Condiționări

Cea mai frecventă aspirație a omului este cucerirea permanentă a unui înalt standard de existență. Educația pentru muncă și sănătate constituie originea calității vieții. Efortul, hrana și chibzuința (regulile) sunt ingredientele care pot plămădi o existență de succes. Sportul oferă și învață din fragedă copilărie drumul spre îndepărtata senectute.

Pentru a avea mulți practicanți ai exercițiului fizic e nevoie de modele și o mișcare cu dimensiuni de mulțime. Existența unui campion național presupune existența a sute și mii de aspiranți.

Participantul olimpic „ascunde” sute de campioni naționali. Un laureat olimpic (sau mondial ș.a.) este consecința a zeci sau sute de participanți în întrecerile finale.

Aceste condiționări ierarhizează un mare volum de practicanți (sute de milioane pe mapamond), aidoma unui aisberg la care vârful este la vedere, iar partea masivă sub apă.

Acea parte vizibilă (sportivii de mare performanță) este „căutată” de presă, este admirată de public, este curtată de sponsori și care, până la urmă duce o viață plină de efort și satisfacții mari (morale / materiale). „Cohorta” este constituită dintr-un număr absolut restrâns. Această categorie de „staruri” este obligată de exigențele ce condiționează domeniul să îmbrățișeze îndeletnicirea la nivelul profesional.

Cu acest model în față, sportivii din eșaloanele 2, 3 și chiar 4 au tendința să-i imite în dorința de câștig material. Evident, fără efortul, talentul și performanțele primilor. Din asemenea preocupare fără instrucție școlară sau universitară, fără a-și însuși abilități tehnice civile, nestăpâniți în fața echilibrului sport / profesie socială, ”sportivii de ocazie” falimentează curând în raport cu piața muncii.

O asemenea tragedie nu este implacabilă dacă deopotrivă părinți și îndrumători vor convinge subiecții în perioada de inițiere în sport să dea atenția primă învățăturii (școlare). Mai apoi, când abilitatea sportivă este certă, să se îmbrățișeze un regim echilibrat de studiu (muncă civilă) și sport. Și abia atunci când măiestria sportivă s-a instalat prin performanțe certe prioritatea trebuie s-o primească sportul.

Simplu! Dacă ați anticipat condiționările enunțate, aveți grijă, numărul lor este mult mai mare”¦

 | 509 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On