De ce îl critică "Sportul bistrițean" pe Sabău
– argumentele pentru care antrenorul Gloriei a avut parte de critică în săptămânalul nostru țin strict de profesia managerului general și nicidecum de viața lui personală sau spirituală, așa cum a susținut recent președintele Jean Pădureanu. Dacă cineva găsește în colecția săptămânalului nostru un singur atac la viața privată a moțului, ne vom cere scuze în fiecare număr de acum înainte, câtă vreme Sabău va rămâne la Bistrița!
1. pentru că face foarte multe greșeli nepermise pentru un tehnician de primă ligă
Fără să ne credem mai pricepuți decât Ioan Ovidiu Sabău, avem totuși ochi să sesizăm greșeli care se văd și din avion. Luând în discuție doar acest sezon, nu că n-am avea exemple și din campionatele trecute, dar ne-am întinde prea mult, Sabău a greșit vizibil în aproape toate meciurile pierdute până acum. În prima etapă, Gloria a pierdut la Rapid cu 3-0, într-un meci în care antrenorul Gloriei a schimbat total echipa față de sezonul trecut și nu a avut vreme să o omogenizeze cât de cât. L-a aruncat în luptă pe Mureșan pe un post crucial, acela de fundaș central și clujeanul de 23 de ani a greșit decisiv la toate cele 3 goluri ale Rapidului. După golul 3 l-a scos și meciul s-a echilibrat. Totuși, Gloria a părăsit Giuleștiul fără să tragă măcar un șut pe poartă.
În etapa a 6-a, Gloria a pierdut cu 2-1 la Constanța, după ce a condus cu 1-0 din minutul 8 și nu a știut să țină de rezultat. Sabău l-a retitularizat pe Mureșan, după câteva meciuri în care l-a trimis la tineret și fundașul a greșit din nou decisiv.
În etapa a 7-a, Gloria a pierdut acasă cu CFR. Sabău a lansat în Liga 1 un alt jucător din cauza căruia am pierdut cel puțin un punct. Portughezul Quieros a jucat fundaș dreapta și un stadion întreg a văzut că Gloria a jucat de fapt cu un om în minus. Quieros a fost ”bulevard” tot meciul, iar în minutul 27 și-a dat întreaga măsură a talentului său marcând golul victoriei pentru adversari. În acest meci a mai debutat un stranier, de culoare, care după joc și-a luat geanta și a plecat definitiv.
În etapa a 8-a, la Galați, Sabău a întors din nou echipa pe dos față de meciurile trecute, apărând printre titulari Ciucă și Ninu pe linia de fund, Vagner la mijloc și C. Petre în centru. De asemenea, Sabău l-a lăsat pe bancă pe omul de gol nr. 1, Borbely, și a introdus o nouă ”sperietoare”, Emerson, din Insulele Capului Verde.
În etapa a 9-a, Sabău a făcut alte experiențe inedite, în fața unui adversar ca Dinamo, care a speculat ușor găurile negre lăsate de moț. Sabău l-a introdus pe Miclăuș fundaș stânga, lângă Ciucă, astfel aceștia jucau pentru prima dată împreună. Dănciulescu a marcat ambele goluri dintre ei. De asemenea, Sabău l-a introdus titular pe Emersson spre râsul tribunelor, care l-au simțit pe mulatru că nu are nici o treabă la acest nivel.
În etapa a 10-a, la Timișoara, echipa a jucat bine însă, atunci când vrei să câștigi, nu poți să-l ții pe margine pe marcatorul tău numărul 1, Borbely. La fel s-a întâmplat și acum 2 sezoane, când Băd marca meci de meci, dar Sabău îl ținea tot pe tușă.
2. pentru că a împrăștiat în toate zările o campioană națională de juniori și una de tineret, înlocuind bistrițenii cu non-valori
Când a venit la Bistrița, Ioan Ovidiu Sabău avea o pepinieră pe care și-ar dori-o orice antrenor. Avea o generație de jucători bistrițeni care câștigase campionatul național de juniori și pe cel de tineret. Deci avea la îndemână câțiva dintre cei mai buni tineri fotbaliști din România. Rând pe rând, i-a dat la o parte pe toți: Costin, Mândrean, Chibulcutean, Dinu Sănmărtean, Lorincz, V. Florea, Șomodean, Bucur, Măjer, Szekely, Paica, Borș, Soare, Predică, R. Radu, Botoșer, Țârcă, Suru, Nalați și alții. În schimb, a adus mulți jucători tineri cu o valoare cel mult egală cu a bistrițenilor, dacă nu mai mică (Damian, Demian, Borza, Roman, Voicilă, Turcu) și mulți jucători expirați din toate punctele de vedere (gen Șoltuz, Arhire, Ganea). Strigătoare la cer e diferența de valoare dintre bistrițenii împrăștiați prin țară și străinii aduși la echipă (Hadzibulic, Ragipovic, Barras, Quieiros, Emerson, Dos Santos, Zied)
3. pentru că nu are coerență în formarea echipei, schimbând garnitura de la etapă la etapă
În 2005, când a venit la Gloria, Sabău a anunțat că va începe reconstrucția unei alte echipe, care va fi gata în 2-3 ani. De atunci până acum a rulat peste 120 de jucători și Gloria nu are nici în al patrulea an un schelet format de Sabău în acești ani, o garnitură cât de cât stabilă. Ba mai mult, s-a ajuns la situația în care Sabău schimbă echipa de la etapă la etapă și nu pe ici pe colo, ci chiar în părțile esențiale. De la sezon la sezon, moțul nu găsește constanța, iar acum o caută etapă de etapă. Nici măcar cuplul de fundași centrali nu l-a găsit în acești ani, după ce a exportat valori care joacă foarte bine în alte părți (Chibulcutean, A. Rus, Costin). În felul acesta, Sabău a depersonalizat Gloria complet, echipa fiind neatrăgătoare pentru suporteri, care nu apucă să cunoască jucătorii.
4. pentru că a adus echipa într-o situație foarte grea, pe un salariu foarte mare
Conform ProSport, Gloria a cheltuit 1,3 milioane de euro în vară pentru transferul a 11 jucători, dar surse din interiorul clubului susțin că suma se apropie de 2 milioane. A fost pentru prima dată în istoria clubului când Gloria a cumpărat jucători pe bani mulți. Sumele au venit din transferurile lui Sepsi și Tătărușanu, dar asta nu justifică cheltuirea lor în mod ineficient. Diogo, Ciucă, Velcovici, Sabou și alții aduși la Bistrița pe bani grei nu confirmă deocamdată. În schimb, banii s-au cam terminat, iar campionatul nu e încă nici la jumătate. Cu acești bani, Sabău a făcut o echipă care e amenințată cu retrogradarea, după unul dintre cele mai slabe începuturi de sezon în prima ligă. Și toate astea după ce în primăvară contractul lui Sabău a crescut la 300.000 de dolari pe an, conform aceluiași cotidian, ProSport. Dacă la această sumă se mai adaugă și primele, Sabău pare să se apropie de un salariu de un miliard pe lună, salariu pe care îl ia de la Bistrița.
5. pentru că nu vrea să comunice cu cititorii noștri
La criticile noastre legate exclusiv de chestiuni ce țin de profesia și statutul lui de antrenor și nicidecum de viața personală sau spirituală, așa cum am fost acuzați în mai multe rânduri, Sabău ne-a pus embargou total la informațiile legate de Gloria. Refuzul de a ne acredita la partidele de pe teren propriu și interdicția pusă tuturor angajaților și colaboratorilor clubului de a răspunde întrebărilor noastre îngrădește, de fapt, dreptul la informare al cititorilor noștri interesați de Gloria.
6. pentru că are rezultate mai slabe decât predecesorii săi, în condiții mult mai bune
Ideea că Ioan Ovidiu Sabău este net superior predecesorilor săi nu e susținută de argumente. Dacă ceilalți antrenori ai Gloriei pe prima scenă, Remus Vlad sau Constantin Cârstea au avut performanțe indubitabile, Sabău se poate lăuda doar cu locul 7. În timp ce Vlad și Cârstea au câștigat Cupa României sau au terminat campionatul pe locul 3, Sabău nu a reușit în nici un sezon să treacă de primul tur al cupei, fiind eliminat de echipe din eșalonul 2. Trebuie remarcate și condițiile de pregătire și bugetele pe care le-au avut cei doi în comparație cu Sabău, mult inferioare. Dacă Sabău are acum tot ce-și dorește un antrenor în materie de pregătire a jocului, Cârstea și Vlad se antrenau prin spatele porților și pe la Piatra Fântânele. În ce privește jocul echipei, nu se poate spune că acesta a suferit modificări esențiale, decât în faza defensivă.
Ultimele comentarii