Dragă Gabriela, fă un 69 eficient pentru sportul din Bistrița! Un editorial de Augustin Danci

Am fost unul dintre milioanele de români care urmăreau cu sufletul la gură transmisiunile TVR în care alergai. M-am simțit mândru că sunt român când ai luat aurul la Sidney. Mi se făcea pielea de găină, de emoții, când alergai la marile concursuri, cum li se face colegilor tăi de partid când vorbește Ponta pe stadion, doar că mai real și fără să-mi fi dat nimeni 100 de lei. Mă bucuram, ca toți românii, când ajungeai prima la finish și eram alături de tine și când terminai a doua sau a treia. Au fost vremuri de glorie pentru atletism și recunosc că acum, că nu mai alergi, mă cam doare-n cot de atletism.

M-am bucurat și când au început să facă Crosul care-ți poartă numele. Văzând sute de copii alergând prin Bistrița, am tras speranța că se poate resuscita un sport care trăiește din amintiri. Dădeai semne, Gabriela, că vrei să te implici în atletism, că vrei să faci să miște ceva în sportul ăsta. N-ai prea reușit, dar te-am înțeles, erai prea mică în Federație, nu trăgeai tu sforile, nu te lăsa birocrația să alergi cu viteza maximă prin sistem, te trăgea în spate regimul poate.

Dar acum te-au făcut ăștia ministru, Gabriela! Nu mai ești un simplu om într-o Federație amărâtă, ești mama sportului din România, ai ajuns în fața plutonului și poți alerga unde vrei tu, cu viteză, în ritmul tău. Ai mulți oameni în spate, care vin după tine, ai mulți oameni pe margine, care te aplaudă. Poți reforma sportul din temelii, cum ar spune ai tăi, în campanie, într-un limbaj de lemn. Ne poți face să fim mândri de tine și îmbrăcată office.

Ai venit la Bistrița, ai fost la Tihuța, te-ai pozat la festivaluri, ai zâmbit, ai salutat pe toată lumea. Nouă, ziariștilor, ne-ai vorbit despre proiectele ministerului, dar n-a scris nimeni despre ce ai zis, pentru că niciun proiect nu e pentru Bistrița, niciunul nu e pentru orașul tău. Ești ministrul Sportului, Gabriela, colegii tăi sunt la guvernare, conduc județul și orașul, dar Bistrița e pe harta rușinii. Nu suntem în prima ligă națională la niciun sport! Ai stat la chermeze cu Radu Moldovan și cu Ovidiu Crețu, dar nu ați găsit, printre două chiftele și o cafea, un plan să salvați Gloria, un plan să salvați handbalul din Bistrița. Stau miliardele în conturile Primăriei, dar mor cluburile pentru că, zic ai tăi, nu avem o lege 69, a sportului, ca lumea. Se duce dracului sportul din orașul tău natal, deși aveți majoritate și puteți face orice lege, în doi timpi și trei mișcări.

Te-am văzut pe Arenă, erai în primele rânduri, la lansarea celui care te-a făcut mare-npolitică. E superb stadionul din București, dar nu te doare sufletul când vezi că în Bistrița nu se mai face o săliță de sport cât ești tu ministru? Nu simți și-n politică, la fel ca-n atletism, că vrei să-i întreci pe cei dinaintea ta, care-au mai făcut câte-un vestiar măcar în Bistrița?

Om fi noi mândri că suntem români, Gabriela, dar sportul nu ne mai face mândri că suntem bistrițeni. Poate de acolo, din Capitală, nu se vede, dar la Bistrița sportul e condus de „roșii”, ar putea să fie ușor finanțat de „roșii” tăi, dar trece prin cea mai neagră perioadă. Și, dacă nu faceți ceva, urmează o perioadă de doliu pentru el.

Augustin Danci

 | 938 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *