Editorial, Adrian Linca: Tinuț Budăcan, un pariu câștigat!

În iarnă, Nae Manea se smiorcăia într-o conferință de presă că nu are cu cină să înceapă returul. Ne-a întrebat pe noi, ziariștii din fața lui, pe cine să aducă. „Spuneți voi, cu cine să fac echipă? A întrebat tehnicianul de atunci al Gloriei, mai mult retoric, așa, ca să aibă motiv să-și aducă, ulterior, colorații lui.

 I-am spus atunci de Tinuț Budăcan, care juca în Liga a 4-a la Prundu Bârgăului. Atunci și de alte câteva ori, prin emisiuni și în discuții particulare. „Cine-i ală?”, l-a întrebat pe Sebi Moga. „Unul de prin județ”, i-a răspuns secundul. „Păi și cum să joc cu de-ăștia în Divizia A?”, a venit imediat replica lui, deși nu știa cine-i Budecan.

Nu-l reținuse nici măcar după ce, cu un an în urmă, Tinuț îi făcuse varză partea stângă a apărării lui, într-un meci câștigat de Livezile în fața Gloriei, în Cupa României. Budăcan fusese cel mai bun jucător de pe teren și marcator al unui gol foarte frumos. De-abia la insistențele lui Constantin Sava, Gloria l-a băgat oarecum în seamă pe tânărul fotbalist de la Livezile și l-a adus să se antreneze cu juniorii, deși el avea 20 de ani. Odată cu venirea noilor antrenori, Budăcan a prins lotul și chiar prima echipă. Iar sâmbătă a marcat primul gol al Gloriei în noua ediție de campionat.

Tinuț Budăcan e un exemplu elocvent de rea voință, ignoranță, suficiență și nu în ultimul rând de neștiință și prostie de care a dat dovadă nu doar Manea, ci și alți antrenori ai Gloriei din ultimii 10 ani, începând de la Sabău. Așa s-au pierdut zeci de jucători bistrițeni, care aveau toate calitățile de a ajunge sus. Liga a 4-a e plină azi de foste talente, rămase veșnic la statutul de speranțe. Mulți din acest cimitir al elefanților ar fi putut să joace la Gloria dacă erau susținuți cât de cât. Astăzi, deschiderea către localnici e mai mare ca altă dată. Gloria de azi are loc destul pentru fotbaliștii crescuți aici, dar parcă nici acum nu-l umple chiar cum ar putea.

Adrian Linca

 | 823 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *