Doris Moldovan vă invită la un Crăciun adevărat în Bistrița-Năsăud !

 

Bistrițenii și toți cei care își doresc să retrăiască farmecul de altădată al sărbătorii Nașterii Mântuitorului, să-și amintească de gustul special al bucatelor tradiționale așezate pe masă în așteptarea colindătorilor pot să facă acest lucru în ajunul Ajunului, în vinerea Crăciunului, pe pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița, cu începere de la ora 11.00. Fundația Doris Moldovan, Fundația S.A.T.E.A.N. Brăila, SC CisPro SRL Galați și Asociația Image Concept, în parteneriat cu Primăria municipiului Bistrița, vă oferă Crăciun în Bistrița-Năsăud! Din program nu lipsește hrana atât pentru trup, cât mai ales cea pentru suflet, adusă de oameni simpli, din câteva comunități locale cu spirit viu, care trăiesc încă sărbătorile așa cum orășenii doar și le amintesc cu nostalgie sau după care tânjesc cu jind.

La inițiativa primarului Dumitru Bălăjan, femeile din ansamblul folcloric al comunei Dumitra „Flori Dumitrene” aduc pe pietonalul bistrițean bucate de- le porcului făcute după rețete transmise din generație în generație, gospodarii satului își scot cepurile la butoaiele cu vin și  de la damigenele cu țuică pentru a oferi tuturor participanților la prima ediție a târgului „Crăciun în Bistrița-Năsăud” posibilitatea să le cumpere pentru masa de sărbători. Pe lângă mâncărurile tradiționale, dumitrenii vin pe scena de lângă bradul din centrul Bistriței cu vechi colinde din zona noastră, obiceiuri și tradiții de Crăciun, pentru a ne încărca de bucuria Nașterii Mântuitorului.

Comuna Salva va fi reprezentată cu cinste, așa cum știe ea mai bine, de Virginia Linul, care aduce globuri pentru bradul de Crăciun, lucrate manual, cu mărgele, mici obiecte de podoabă care pot fi transformate în cadouri inedite pentru cei dragi și, mai ales, sufletul Crăciunului de pe Valea Sălăuței. Artista populară nu vine cu mâna goală nici pe parte de produse tradiționale ci, ajutată de viceprimarul comunei Salva, Ioan Angelini, așază la vedere sticle pline ochi cu țuică cu mărgele și coniac făcut de casă.

Din Runcu Salvei, vin colindători cu trasita plină de faimoasele plăcinte cu brânză, iar de pe Valea Bărgăului vor fi prezente pe pietonal adevăratele specialiste în gustul prăjiturilor de casă: haioșe și cornulețe cu marmeladă de prune adevărată, fără E-uri sau conservanți, ce ți se topesc în gură, prăjituri cu mere și din foi cu miere, la care se adaugă aperitive de Crăciun făcute în propriile lor gospodării.

Colindători vin să ne ajute să trăim un adevărat Crăciun în Bistrița-Năsăud și din Mărișelu. Gospodarii de acolo, dar mai ales femeile din ale căror mâini vor ieși cele mai pufoase pâini făcute în cuptor, cei mai parfumați cozonaci și cele mai savuroase sarmale, au fost mobilizați toți ca unu de nimeni altul decât preotul din sat, Aurelian Poptean.

Iar ca ajunul Ajunului să ne aducă spiritul Crăciunului, în 23 decembrie, restaurantul Hotelului Decebal  si Crama Ardeleana vor pregăti cea mai bună pomană a porcului, de care să ne amintim până anul viitor pe vremea asta… La care se adaugă răcituri, caltaboși, jumări, cârnați  si vinul fiert cu scorțișoară ; SC Lacto-Munteanu Srl vine cu produse lactate ( cascaval,telemea,binecunoscuta smantana ) toate de cea mai buna calitate ,iar SC Crinelisei Srl din Sangeorz- Bai vine cu cozonaci ,prajituri si paine de casa ,alaturi de multe alte gospodine din toate zonele judetului care vor veni sa-si prezinte bunatatile ! Totodata cei care sunt pe ultima suta de metri in a cumpara cadoul perfect vor gasi tot felul de bijuterii,ornamente de Craciun confectionate de mesteri populari si artizani . 

Pe tot parcursul evenimentul scena de pe pietonal va fi plină de colindători, veniti din cele mai indepărtate colțuri ale judetului. (P)

Doris Moldovan, Presedinte Fundatia DORIS MOLDOVAN 

 


 | 1.048 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *