Covaci, în topul celor mai tinere debuturi bistrițene ale Gloriei!

Îmi aduc aminte de ultimele dăți când l-am văzut pe rebrișoreanul Covaci în anturajul juniorilor Gloriei. Era în luna mai a acestui an, într-un meci cu Zalăul, la capătul căruia elevii antrenați de Viorel Gheorghiță se calificau în semifinalele Campionatului Național U17. Data următoare când l-am zărit pe lângă cei mici din cadrul clubului a fost în urmă cu câteva săptămâni, la derby-ul local al juniorilor republicani, Gloria – ACS Transilvania. El era deja „mare”… Nici măcar o zi nu trecuse de la debutul său la seniori. A intrat în pauza celor două partide să-i încălzească pe colegii mai mici de la U17 și apoi s-a așezat în tribună să-i încurajeze.

Dănuț Covaci este în sfârșit exemplul perfect pentru toți copiii care bat mingea organizat în cadrul clubului și speră ca, într-o bună zi, să prindă câteva minute la seniori, căci acesta este, de fapt, rostul pepinierei. La fel și Creța, asemenea lui Dănuț, promovat l-a cei mari de Pustai în același meci.

Dacă ne axăm pe „echipa mare” și nu punem la socoteală faptul că Gloria a avut ani la rând echipa a doua, unde promova intens tinere talente la seniori, Dănuț este printre cei mai tineri bistrițeni care și-au făcut debutul pentru „prima formație”, la 16 ani și aproape 11 luni. Printre cei de-ai locului care au marcat un astfel de eveniment înainte de vârsta majoratului îi mai amintim pe Alin Chibulcutean (17 ani și 4 luni), Adrian Nalați (16 ani și 9 luni) și regretatul Cristi Tudor, care, asemenea lui Covaci, a debutat cu gol în Divizia A. E drept, alte vremuri, alte ligi…

Originar din Rebrișoara și născut pe 12 octombrie 2007, a început fotbalul la vârsta de 7 ani, la Năsăud, alături de fratele său. Înainte de toate, însă, ne menționează numele celor sub îndrumarea cărora a făcut primii pași în fotbal și nu numai: „Viorel Gheorghiță și Andrei Vasilichi… datorită lor am ajuns unde sunt acum!”.

Domnul antrenor Gheorghiță, nume pe care Dănuț îl rostește des în conversația noastră, ne spune cum l-a remarcat pe tânărul fotbalist: „L-am luat, să zicem așa, din curtea școlii, de la Rebrișoara. Făceam o selecție, un meci amical, și atunci mi-a sărit în ochi. Se vedea că are talent. Au urmat 10 ani destul de grei pentru el”, ne mărturisește mentorul său. Ne povestește, de asemenea, și despre faptul că „juniorul” e înnebunit după fotbal și merită pe deplin actuala postură: „Este un exemplu perfect de jucător care a muncit enorm și a ajuns aici pe merit. Fotbalul e pasiunea lui! În trecut, adițional, mai juca pe sintetic, de plăcere, pe la diverse campionate pe sate, dar i-am interzis asta. Sinteticul nu face bine, poate duce la accidentări. L-am prins cu câteva ocazii și chiar l-am dat afară de vreo patru-cinci ori. Dar mereu venea înapoi, plângând, cu geanta de echipament. L-am primit, bineînțeles. Eu doar am vrut să-l fac să conștientizeze de ce nu trebuie să meargă la acele campionate. Acum, a înțeles și nu mai face aceleași greșeli. Când îl chem la juniori pentru că am nevoie, refuză, deoarece știe ce este mai bine pentru el.”.

Au fost și oferte pentru Dănuț în trecut, Craiova fiind interesată de tânărul vârf. Aurelian Băbuțan a fost cel care s-a opus, dorind să-l păstreze în curtea Gloriei.

Sezonul trecut, pentru cei de la U17, a marcat peste 30 de goluri. A fost cap de afiș, însă mărturisește că precedenta ediție de campionat nu a fost mereu cea mai ușoară. „M-am demoralizat puțin atunci când domnul Falub a zis că n-am ce căuta la prima echipă, că n-ajung fotbalist”, spune el. Se referă la pauza de iarnă, atunci când Bodescu, Frunză și Matei erau cooptați în angrenajul echipei mari, iar el a fost lăsat pe dinafară. Până la urmă, din păcate, Bodescu nu a pus piciorul pe terenul de joc la cei mari, pe Frunză l-am văzut doar în amicaluri între buturi, iar pe Matei ni l-a suflat CFR-ul.

Poate că încontinuare Dănuț ar fi fost cu cei de la U19, însă Dan Matei l-a adus în vizorul lui Pustai, cunoscându-se din perioada acestora la Mediaș: „Hai să-ți trimit unul așa cum îți place”, iar restul este oarecum istorie. Una care încă se scrie.

Ce-l face remarcat pe tânărul jucător? În cazul în care nu ați băgat de seamă, ne-o spune chiar domnul Gheorghiță: „Tupeul lui, faptul că nu se teme să vină la minge. Dănuț joacă fără frică, e foarte dezinvolt pe teren. În patru meciuri a greșit poate trei-patru mingi. Are și un control excelent al balonului cu ambele picioare. Totodată, unul dintre punctele lui forte este lovitura de cap. Are o detentă impresionantă. Aș spune că este printre primii cinci din Liga a III-a la detentă. Lovitura de cap și detenta sunt extraordinare!” punctează acesta. „Este un atacant bătăios, care se luptă în dueluri unu la unu și de cele mai multe ori câștigă. Mai nou, a început să atace și spațiile libere, ceea ce e foarte important pentru un atacant. Este esențial să simți poarta și să ataci spațiile libere, nu doar să stai pe loc. Dacă mingea nu vine, te întorci și te demarci din nou.”

Dănuț este acum „pe val”. E în formă maximă, încrezător și ne spune că anul acesta Gloria promovează sigur. Cu 3 goluri în 4 partide și scos de pe teren într-un singur meci, lăsându-i loc colegului Creța, rebrișoreanul nu are de gând să se oprească din seria de goluri.

Merită totuși apreciat și felul în care Pustai rodează „underii” și dă șansa aproape tuturor să prindă minute. Să faci o schimbare post pe post, pe linia de fund, cu singurul scop de a mai da „unuia tânăr” șansa să prindă minute, e chiar de apreciat. Asta poate și venind după era lui Falub…

Am mai punctat acest aspect într-o opinie anterioară, una în care chiar spuneam că, din auzite, erau slabe șanse să-i vedem pe „micuți” cu minute în picioare. N-a trecut mult de atunci, iar atât Covaci, cât și Creța devin, ușor-ușor, prezențe constante. Mai rămâne Bodescu, care, așa cum puncta și domnul Gheorghiță, „are ghinionul că joacă într-o poziție centrală, unde concurența e mare”, iar mulți se feresc să joace cu „underi” pe axul central.

Una peste alta multora ne-a priit de minune să vedem „unul de-al nostru” pornind în fotbalul mare cum nu se poate mai bine, iar la final, să fie așa cum o spune și el, un campionat încununat cu promovarea.

Sursă foto: Facebook Gloria 2018 Bistrița Năsăud

Tiberiu Titieni

 | 1.737 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *