Crosul Gabi Szabo, un eșec! Un material scris de Alin Seserman!

Așa cum am anticipat, Crosul Gabriela Szabo a fost un eșec. Nu trebuie confundat prestigiul sportivei cu organizatorii unui eveniment care-i poartă numele. Aceștia fac doar vechime an de an în fața camerelor de luat vederi, a jurnaliștilor. Nu au nici un fel de merit.

Este un eveniment organizat din 2005. În același an a început susținerea motocrosului, a handbalului. Atunci a început să respire lumea aer curat. Acum asistăm la același model agresiv de ocupație a instituțiilor. Membrii de partid au intrat direct în cancelaria Colegiului Liviu Rebreanu în timp ce reprezentanții municipiului, alții decât cei ai partidului-stat, în cel mai bun caz, au loc în curtea liceului. Sigur că nu trebuie să ai așteptări de la cineva care are impresia că liceul îi aparține.

Am urmărit alergătorii și am constatat că majoritatea nu erau pregătiți pentru a parcurge 2000 de metri. Eram pe bulevard în fața liceului unde câteva zeci de participanți, copii majoritatea, se țineau de burtă, mergeau la pas, se puneau jos după care au făcut o plimbare pe vreo cincizeci de metri, iar în cele din urmă au reînceput o alergare ușoară.

Acest eveniment nu este unul de a ieși la puțină mișcare. Premiile sunt mari, și printre participanți sunt alergători adevărați. În mod normal aceștia nu se intersectează cu cei care fac sport doar în pauzele orelor de la școală.

Ce se întâmplă de fapt. De fapt elevii sunt aduși în buna tradiție de partid, cu arcanul. Profesorilor de sport li se sugerează (a se înțelege ordonează) să aducă un număr de copii. În special cei din mediul rural au normă stabilită de participare, iar copiii sunt urcați în microbuze și parcați în incinta liceului. Iar acolo se trezesc că trebuie să alerge 2000 de metri neîntrerupt. Pentru mulți dintre noi nu pare să fie o mare problemă, însă nu e normal să vezi zeci de copii, care, dupa 500 m de alergare să se țină de apendicită.

Deși ar trebui să fie o manifestare urbană, toată treaba nu interesează aproape pe nimeni. În condițiile astea nu înțeleg de ce nu se aleargă pe pista de alergare( așa proastă cum e ea, tot e mai bună decât betonul de pe bulevard) din curtea liceului care are aproximativ 450 de metri. Aș înțelege să închizi circulația pe cel mai circulat bulevard dacă ar stârni interesul bistrițenilor. Dacă ar fi promovată și îndreptată spre un scop précis sau s-ar dori ca toți bistrițenii să fie încurajați să alerge pentru o cauză.

De fapt impactul manifestării în oraș se apropie foarte mult de zero. Ideea este ca autoritățile să bifeze mediatic. Până și organizția de tineret, care înroșea incinta în alți ani, a lipsit fiindcă nu au pe cine impresiona. Nu mai punem la socoteală cheltuielile absolut exagerate. Spuneam că nimeni nu mai știe ce se întîmplă cu banii. 40 000 lei doar de la Primaria Bistrița, alte cheltuieli fiind susținute de alte instituții.

Diferența dintre noi și celelalte orașe transilvane care nu se bucură de administrație uselistă e mare și din această perspectivă. La Cluj și Brașov se organizează crossul companiilor. La Cluj sponsorii premiază mâine alergătorii maratonului cu 16 450 lei. La Sibiu, oraș cu potențial economic deviza este alergi cât poți, donezi cât vrei. Oricum ai face, banii se întorc în comunitate. Benficiarii sunt Banca de alimente a Crucii Roșii Sibiu, Clinica de Neonatologie prin achiziționarea circuitelor pentru aparatele de respirație pentru a ajuta nou-născuții să supraviețuiască. Copiii aleargă între 400 metri și 1,2 km. La Brașov se adună zeci de mii de euro pentru Hospice Casa Speranței.

 Ovidiu Crețu nu mai are resurse pentru a mobiliza comunitatea în vreun sens sau altul. Totul este anost, lipsit de viață. Bistrița are nevoie de un alt proiect care să adune comunitatea și nu membrii de partid care înlocuiesc o firmă de aplaudaci. Sport nu avem, baze sportive nu avem în afara celor construite de privați. Banii acordați asociațiilor și fundațiilor merg spre aceiași clienți politici de ani buni de zile. Tinerii au o singură șansă. Să plece din Bistrița. Este un oraș ocupat de foști comuniști și de șmecherii tranziției. 

Alin Seserman

 | 950 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *