Despre fair-play, că nu poate oricine! Un editorial de Ana Ștefănel

Fair-playul în sport e și o senzație. Iar asta o știe cine a fost în teren. Indiferent că e de baschet, de handbal sau de orice altceva.

E o senzație cu furnicături, cu piele de găină. Ca sportiv, faci un lucru care te dezavantajează în joc, dar îl faci pentru că așa e corect. Și primești aplauze și toată lumea te apreciază – de acolo furnicăturile, stomacul strâns și senzația aia de bine.

În primii ani de baschet mi-era greu să fiu fair-play. Dacă mi se părea mie că o jucătoare a fost rea cu mine, voiam să fiu și mai rea. Violența verbală sau fizică nu era exclusă. Am și primit «interzis» pe teren de mai multe ori și eram urgent trimisă la vestiare. Cu ce rămâneam? Pe moment cu satisfacția de «ce golan sunt eu», iar apoi cu o rușine imensă. Èšineți cont că nu jucam meciuri cu cine știe ce miză. În timp, am învățat că în meciuri, la fel ca în viață, cel mai important e parcursul. Să ai respect față de adversar, față de public. Apoi, apar și rezultatele.

Ce a făcut Adrian Crișan ieri e o lecție pentru toți sportivii, pentru toți oamenii. El juca un meci cu o miză mare, foarte mare: meci de dublu în cadrul Campionatului Mondial de tenis de masă de la Dusseldorf. Arbitrii nu au remarcat greșeala – când mingea nu a căzut în careul opus – și le-au dat punctul românilor. După ce s-au sfătuit, Crișan și Ionescu au decis să «se dea de gol». Punctul le-a revenit adversarilor, iar ai noștri au pierdut meciul cu 15-13 și au ieșit din competiția de dublu.

În Bistrița-Năsăud au fost multe discuții pe marginea acordării titlurilor de cetățean de onoare. Adrian Crișan este unul dintre ei și pe bună dreptate. Este, poate, cea mai corect acordată distincție. Faptul că și-a asumat riscul de a părăsi o competiție extrem de importantă nu a contat. Cu nervii întinși la maxim într-o partidă grea, cu toată presiunea momentului, Crișan a ales să fie fair-play. A renunțat la puncte în favoarea adversarilor.

De asta sportul e frumos, de asta plângem la meciuri și de asta ne susținem favoriții și atunci când pierd sau când au o zi mai proastă. Tot de asta, Adrian Crișan este un reper în sportul bistrițean. De fapt, în sport.

Ana Ștefănel

 | 3.409 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *