Voința Livezile e un fel de Unirea Urziceni de la noi. Dacă în urmă cu câteva luni evolua în Liga a III-a, cu cei mai buni jucători din județ, acum se chinuie în Liga a V-a. Noua echipă, pregătită de Traian Ionele, cu localnici din Livezile, și-a pierdut, cât ai schimba primarul, din anvergura și forța pe care o avea în sezonul trecut. Fără bani și fără un primar care să susțină din toate punctele de vedere această activitatea, echipa care nu demult juca la FC Vaslui parcă s-a evaporat de pe harta fotbalului din județ.
Am asistat, o repriză, la meciul cu Tăure, câștigat cu 1-0. Pe o arenă sportivă care arată foarte bine din afară, atmosfera părea dezolantă. E drept, și de la vreme, dar și de la meci. Unul dintre primele gazoane făcute în județ din fonduri guvernamentale a devenit un fel de tarla, unde te împiedici și când căpăluiești cartofii. În tribune, vreo 20 de oameni cam plictisiți, se uitau la un meci nici încrâncenat și nici spectaculos. Da, ăsta e nivelul Ligii a V-a, dar parcă e prea mare șocul să vezi, într-un așa de scurt timp, aceleași tricouri cu un rând fotbaliștii care zboară pe teren și apoi cu alții, care se târâie.
Istoria o știe toată lumea, sătenii au vrut localnici, au votat și au primit. Restul sunt divergențe fără sens. În aceeași situație se află și Progresul Jelna, una dintre echipele de top din Liga a IV, care a ajuns să joace acum în Liga a V-a, din aceleași considerente. Până la urmă, poate e normal așa, ca oamenii din comună să aleagă ce vor și să se respecte decizia lor.
Pentru noi, care scriem despre fotbal, pentru suporterii fotbalului din județ, nu e bine că se întâmplă așa. Noi ne-am dori cât mai multe echipe bune și foarte bune, care fac spectacol în Liga a IV. Pentru noi sunt buni fotbaliștii spectaculoși, cam aceeași ce-i drept, care se transferă de la o echipă la alta pentru a face așa-zisa performanță. Avem și noi, și privitorii, argumentele noastre. Adică, nu e atractiv un meci cu jucători din comună, care joacă un fotbal mai puțin spectaculos, după capacități.
În ultimii ani, fotbalul județean a devenit foarte fardat. Cu mediatizare foarte bună, cu rezultate publicate instant, ca la Liga I, cu fotografii spectaculoase și cu meciuri transmise la TV, fotbalul județean e luat din ce în ce mai în serios și are tot mai mulți suporteri. Și-a pierdut mult din caracterul pitoresc de la țară și a devenit mai modern. Putem spune că e într-o schimbare rapidă, își caută identitatea. Și, poate, cândva, într-o comună din județ, se va găsi combinația magică, rețeta prin care sătenii și fotbaliștii din Bistrița să joace tiki-taka împreună.
Augustin Danci
Ultimele comentarii