Situație complicată la secția de gimnastică a Clubului Sportiv Municipal. Odată cu plecarea centrului olimpic de juniori, transferat la Reșița din decembrie 2018, Direcția pentru Sport spune că nu se mai justifică folosirea sălii mari din prelungirea polivalentei doar pentru câțiva gimnaști de la CSM.
Florian Constantin, directorul DS BN vrea să restrângă activitatea gimnaștilor de la CSM și să închirieze sala și altor sporturi.
Situația îl nemulțumește profund pe Augustin Pop, antrenorul gimnaștilor:
”După 40 de ani de muncă, am ajuns să nu avem unde lucra. Sigur că mai există o sală în Bistrița, cea din parc. Dar aceea e o sală prea mică, potrivită pentru inițiere, nicidecum pentru performanță. Mai ales că până în aprilie, când urmează campionatele europene, avem acasă și 3 sportivi de la lotul național
Dacă totuși avem o sală dotată, în care s-a investit enorm, de ce trebuie să ne batem joc de ea. Eu sunt de acord că direcția are nevoie de venituri proprii, dar nu cred că stă fix în banii aceștia pe care i-ar putea face aici.”, spune Gusti Pop.
Sala mare de gimnastică a fost inaugurată în 2003. Investiția a fost suportată de către MTS și a avut în vedere instalarea la Bistrița a lotului olimpic de juniori. Gimnaștii aveau aici condiții excelente de antrenament, cazare și masă.
În aceeași clădire, construită în spatele polivalentei, înspre strada Traian Banciu, se află un hotel, o sală și un restaurant. Vreme de 15 ani, acolo a fost pepiniera gimnasticii masculine din România.
În acest timp, 26 de sportivi antrenați aici au ajuns la lotul de seniori și, în paralel, gimnaștii legitimați la CSM au avut performanțe foarte mari. Echipa bistrițeană a fost de două ori campioană națională de seniori, pe un podium în care Steaua și Dinamo o priveau de jos. Iar echipele de juniori au fost an de an pe podiumul naționalelor, chiar în acest an una dintre ele cucerind aurul național.
Aflată în proprietatea MTS și administrată de Direcția pentru Sport BN, sala de gimnastică își scotea cheltuielile de funcționare cu ajutorul banilor veniți de la Comitetul Olimpic Român.
”Au fost luni în care am primit și câte 8000 de lei de la COSR pentru sportivii care se antrenau aici. Oricum, mai puțin de 2500 de lei n-am primit niciodată, ceea ce însemna că toate cheltuielile cu utilitățile erau acoperite”, spune Florian Constantin, directorul DS BN.
Însă, în decembrie 2018, Andreea Răducan decide mutarea la Reșița a centrului olimpic de juniori de la Bistrița.
Fosta mare gimnastă, acum președinte al federației, invoca faptul că sala ar fi prea mică sau că nu există condiții decente de cazare a sportivilor. Odată cu mutarea gimnaștilor s-au dus și banii pe care îi plătea Comitetul Olimpic pentru întreținerea sălii.
Așa încât, Direcția pentru Sport a fost nevoită să găsească alte surse pentru plata utilităților. În sală au rămas doar câțiva sportivi, cel mult 10, legitimați la Clubul Sportiv Municipal și a apărut ideea că, doar pentru ei, nu se justifică cheltuielile de întreținere a sălii.
Cu atât mai mult cu cât, gimnastica bistrițeană mai are o sală de antrenament, în parcul municipal, lângă Hotel Metropolis. Însă aceea e destinată inițierii, sportivilor care fac primii pași în gimnastică. E în proprietatea primăriei și e administrată de Liceul cu Program Sportiv.
Și, de un an încoace, Direcția pentru Sport caută variante pentru eficientizarea sălii de gimnastică de la polivalentă.
Recent, au avut loc și alte mutări de trupe în sportul local. Halterele, boxul, atletismul și culturismul, secții ale CSM care aveau ”sediile” sub tribuna 1 a stadionului, nu au mai putut funcționa acolo.
Condițiile de la stadion sunt inumane, nu doar neprielnice pentru sport. Și au fost mutate într-o clădire pe care o administrează Direcția pentru Sport, lângă Hotel Metropolis, în fosta discotecă Malibu. De unde a fost nevoită să plece secția de kyokoshin a clubului CS Karate Bistrița, a senseiului Radu Sângeorzan. Și așa a apărut ideea ca luptătorii lui Sângeorzan să se mute la Polivalentă, alături de gimnaști.
De altfel, în privința banilor, lucrurile s-ar putea rezolva. Federația de gimnastică anunțat că va plăti 1000 de lei pentru sportivii de la lot care se pregătesc la Bistrița, iar CSM e dispus să plătească 1200 de lei lunar pentru gimnaștii lui.
Astfel, s-ar strânge cumva suma pe care o plătea COSR –ul înainte. Însă Florian nu mai vrea să audă de gimnastică și spune că nu mai are comunicare normală cu cei care se ocupă de acest sport.
”Le-am trimis notificări de un an de zile. I-am tot chemat la discuții, să găsim o soluție. N-am găsit înțelegere și nu mai putem prelungi situația aceasta. O să folosim această sală și pentru alte sporturi, nu doar pentru gimnastică. Până la urmă, gazul, curentul trebuie plătite, nu te păsuiește nimeni.”, spune Florian.
Situația e complicată și greu de rezolvat. Una dintre soluții ar fi cea propusă de către directorul CSM, Adrian Moldovan.
”Eu cred că sala trebuie să rămână a gimnasticii. Să se mute toți cei din parc în sala mare de la polivalentă și aici să fie casa gimnasticii bistrițene. Și sala din parc să rămână la dispoziția primăriei și să fie închiriată pentru karate sau pentru cine mai vrea”.
Varianta aceasta nu convine însă conducerii LPS, care n-ar da pasărea din mână pentru cea de pe gard.
”Noi avem sala noastră. De ce s-o cedăm și să plătim chirie la Direcția pentru Sport?”, spune Mircea Gătej directorul LPS.
Și uite așa, o ramură importantă a sportului din județ se află în mare suferință. Direcția pentru sport se comportă ca o agenție imobiliară și ține cont prea mult de bani, eficiență, utilități. Iar secția de gimnastică a rămas prea descoperită după plecarea centrului olimpic și are la dispoziție un spațiu prea mare pentru câți sportivi deține în acest moment.
Adevărul e la mijloc, ca de fiecare dată iar în acest caz ar fi nevoie de o minte limpede din administrația locală sau județeană ca să fie descoperit. Din păcate, în sportul bistrițean, mintea aceasta limpede lipsește. E o criză majoră de personalități în domeniul sportului, de manageri iscusiți, de oameni cu viziune, de administratori pricepuți.
Vom reveni pe tema acestui subiect.
decembrie 5, 2019
In directia aia toti sant neamuri. Sa isi faca facutele si sa lase gimnastica in pace.
decembrie 10, 2019
Cu 3 gimnasti mediocrii sa ti ocupat 5-600mp.si eu ca si contribuabil sa va platesc taxe? Mai multi antrenori de cat sportivi. Aici ii prb.ca ei au un loc caldut.
decembrie 11, 2019
Janos Thot, ai pus punctul pe I!