EDITORIAL, Adrian Linca: Nea Jeane, dă-te la o parte, nu-ți omorî copilul!

O societate nouă, curată, cu Primăria și Consiliul Județean pe post de acționari majoritari! Cu un Jean Pădureanu președinte onorific, cu statuie în fața stadionului, un stadion ce ar trebui să-i poarte numele. Cu un manager nou, priceput în afacerile anului 2012, cu un consiliu de administrație adevărat, nu formal ca până acum.

Poate asta ar fi o soluție pentru Gloria, afundată în datorii. Nu cred nici eu, și poate nici cei mai optimiști angajați ai clubului, că se mai poate salva așa cum funcționează acum. Dacă vor avea puterea să recunoască public că sunt depășiți de situația în care se află și să lase pe alții în locul lor, conducătorii clubului ar rămâne pe prima pagină a istoriei fotbalului bistrițean. Altfel, riscă să-și îngroape copilul, dragostea lor de-o viață.

Să presupunem că ar fi capabili să înțeleagă asta. Și tot n-ar fi de-ajuns. Căci e nevoie de oameni pricepuți și responsabili care să preia ștafeta, care să tragă o linie și să înceapă totul de la zero. Aceștia nu pot fi găsiți decât în colaborare strânsă cu autoritățile locale. Altfel, riscul unor investitori perverși care să prăpădească totul, ar fi extrem de mare. Autorități care să se închidă o zi, două, într-un birou și să găsească soluții. Dacă nu fac asta, vor avea pe conștiință decesul unuia dintre cele mai puternice simboluri bistrițene. Un simbol care a traversat multe regimuri din 1922 și până acum. Chiar și în situație de război s-au găsit oameni în administrația locală care să ducă Gloria înainte. Dacă nu apar acum, înseamnă, cu alte cuvinte,  că avem cei mai slabi administratori locali din ultima sută de ani. 

Edilii de azi nu vor scăpa în veci de blestemele de dincolo de mormânt ale unor oameni cum ar fi Corneliu Mureșeanu, Simion Sbârcea, Leon Bârsan, Vasile Vianu și alții ca ei, nume care astăzi nu spun mare lucru, dar fără de care Gloria nu ar fi existat. Și de ura veșnică a tuturor bistrițenilor care iubesc acest nume mai mult decât oricare alt brand din acest județ.

O idee, doar o idee: Nicolae Manea

De multe ori în ultimii ani ne-am întrebat cine ar putea prelua ștafeta din mâna lui Jean Pădureanu. Și niciodată n-am avut un răspuns. Ei bine, am tupeul să lansez un nume: Nicolae Manea.

Legat bine de istoria fotbalului bistrițean și cu destule calități pentru această funcție, Manea poate fi urmașul lui nea Jean. A demonstrat de multe ori că iubește Gloria și tot mai des arată că știe și ce se întâmplă la nivelul managementului.

Cu o contribuție importantă la cele două promovări în Divizia A și luptând alături de Pădureanu în cele mai grele momente din istoria fotbalului local, Nae Manea a adunat nu doar un capital de simpatie ce l-ar spriji în acest demers dar și o experiență suficientă pentru a duce fotbalul bistrițean înainte.

Cu un suflu nou, proaspăt, cu o minte deschisă și un caracter curat, Nae Manea ar putea fi omul pe care suporterii bistrițeni nu-l găsesc de câțiva ani, de când Jean Pădureanu dă  semne, firești, de oboseală și anunță mereu că într-o zi va pune pușca jos.

Cu un Pădureanu onorific și un Manea activ, cu un consiliu de administrație implicat efectiv și afectiv, format din oameni deștepți, influenți și iubitori de sport, Gloria poate câștiga la toate capitolele. Clubul ar face un pas mare spre modernitate, ar arăta că nu e ancorat în trecut și că poate trece la o organigramă din acest secol.

Nu cred că Lordul n-ar înțelege că a venit momentul să lase pe altcineva în prima linie. Cu toții, noi bistrițenii, i-am arăta respectul cuvenit pentru cei 50 de ani în care ne-a învățat cum e cu fotbalul. Cel mai bun loc de la tribuna oficială și o rentă viageră de la club sau de la autorități ar fi, de asemenea, obligatorii pentru cel fără de care nu ar fi existat fotbal de Liga 1 la Bistrița.

Dacă tot suntem în faza în care căutăm soluții pentru gruparea bistrițeană, aflată în moarte clinică, poate n-ar fi rău să țină cineva cont și de această variantă. Variantă care, alături de o implicare majoră a autorităților locale, ar putea fi printre puținele viabile din dreptul Gloriei.

O firmă nouă, în care primăria și consiliul local să dețină pachetul majoritar, condusă de un om de fotbal ca Nicolae Manea, ar putea fi soluția salvatoare pentru Gloria noastră.

Adrian Linca

 

 | 786 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *