Laura Avram are 16 ani și este elevă la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”. A ales să facă sport, un sport mai puțin cunoscut și cu atât mai puțin practicat. Este vorba de un joc al minții, denumit Go.
Pentru ea, GO-ul este doar un hobby, deși îl practică de 8 ani de zile. Și nu oricum, ci cu succes. A obținut mai multe titluri naționale și clasări pe primele trei locuri la Campionatele Naționale de Juniori. Și pe plan internațional are rezultate, Laura reușind un loc 4 la Campionatul European pe perechi și un loc III la Campionatul European Feminin.
Ultima performanță a avut loc recent, la Campionatele Europene Feminine, competiție ce s-a desfășurat la Koblenz (Germania). La competiție au participat jucătoare de Go din Cehia, Finlanda, Franța, Marea Britanie, România și Germania. S-a jucat în sistem McMahon, 5 runde, după regulile ING. Titlul a fost câștigat de jucătoarea din Cehia, Klara Zaloudkova, 2 dan, iar argintul i-a revenit germanei Manuela Marz, 4 dan. Laura Avram, 2 dan, a fost prima jucătoare din România care a obținut un o medalie de bronz. Performanța este cu atât mai mare, cu cât ea este junioară și a concurat la seniori, la această competiție neexistând categoria ”juniori”.
Go-ul, pasiunea vieții ei
”Joc Go de 8 ani de zile și mi-a plăcut de când am început, cu toate că la vremea aceea eram foarte mică. Momentan nu mă antrenez constant, deoarece a început școala, care e mai importantă pentru mine. Dar, când am timp, particip la competiții, atât în țară, cât și în străinătate, dar și la concursuri pe internet” spune Laura Avram, sportivă legitimată la Palatul Copiilor și antrenată de Teodor Vârtic.
Laura spune că Go-ul este un sport care îți dezvoltă multe calități, un sport care, deși pentru ea este un hobby, speră să-l practice toată viața. „Dintre calitățile pe care le dezvoltă ”˜jocurile minții”™ pot enumera: memoria, concentrarea, raționamentul și chiar comportamentul unei persoane. Go-ul e un hobby pentru mine. Sper totuși că o să îl practic toată viața”, declară a treia sportivă din Europa la Go, bistrițeanca Laura Avram.
Pasionată de munte și călătorii
Elevă în clasa a 10-a la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”, Laura Avram are și alte pasiuni în afară de Go. Îi place să citească, să călătorească, să iasă cu prietenii și iubește muntele.
Participă la Jocurile Mondiale
Laura Avram va participa în perioada 3-18 octombrie la Jocurile Mondiale ale Sporturilor Minții, alături de Mihai Șerban, un alt sportiv al Palatului Copiilor din Bistrița. În luna decembrie, Laura va participa la Cupa Ambasadorului Japoniei, care se va desfășura la București.
Românii, ”cei mai tari” la Go
Laura Avram are și un idol, și e tot un român. Asta deoarece, dacă în alte sporturi România nu stă prea bine, la jocurile minții țara noastră e în top. ”La campionatele europene există reprezentanți români care ies de obicei tot timpul printre primii la majoritatea concursurilor. Jucătorii de top români sunt printre cei mai tari, dacă nu chiar cei mai tari din Europa. Dacă am un idol, atunci el este Cătălin Țăranu, cel mai puternic jucător european de Go”, spune Laura.
Antrenorul unor campioni
Cel care îi formează pe acești sportivi, antrenor de Go la Palatul Copiilor din Bistrița, este Teodor Vârtic. El a antrenat-o pe Laura Avram încă din clasa a doua. ”O pregătesc încă de când era mică. Am mers în clasă la ea și am luat mai mulți copii. Ea a fost cea mai serioasă și de aceea a ajuns unde este acum. În acest sport, orice copil normal poate ajunge sus. Este nevoie de perseverență și multă muncă, sunt cele două lucruri care fac diferența”, a declarat Teodor Vârtic.
Vârtic antrenează în prezent la Palatul Copiilor din Bistrița aproximativ 50 de elevi, care participă la competiții. ”Este un joc care în Japonia este foarte dezvoltat. Acolo se practică la nivel de profesioniști. Noi încercăm să-l implementăm, să fie practicat de cât mai multă lume. Nu este însă un sport din care să se câștige bani, se dau doar premii simbolice”, spune Vârtic.
Ce este Go-ul?
Go-ul este un joc strategic pentru doi jucători, avându-și originea undeva în vechea Chină, între anii 2000 î.e.n și 200 î.e.n. Jocul își ia numele din termenul japonez „igo”, preluat în limba engleză sub forma „go”.
Pe scurt, obiectivul jocului este de a delimita cu piesele proprii un număr cât mai mare de puncte. Regulile de joc sunt foarte simple și pot fi învățate cu ușurință. Totuși, este un joc complex, comparabil cu șahul.
Ultimele comentarii