Fotbalul ca activitate ”rotundă” în plan național nu va mai putea scoate capul în lume fără a atinge un nivel de competitivitate de aceeași factură cu cel din țările dezvoltate. Pentru că fotbalul a ajuns o adevărată industrie.
Dintre numeroasele condiționări ale performanței cu balonul la picior, motivația noastră se fixează asupra terenurilor pentru fotbal. Asta pentru că a nu știu câta oară pledăm pentru satisfacerea procesului începând cu terenul. Fără acesta nu se „nasc” fotbaliști valoroși! Și nu orice teren de fotbal, ci numai de calitate: perfect plan, omogen înierbat, cu mare capacitate de drenare a apei. Întreținerea terenurilor implică știință și practică, făcute de oameni astăzi încă rari si din ce în ce mai prețuiți. Tehnica îngrijirii terenurilor (de joc sau antrenament deopotrivă) este laborioasă, costisitoare și stăpânită de adevărați maeștri.
Este motiv de bucurie că terenurile stadionului municipal Gloria din Bistrița sunt la nivel de elită. Ele reprezintă un îndemn ca și altele să se nască. L-am văzut pe cel de la Romuli: felicitări administrației comunale! Sunt avansate lucrări similare la Lechința: bravo primăriei! Budacul de Jos, în frunte cu primarul și administrația, a luat frontal la mână toate terenurile comunei: la Jelna, la Budac, ș.a. Sunt oarecare realizări și în alte localități. Sunt proiecte moderne și pentru viitorul altor comune. Rămâne ca un anume pas să nu rămână în urmă: calificarea îngrijitorilor de teren (vezi fundațiile Prouniversitaria și Stadion).
UEFA, federațiile naționale facilitează azi „transferuri internaționale” a „veritabililor oameni ai terenurilor”.
Un joc rapid, construit mai mult din pase rezultate din devieri de balon, precizia șuturilor la poartă, în general execuțiile tehnice rafinate, eficiente, sunt posibile numai pe terenuri de foarte bună calitate.
Pe Camp Non (Spania), înaintea jocului o stație meteo dă relații asupra umidității evaporării, vitezei și direcției vântului, predicției evoluției vremii în următoarele 60-120 de minute. Cu 75-60 de minute înainte de joc gazonul se răcorește cu atâta apă cât să garanteze circulația mingii cu viteza optimă. Dar îngrijitorul de teren se sfătuiește în continuare cu căpitanul de echipă în ce direcție să acționeze pas cu pas asupra terenului. Iată deci că terenul și îngrijitorul lui devin ajutoare extrem de prețioase în timpurile de astăzi în vederea obținerii performanței. Ridicarea calității „scenei” fotbalistice este obligatorie și rezultatele fotbalistice sunt indisolubil legate.
Ultimele comentarii