De ce cred că avem nevoie de 16 sau chiar de 18 echipe în Liga 1

Presa sportivă și-a dorit ani de zile asta – mai puține echipe-n Liga 1.

La începutul anilor 2000, ProSport milita constant pentru reducerea numărului de echipe cu scopul de-a obține o concentrare a valorilor și de-a elimina conceptul de “echipe fără griji” – echipe care traficau puncte în funcție de diverse interese.

La vremea respectivă, ideea în sine mi s-a părut excelentă și consideram că președinții de club se opun tocmai pentru că se temeau de orice schimbare care ar fi tulburat ritmul hoțesc – leneș al campionatului.

Între timp, am ajuns să avem o primă ligă-n care se găsesc doar 14 echipe, iar sezonul se desfășoară după un sistem cu play off și play out.

Am tot spus de-a lungul timpului ce nu-mi place la acest sistem și am tot adăugat diverse idei pe măsură ce campionatul s-a desfășurat și i-am văzut toate hibele.

Dincolo de asta, mai am o problemă.

Chiar dacă voi suna precum un președinte din perioada Cooperativei, cred sincer că avem prea puține formații în Liga 1 și voi explica pe ce-mi bazez această credință.

Nu s-au concentrat valorile, doar s-au redistribuit banii din drepturile TV

Una dintre principalele ținte vizate de reducerea numărului de echipe din Liga 1 este concentrarea valorilor.

Mai puține echipe – mai puține șanse de-a avea mâini moarte în campionat – mai multe meciuri disputate intens – spectacol crescut pentru public – câștig pentru televiziunile care plătesc bani buni să transmită meciurile.

Sună logic?

Absolut.

Totuși, nu e o logică prezentă și-n realitatea  Ligii 1.

În ultimii ani, nu prea am avut o problemă majoră legată de diluarea valorii campionatului prin prezența unor formații atât de slabe încât să rușineze fotbalul.

În ultimul sezon cu 16 echipe și sistem clasic de desfășurare a competiției, 3 din cele 4 formații retrogradate au bătut campioana Steaua pe terenul său – Oțelul a făcut asta, Ceahlăul a făcut asta, Rapid a făcut asta.

Ce-nseamnă asta?

Înseamnă că diferența dintre cea mai bună echipă din Liga 1 și cele mai slabe n-a fost nici pe departe una uriașă, care să necesite o concentrare a valorilor prin reducerea numărului de echipe.

Dincolo de acest exemplu, e suficient să-ți aduci aminte cum a arătat acel sezon.

Èši s-a părut vreun moment că-n acel campionat a existat o așa mare diferență de valoare între cele care au retrogradat, inclusiv U Cluj, și cele care au rămas în prima Liga 1 astfel încât să se poată vorbi de un balast în coada clasamentului?

A, poți să spui că nivelul e scăzut în general, dar să spui că cele 4 echipe care au picat erau atât de slabe încât au fost în plus în acel campionat este o aberație contrazisă de rezultatele lor și de intensitatea luptei pentru evitarea retrogradării.

Banii în plus sunt degeaba. Mintea-n minus e problema

Oamenii vin și spun că sunt prea multe echipe în Liga 1 chiar și acum.

Că ar trebui să fie 12 echipe în loc de 14.

Poate chiar 10.

În mare, cel mai des aud că un număr cât mai scăzut de echipe ar fi necesar și pentru că nu există resursele financiare pentru existența a 16 echipe-n Liga 1.

De 18 echipe nu vorbește nimeni pentru că-i văzută din start drept o idee mai mult decât exagerată.

Marea problemă cluburilor nu este însă legată de lipsa banilor, ci de incapacitatea de-a se descurca decent cu banii pe care-i produc sau pe care ajung să-i aibă la dispoziție.

Simplu fapt că acum nu mai sunt 18 echipe sau 16, ci 14 nu înseamnă că cei rămași în joc își administrează mai bine cheltuielile, că-și plătesc la timp jucătorii, că se întind pe măsura unor bugete clare.

Nici pe departe.

Au votat să fie 14 echipe pentru ca fiecare dintre cei rămași să primească bani în plus din drepturile TV, dar acei bani în plus n-au schimbat absolut nimic.

Educația conducătorilor este aceeași – luăm niște bani din drepturile TV, ceva dacă reușim să vindem vreun jucător, ceva din bilete și ceva de la primărie.

Cu acești bani în minte și parțial în conturi, se fac promisiuni unor jucători.

Unii fotbaliști acceptă promisiunile, alții nu.

Din fericire pentru conducătorii care promit, sunt suficienți fotbaliști dornici să accepte orice scenariu de plată.

Începe sezonul, apar probleme de cash flow, se-ntârzie plățile și se ia-n calcul intrarea-n insolvență.

Dacă nu se ia-n calcul intrarea-n insolvență, se apelează la ideea plății jucătorilor din 3 în 3 luni.

Nu contează absolut deloc dacă în Liga 1 sunt 18 echipe sau 16 echipe sau 14 echipe sau doar 3 echipe.

Conducătorii gândesc la fel, se comportă la fel, speră la fel.

“Am acești bani, fac aceste promisiuni, sper să prindem locul cutare și să ne acoperim”.

Èši se pare s-a investit mai mult în centrele de copii și juniori ale formațiilor de la Liga 1 pentru că s-au distribuit mai mulți bani din drepturile TV?

Există un progresc calitativ ca urmare a distribuirii unei sume mai mari fiecărui club din Liga 1 pentru că sunt acum 14 echipe și nu 16 sau 18?

Ai văzut campanii de transferuri mai bine gândite pentru că au existat fonduri mai mari la dispoziție pentru așa ceva?

Pot continua cu-ntrebări retorice care să mă facă pe mine să par deștept la nesfârșit. Dacă ai răspunde la oricare dintre ele, ai spune “normal că nu”.

Banii chiar n-au fost vreodată problema principală, ci doar felul în care au fost administrați acești bani.

Dacă nu crezi, atunci îți pot spune rapid că Viitorul a cheltuit cam 4 milioane Euro sezonul acesta, un record financiar pentru ei, și au prins loc de Europa League.

Ce buget crezi că au avut Timișoara, Voluntari și Chiajna?

Mai mare sau mai mic decât al celor de la Viitorul?

La Timișoara, sezonul acesta a însemnat cheltuieli totale de aproximativ 5 milioane Euro.

Foarte probabil, echipa va retrograda.

Oamenii vor puține echipe pentru că urăsc comportamentul cluburilor

Când oamenii spun că ar trebui să fie cât mai puține echipe în Liga 1, impresia mea este că-și bazează de prea multe ori opinia pe chestiuni emoționale și prea puțin pe logică.

Când spun “chestiuni emoționale”, mă refer în primul rând la disprețul acumulat de-a lungul anilor față de comportamentul cluburilor, față de acțiunile acestora, față de atitudinile lor, față de rezultatele din cupele europene, față de felul în care-și tratează într-un final fanii.

E vorba de iclusiv de sila față de felul în care diverse cluburi și-au apărat șansele în competiție și de dorința de-a vedea eliminate personaje dubioase din fenomen.

Cumva, ideea de-a reduce numărul echipelor din Liga 1 echivalează pentru mulți cu ideea de-a reduce dimensiunile unei industrii bolnave.

Fanii fotbalului sunt atât de dezamăgiți de ceea ce-au văzut de-a lungul anilor încât nu mai cred în tratamente cu pastile, ci doar în intervenții chirurgicale care retează bucăți din corpul acestei industrii.

Avem o țară prea mare pentru 14 echipe-n Liga I

Încerc să văd lucrurile dincolo de sentimentele pe care mi le stârnesc multe dintre faptele și atitudinile oamenilor din fenomen.

E datoria mea ca ziarist să-mi dau silința să fiu lucid și chiar interesul meu ca parte din industrie.

Raportat la suprafața României, la numărul de locuitori și la popularitatea fotbalului, 14 echipe în Liga 1 e o ideea proastă.

Pentru interesul fotbalului local e dramatic ca pe raze de zeci de kilometri să nu existe niciun fel de club de fotbal, la niciun nivel.

Când într-o zonă există club de Liga 1, automat se poate spera la apariția unui sistem piramidal în zona respectivă – echipă de liga a doua sau a treia, copii atrași spre fotbal, cluburi private care se axează pe creșterea de copii și juniori, obicei de consum al fotbalului pe stadion pentru populația din zonă.

Când într-o zonă dispare fotbalul, reapariția sa devine extrem de dificilă.

Să iei un stadion în paragină și să-l aduci la standarde decente după 5-7-10 ani de pustiu fotbalistic e scump, difil și se-ntâmplă rar.

Se pierde tradiția, se pierde atenția oamenilor.

Cu asta nu e de joacă dacă vrei să exiști în continuare ca fenomen și industrie.

Tot dăm exemple gen Belgia, gen Elveția, gen Croația, campionate-n care numărul echipelor este redus.

Hai să luăm de la ei organizarea centrelor de copii și juniori pentru că au avut rezultate excelente în domeniu și să luăm de la marile campionate ale Europei organizarea eșaloanelor fotbalistice.

Hai să fim logici și să nu mai considerăm din start că noi nu suntem în stare, că noi nu avem, că noi nu putem.

În realitate, suntem o semi-minune: avem bugete mici pe care le cheltuim foarte prost, dar obținem rezultate bune raportate la această stare de fapt.

Dacă aceleași bugete ar fi cheltuite deștept, am avea o prezență în fotbalul european cu adevărat decentă.

Nu numărul scăzut de echipe ne va ajuta să creștem și nici împuierea sezonului cu câte 6 sau chiar 8 întâlniri Dinamo – Steaua, ci o strategie mai bună pentru echipele noastre.

N-avem nevoie de mai mulți suporteri ignoranți pentru Steaua, n-avem nevoie de resuscitarea suporterilor lui Dinamo care au stat ascunși cât echipa lor n-a avut rezultate.

Avem nevoie de interes pentru echipele locale, de oameni care vin la stadion care să țină cu echipa comunității lor.

Liga a II-a e o piatră de moară pentru Liga I

O singură serie pentru Liga a II-a e un pas spre direcția potrivită.

Totuși, e vorba de un singur pas și atât.

Nici acolo formațiile din coada clasamentului nu sunt mult inferioare valoric celor din fruntea clasamentului, dar nivelul general al Ligii a II-a este foarte, foarte scăzut.

Atât de scăzut, încât echipele care ajung să pătrundă-n Liga 1 prin promovare directă sunt aproape de fiecare dată inferioare celor care cad din Liga 1.

Prin urmare, primenirea Ligii 1 se face prin pătrunderea unor formații mai slabe decât cele care pică-n Liga a II-a.

Asta este o problemă reală, concretă și greu de rezolvat în condițiile în care nivelul de organizare al Ligii a II-a este unul scăzut din punct de vedere strategic.

În afară de-o dorință plângăcioasă de-a supraviețui prin evitarea deplasărilor lungi care presupun cheltuieli cu cazarea, n-am reușit să identific în ultimii ani vreo idee concretă pe care cei din “B” s-o vehiculeze-n spațiul public.

Stefan Beldie/ 3surse.ro

 | 1.504 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *