Cum să promovezi în Liga Națională de handbal. Un editorial de Augustin Danci

 

Am văzut săptămâna trecută un meci de handbal feminin, între U Jolidon Cluj-Napoca și Brăila, meci câștigat clar de clujence. Nicio surpriză, ținând cont de experiența clujencelor și de faptul că Jolidon e un club cu pretenții, printre cele mai bune din țară.

După cum iubitorii handbalului din Bistrița știu, la Cluj joacă trei bistrițence, Ani Senocico, Andreea Tetean și Laura Oltean. Senocico e cea mai bună jucătoare din lotul Clujului, face diferența în teren în fața oricărei echipe. A marcat 11 goluri cu Brăila. Andreea Tetean, fostă junioară a lui Crăciun, a devenit titulară la Jolidon și, chiar dacă este nevoită să joace pe postul de extremă stânga și nu în centru, a făcut-o foarte bine. A marcat trei goluri, în momente cheie ale meciului. Laura Olteanu, fostă junioară a lui Crăciun, joacă și ea foarte bine la Cluj, într-o echipă care anul acesta evoluează în Cupele europene.

În tot acest timp, CSM Bistrița încearcă, se chinuie să facă o echipă cu care să promoveze, fără sorți de izbândă, deocamdată. Și cum Beșe ne-a spus că, cel puțin trei ani, nu vine la Bistrița, Liga Națională pare tot mai departe. Da, ar fi frumos ca echipa să fie formată doar din jucătoare tinere, crescute aici, să se închege un nucleu care să promoveze în 2-3 ani. E frumoasă placa cu proiectul, cu junioarele, cu pepiniera, răbdarea. Doar că nu pare deloc realistă.

Singura promovare într-o Ligă Națională de handbal, de care am auzit la Bistrița în ultimii zece ani, a fost cea a HCM-ului lui Palko și Marin Rus. Echipa a promovat atunci la pas, în doar un sezon, după o rețetă sigură: jucători de valoare, experimentați, plătiți bine, ce-i drept și un antrenor uns cu toate alifiile. Pentru că oricât am încerca să demonstrăm contrariul și să credem în visele juniorilor noștri, se pare că rețeta mercenarilor funcționează mult mai bine. 

Augustin Danci

 | 751 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *