Nu câștigă cei mai puternici, câștigă cei mai deștepți! Dorin Dobra scrie despre Formula 1

Mercedes face istorie în Formula 1, câștigând pentru prima oară prin duble toate cele 5 curse de anul acesta. Și asta în condițiile în care Ferrari păreau imbatabili în testele de iarnă, iar acum au un motor cu aproximativ 30 CP mai potent decât al germanilor.

Capacitatea nemțească de a funcționa ca un metronom, însoțită de indecizia specifică unei echipe latine ne-a adus în situația ca înainte de Monaco să nu vedem pe locurile 1 și 2 decât pe Hamilton și Bottas, doar locul 3 rămânând accesibil ca podium pentru Vettel sau Leclerc, dar și asta numai când Verstapen nu le ia fața roșiilor.

Mai nou, se vorbește și de o disfuncție în concepția șasiului celor de la Ferrarri, pe lângă incapacitatea lor de a echilibra mașina în virajele strânse. Oricum, Maurizio Arrivabene, șeful gelat și grizonat de anul trecut, își freacă mâinile de bucurie când vede realitatea de la Ferrarri: indecizie în strategie și decizii eronate sub presiune.

Spuneam de Monaco pentru că Circuitul fanion al F1 ar părea că e singurul care mai poate zgâlțâi monotonia pe care cei de la Mercedes au asigurat-o. Dar nici la Festivalul de pe Coasta de Azur n-ar părea că șampania se va deschide pentru italieni. Căci olandezul Verstapen cu calitățile sale evidente și monopostul Red Bull prin concepția sa sunt favoriții pentru săptămâna viitoare.

Și dacă tot vorbeam de olandezi și de Verstapen să spunem că astăzi tocmai s-a semnat pentru 2020 revenirea F1 pe Circuitul de la Zandvoort, un circuit de școală veche la piloți unde mările de portocaliu venite în orice colț de pe glob pentru Josh vor arăta probabil în ce fel știu să se bucure și acasă.

Calendarul de anul viitor se îmbogățește, așadar, și cu Olanda și cu Vietnam, ceea ce va face pentru noi, iubitorii de F1, povestea mai lungă, mai condensată și, deci, mai atractivă.

Până atunci ne vom bucura de ceea ce F1 ne oferă acum, un recital al celor de la Mercedes, un efort uneori distractiv ce fac din Ferrarri o echipă de iubit, și multe exemple de virtuozități de pilotaj în pluton, din care subliniem pe cele ale lui Sainz, Albon, și să nu uităm nici de decanul Raikkonen.

Dorin Dobra

 

 | 2.070 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *