Lucian Sănmărtean e de departe cel mai bun fotbalist pe care l-a dat Bistrița în ultimii ani. Mai precis, ca să nu se supere nimeni, e cel mai talentat fotbalist pe care l-a dat Bistrița și e încă în activitate. Poate e singurul fotbalist „cu gleznă fină”, cum repetă obsesiv comentatorii la meciurile Stelei. Doar că a avut o carieră oarecum ciudată și puțin ghinion, ar spune unii. Fără a mai recapitula traseul său și evenimentele mai puțin fericite prin care a trecut, e cert că lumea se aștepta la mai mult de la el. Se aștepta să joace măcar la o echipă mare din Europa. Cum a făcut-o Adrian Mutu, de exemplu.
Viața extrasportivă, lipsa de seriozitate uneori și aroganțele din teren și din afara lui, l-au făcut pe Mutu un fotbalist expirat, plecat din țară ca un produs premium și revenit ca marfa de un leu într-un magazin second-hand.
Dar asta e deja istorie sau, mai bine zis, Mutu e istorie acum iar Luci e prezent. Au fost cele mai importante transferuri din fotbalul românesc, în ultima perioadă dar diferența dintre ei sunt, acum, e la câteva linii distanță. Sau liniuțe.
Venirea lui Sănmărtean la Steaua a fost la fel de așteptată ca revenirea lui Mutu în România. Dar în teren există mari diferențe dintre cei doi. Adrian Mutu a dezamăgit crunt la Petrolul până acum și are cifre incredibil de slabe pentru cel mai bine cotat atacant român din ultimii ani. Are cifre comparabile cu jucători anonimi din Liga I, în condițiile în care a evoluat în fața unor echipe ca Ceahlăul, Oțelul sau Pandurii.
„Pictorul”, „Magicianul” sau nu mai este supranumit Sănmărtean, a reprezentat o mutare extrem de inspirată pentru echipa din Ghencea. Lucian a impresionat încă de la primul meci și a făcut spectacol aproape în fiecare partidă. Pe un post destul de retras uneori, Sănmărtean este omul de la care pornește aproape fiecare atac al Stelei și omul care nu greșește aproape nicio minge, având un procentaj fabulos de pase precise. Mulți zic că e peste forma pe care a arătat-o la Vaslui, poate și datorită faptului că aici face parte dintr-o echipă mult mai bine pregătită fizică, cu jucători tehnici și de viteză. Și dacă se temea cineva că nu face faza defensivă la fel de bine ca Bourceanu, s-a înșelat! Am văzut multe recuperări ale lui Sănmărtean, faze în care se apăra mai bine ca un mijlocaș la închidere sau intervenții de fundaș în propriul careu. Vârsta, luciditatea, experiența și disponibilitatea la efort îl fac cel mai bun mijlocaș din Liga 1 și decisiv pentru titlul 25 al Stelei. Păstrând proporțiile, Lucian Sănmărtean poate fi comparat cu Andrea Pirlo.
La 34 de ani, Lucian Sănmărtean poate avea la Steaua ce n-a avut în întreaga carieră: glorie și trofee. Până la urmă, la asta visează orice fotbalist, dincolo de bani-obiectivul pe care l-a îndeplinit deja Sănmărtean. Pentru că fotbalul, dincolo de industria care e în spate, de banii care se învârt, rămâne un fel de artă. Rămâne ceva ce trezește emoții, ce te face să exulți, să-ți crească inima sau să ți se facă cât un purice, în același meci. Și, la școala de arte a fotbalului, Luci pictează bine, nu abstract, fără sens, ci clar, cu linii fine, trasate exact, cu un creion ce alunecă încântător de firesc pe planșă.
Augustin Danci
Ultimele comentarii