Calea victoriei. Un editorial de Constantin Sănduță

 

Ratiunea de a exista întrecerea (competitia sportivã) este pânã la urmã victoria asupra celuilalt competitor sau asupra lui însusi în lupta cu secundele, cu metrii sau cu kilogramele. Mai presus însã de acestea trebuie sã avem în vedere binefacerile exercitiului fizic în planul sãnãtãtii fizice si morale.

Din pãcate astãzi asistãm, din ce în ce mai mult, la escaladarea cu cerbicie, prin orice mijloace, a drumului spre victorie. Constatãm cã tinta – banul dicteazã tot mai îndeaproape concurenta sportivã. Si astfel prin mijloace neloaiale se loveste fãrã scrupule si regrete în fair-play-ul sportiv.

Mediul mocirlos ce se cultivã împieteazã tot mai mult, tot mai multe ramuri de sport si de multe ori pânã la cele mai joase nivele functionale ale sportului. Si nu numai în România, unde fenomenul comparativ cu ce se întâmplã în Europa (de exemplu) are dimensiuni incipiente.

Posesori a unor afaceri de mare anvergurã se erijeazã în proprietari si dictatori ai unor entitãti sportive de prestigiu. Pânã la urmã cu banii si influenta lor vor a impune ierarhiile sportive. Meditati vã rog numai la patronii cluburilor românesti de fotbal. Au creat (cu concursul unor “pioni”) o stare tenebroasã a relatiilor si competitiei a cãrui orizont de remediere nu se întrevede (încã!). Curãtenia drumului spre victorie trebuie sã preocupe pe toti cei ce înteleg cu adevãrat rostul competitiei în cultura corporalã si în frontul mai larg al educatiei si divertismentului.

In ce ne priveste, avansãm o sugestie la proiect, poate permanent valabil: selectia, pregãtirea si promovarea generatiei foarte tinere de jucãtori si a formatorilor cu mare dorinta de afirmare. Pentru aceasta o reasezare a întregului cadru national de norme si sprijin va fi de bun augur.

Asa cã asteptãm cu interes cristalizarea pozitiilor din Adunarea Generalã a Federatiei Române de Fotbal care sperãm va aduce suflul nou necesar pentru cucerirea victoriei curate.

Constantin Sănduță

 | 628 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *