De ce nu avem manageri în handbalul bistrițean

 

Lucrurile se repetă ciclic în handbalul bistrițean. Vin generații după generații de copii talentați, avem antrenori care îți fac treaba excelent, avem titluri și medalii la nivelul juniorilor, condiții de pregătire. Pe scurt, la bază, handbalul bistrițean o duce foarte bine, e sănătos tun. Problemele încep de acolo în sus. Toată lumea își dorește o echipă de Ligă, fie la fete, fie la băieți, fie la amândouă. Aceleași texte le auzim și le repetăm și noi, că e păcat să plece în alte orașe, că Bistrița are tradiție. Generic vorbind, e ușor să zici că autoritățile nu se implică, că ar trebui să fie oameni care se ocupă de handbal, să faci apeluri la investitori, să dai exemplul RAAL de pe vremuri.

Doar că vremurile de astăzi s-au schimbat și treburile nu mai merg așa. Teraplast, Rombat, Leoni sunt trei dintre cele mai mari firme bistrițene, cu profituri de milioane de euro și cu posibilitate de a susține sportul. Și o fac, dovadă fiind banii pe care-i dau Gloriei. Dar lucrurile funcționează, în 2011, în sens invers. Adică, pentru a primi, trebuie să ceri. O echipă profesionistă de handbal are nevoie de bani mulți, de organizare, de o strategie pe termen lung. Să ceri la televizor sau prin ziare ca oamenii cu bani să se implice e frecție la picior de lemn. Dacă vrei să conduci și să faci o echipă de handbal, trebuie să muncești până nu mai poți, să-ți asumi riscuri, să înveți lucrurile din spatele fenomenului, să ai relații economice, politice și de orice fel pentru a putea lua o felie cât mai mare din banii alocați sportului.

Probabil că trebuie "să cerșești", să convingi, să iei dintr-o parte și să pui în alta, să cauți finanțare și-n piatră seacă, să faci parteneriate, să te înțelegi bine cu toată lumea cu bani. Toate astea cu riscul ca, dacă lucrurile nu merg bine, să te-njure lumea pe stradă, să te facă jucătorii mincinos că nu le-ai dat banii, să te identifice lumea cu cel care a promis și n-a putut da.Cam așa funcționează, de fapt lucrurile și nu-i de mirare că nimeni nu-și asumă răspunderea și că n-avem echipe în handbalul mare.

Augustin Danci

 | 559 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *