Diabolo, diavolul pe două bețe

A evoluat din yoyo-chinez, care a fost standardizat în secolul al XII-lea și a fost jucăria preferată a lui James Clerk Maxwell, despre care se spunea că era chiar bun în domeniu. În ziua de azi este cunoscut ca „diavolul pe două bețe”. Prin definiție, este un obiect de jonglat, ce constă într-o bobină care este înfășurată și aruncată pe un fir legat de două bețe ținute în fiecare mână. În România încă nu se găsește. Câțiva tineri bistrițeni au ajuns însă să-l stăpânească.

Unul dintre aceștia este Răzvan Rus, în vârstă de 16 ani, care a ajuns în câteva luni să învețe o mulțime de trick-uri. Prima dată a văzut acest joc în luna aprilie, în Belgia. Și-a cumpărat un diabolo de la un magazin specializat, la prețul de 40 de euro. Ajungând acasă, prietenii lui au devenit și ei fascinați și împreună au început să învețe să jongleze cu această jucărie. Au prins repede mișcările de bază, după care au evoluat. Au făcut și un filmuleț cu aceste trick-uri. ”Mai avem multe de învățat”, recunoaște Răzvan, care speră să se deschidă magazine de profil și în România.

Actul principal al diabolo-ului este cauzarea învârtirii bobinei în timp ce este suspendată pe un fir. Aceasta se obține prin tragerea firului de-a lungul axului, în așa fel încât frecarea să facă bobina să se rotească. Prin ridicarea repetată a unuia din bețe, viteza poate fi mărită. Metoda poartă numele de accelerare.

Alte trucuri fundamentale: Backside – prinderea diabolo-ului folosind capătul baghetei; Sinucidere (Eliberarea baghetei) – eliberarea temporară a uneia din baghete și prinderea ei din nou; Grind – balansarea diabolo-ului pe baghetă; Nodul magic – firul este încâlcit în așa fel încât să existe iluzia unui diabolo captiv. Poate fi eliberat prin mișcare ascendentă.

 | 270 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On