Editorial, Adrian Linca: JIGA a 4-a! Un material despre AJF și fotbalul județean!

Se duce dracului și farmecul Ligii a 4-a! Era firesc, odată cu debandada din federație, cu declinul Ligii 1 și brambureala din Liga a doua, să se propage mizeria și mai jos, în Asociația Județeană de Fotbal.  

Asociație care  pare mai nou o castă, o gașcă, o adunătură de șmecheri. Ce trăiesc, în mare măsură, pe bani publici, fiindcă o bună parte dintre cotizațiile care ajung la AJF, din taxele de arbitraje sau observări,  provin de la primării.

Șmecherașii ăștia împart banii preponderent oamenilor care-s cu ei, arbitrilor de casă, observatorilor prietenoși. Ba și-au mai făcut și echipa lor, FC Bistrița îi zice, în speranța că va ieși ceva și de la Primăria Bistrița, poate singura care nu cotiza până acum în fotbalul de județ. Vă dați seama ce competiție viciată va urma, ce suspiciuni vor plana la fiecare meci al acestei echipe în sezonul următor în Liga a 4-a. A fost un campionat penibil, dar va urma unul și mai penibil, cu siguranță.

Dan Jiga e de 15 ani în fruntea fotbalului județean, la al 5-lea mandat. Și se laudă că acum curge apă caldă în vestiare, că terenurile au garduri și că nu mai pasc vacile prin careul mare. Ca și cum acestea ar fi meritele lui, nu ale oamenilor care au investit acolo.

În fond, Asociația Județeană de Fotbal e o vacă bună de muls iar funcția de președinte îți dă dreptul, pe lângă altele, să fii observator la Liga a doua. Dacă prinzi două meciuri pe lună, n-ai nevoie să mai muncești altceva. Doar acesta, plus alte mici privilegii, printre care și o mașină bună la scară, ar fi de-ajuns ca argumente principale să te ții de scaun atâta vreme. Fotbalul propriu-zis pică pe locul 2, să fim serioși. Și încet încet se duce tot mai jos. Dacă acum câțiva ani aveam localități ca Romuli, Livezile, Jelna, Mărișelu sau Feldru, locuri care vibrau duminica la ora etapei, acum ce avem?

O echipă a Gloriei care a ucis campionatul cu 7 etape mai devreme. Era clar că va defila cu jucători peste nivelul competiției, antrenați zi de zi. Jucători care mai mult s-au plafonat decât au progresat, fiindcă știau că pot bate la Negrilești sau Arcalia și dacă veneau la meci direct din club. Avem o formație din Maieru care se luptă mai mult pe comentariile de pe site-uri și pe la comisiile de disciplină decât în teren, frustrată că nu-și găsește locul într-un campionat șmecherizat de orășeni. Avem o Voința Cetate campioană a combinațiilor, altădată mândria Ligii a 4-a. Avem o Lechință dezamăgitoare, care acum are teren dar nu mai are echipă, un Uriu care și-a pierdut bunul simț și busola, o păcăleală de Arcalie și multe echipe de pluton, care se chinuie să se strângă de la o etapă la alta.

Finalul de sezon în Liga a 4-a, vă amintiți cu siguranță, a dus tot felul de manevre de doi lei pentru o miză prostească. Niște sfătoși au făcut o grămadă de combinații pentru locul 2, de parcă s-ar fi luptat pentru Cupa UEFA. În fond, n-au făcut altceva decât au alungat de lângă fotbal puținii oameni care mai veneau să susțină acest campionat.

Micii sponsori se vor gândi de două ori de-acum înainte dacă să dea sau nu bani unor șmecheri blătuitori.  Suporterii locali vor alege de-acum un meci la televizor decât să-și piardă după masa de duminică la un meci prost și aranjat. Iar primăriile vor aloca tot mai rar bani către fotbal, atâta timp cât imaginea localității e terfelită în tot felul de discuții despre șmenuri. Acesta va fi efectul găinăriilor acoperite de Asociația Județeană de Fotbal.

Adrian Linca

 | 1.060 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *