Din nou despre handbal
Am mai scris cu puțin timp în urmă despre echipa de băieți a BTV ”“ ului, campioană națională declarată în 1940. Dar în aceeași perioadă, sub același stindard de club, Bistrița a avut și o echipă de fete de prim plan național. După Război s-a tot încercat să se reînnoade tradiția, dar ani la rând reușitele au fost confirmate parțial.
În 1956, ”Bistrița în 11”, cu Orth Rosina lider de echipă și Nicolae Crișan antrenor, a ratat de puțin traversarea barajului de promovare în divizia A.
Deși în perioada 1956-1962 Bistrița a avut echipe de băieți de podium național (Liceul „Liviu Rebreanu”, Școala Sportivă, A. S. Sănătatea), reușita unei exprimări în divizia A a întârziat.
Anii următori au impus apariția în scena handbalului bistrițean a unor veritabili specialiști: profesorii Pașcu Leon și Thellmann Martin. A fost sistematizată structura handbalului local. S-a conchis că în condițiile în care cluburile Dinamo și Steaua, ca de altfel și cluburile studențești, culegeau fără opreliști talentele țării, la Bistrița șanse mai puțin dificile aveau echipele feminine. S-au demarat acțiuni care, în perspectivă, trebuiau să furnizeze junioare și apoi senioare valoroase. Echipele rezultate au ajuns pe podiumul național, A. S. Zorile a promovat în divizia B. Un periplu al divizionarei B pe la Gloria, Netex, CSM, precum și dispariția „părinților acestor generații” au făcut ca obiectivul să nu fie atins. Chiar și încercarea de după 1990 cu A. S. RAAL s-a soldat cu același rezultat.
Surprinzător, pentru câțiva ani (1983-1990), băieții de la A. S. Metalul au reușit o existență de divizia A. Recent, HCM Bistrița încearcă să reconfirme performanțele anterioare ale băieților, însă cu rezultate inconsecvente.
Rândurile mele sunt de fapt declanșate de performanța excepțională obținută de curând de junioarele profesorului Iuliu Crăciun (LPS Bistrița). După semnale anuale anterioare, pe deplin probate, Iuliu Crăciun a confirmat strălucit, prin titlul de ”Campioană a României la junioare I ediția 2008”, capacitatea sa profesională, talentul jucătoarelor, sprijinul Liceului cu Program Sportiv, al altor școli și profesori și, nu în ultimă instanță, al părinților elevelor campioane. Cred că performanța bucură autoritățile și pe foarte mulți bistrițeni. În numele lor ne permitem să le adresăm și noi pe această cale: „FELICITÄ‚RI, întru ani mulți pe răbojul pe care se înscriu toți truditorii înaintași ai acestui pisc de performanță!”
Am aflat din presă că „diamantele” acestei echipe vor bucura în continuare gruparea clujeană „U – Farmec” ”¦
Poate cei îndrituiți într-ale destinului sportului județean vor cultiva decizia de apropiere a factorilor cu posibilități materiale de obiectivul „fetele Bistriței în divizia A la handbal!” Aceasta, dacă nu au făcut-o cumva până acum”¦
Bistrița are nevoie de sus-ținerea tradițiilor și locuitorii meleagurilor noastre merită a fi aureolați de isprăvile onorabile ale fiicelor și fiilor ei.
Ultimele comentarii