Gheorghe Bozga, unul dintre cei mai mari antrenori de tenis de masă pe care i-a avut România, a demisionat din funcțiile de antrenor federal și de vicepreședinte al Federației. Motivele sunt, după spusele acestuia, haosul din Federație și modul cum se iau deciziile. Deși pare foarte supărat, Bozga lasă să se înțeleagă că nu va renunța definitiv la aceste funcții și că așteaptă să se aleagă o nouă conducere pentru a reveni.
Săptămâna trecută ați demisionat din funcțiile de vicepreședinte al Federației Române de Tenis de Masă și de antrenor federal. Care au fost principalele motive?
De mai multă vreme mă rodea gândul acesta, să demisionez și am tot amânat momentul, ca să nu creez o atmosferă neplăcută în Federație, să nu tulbur apele, să nu plece de la mine, cu toate că eram nemulțumit. O lovitură mi-a dat și marginalizarea mea la Olimpiadă. Nici n-am fost anunțat oficial, până în preajma plecării. Am făcut planurile de pregătire, m-am prezentat la Comisia Olimpică, a fost aprobat planul de pregătire, dar n-am fost anunțat oficial că nu voi participa. Întrebați fiind despre asta, au dat vina unul pe altul, președintele pe secretar, secretarul pe corespondență și uite așa eu am aflat „din surse” că nu particip la Olimpiadă. Foarte tare nu m-a deranjat, m-a deranjat mai tare modul de a proceda cu un antrenor care avut un om la Olimpiadă și credeam că merit mai mult. După ce au venit de la Olimpiadă am asistat la o analiză de care mai bine nu auzeam, că a fost bine”¦ Dar din alte surse aflu că Adi Crișan nu a avut un antrenor care să-l impulsioneze, să-și realizeze obiectivul, locul 5 la Olimpiadă. Problema cea mai arzătoare din cadrul ședinței era suspendarea secretarului general, nu faptul că avem un sezon nou, că trebuie să participăm la niște competiții, printre care Campionatele Europene de Seniori din luna octombrie de la Sankt Petersburg, unde am fost numit de către membrii comisiei tehnice antrenor de seniori. Dar, având în vedere situația de fapt a lucrurilor, am refuzat și a fost numit Dinu Mircea, cel care a condus echipa în China. Eu între timp îmi scrisesem demisia. M-au supărat niște lucruri care existau de mult. Mă supăra haosul care există acum la Federație, stilul de a conduce, de luare a unor decizii în cadrul Biroului Federal. Tot ce spune contabila șefă ajunge la președinte și devine hotărâre. De asemenea, auzeam exprimări din gura președintelui de genul „de acum o să conduc ca un adevărat președinte”, lucru pe care nu-l înțeleg nici astăzi. Nu știu cum conduce un președinte. Hotărârile majore au început să se ia în mod restrâns, între președinte, contabilă și încă o persoană din comitetul director. Am văzut că decontările Federației cu clubul sunt făcute preferențial, suntem lăsați la urmă. Competițiile și cantonamentele au fost foarte târziu decontate la Bistrița, am văzut un dezinteres față de Bistrița, lucru care pe mine m-a mâhnit. M-a nemulțumit faptul că această contabilă șefă, care în viața ei n-a făcut sport, nici după tramvai nu a alergat, din luna decembrie și până în august a fost în deplasare în Portugalia, Polonia, Turcia, Franța. Mai bine mergea un sportiv sau un antrenor.
Ce vi s-a răspuns când v-ați depus demisia?
Am rămas surprins că, la o săptămână după ce mi-am depus demisia, m-am uitat pe site-ul Federației și demisia mea nu a apărut acolo, cum ar fi fost moral și democratic. Așa cum se spune că Federația e transparentă, și aceste știri trebuie să apară. Nu mi s-a răspuns absolut nimic. Eu nu am să revin la această decizie. Vom avea poate alegeri, nu știu dacă alegeri anticipate sau cele la termen de la anul. Dar nu mai revin asupra acestei decizii. Eu tot antrenor am să rămân toată viața, mi-a plăcut, îmi place și iubesc această meserie. Am sportivi și vreau să ajungă sus.
În ce direcție credeți că merge tenisul de masă?
Eu cred că avem noroc cu tinerii aceștia talentați. Ne amăgim, ne păcălim, cred că adevăratele rezultate trebuie obținute la nivel de seniori, la Olimpiadă, unde noi am clacat. Cu toate că trebuie să menționez că rezultatul fetelor este de excepție, locul 7 în lume cu o garnitură tânără. Dar mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă participa și Șteff, dacă ar fi fost relații normale, în primul rând ale mele cu ea și în al doilea rând ale Federației cu ea. Am fi fost singura țară cu sportivi autohtoni pe podium.
Ce înseamnă faptul că nu mai sunteți antrenor federal și nici vicepreședinte?
Mai puține griji, mai puține drumuri la București, probabil n-am să particip la competiții internaționale majore, dar cred că îmi este suficient că am participat la numeroase campionate mondiale și europene. Eu îmi fac acasă datoria, vreau să confirm și am cu cine să confirm.
Va avea de suferit Bistrița de pe urma acestei decizii?
Probabil în parte va fi puțin marginalizată, dar noi vom lupta și valoarea întotdeauna va ieși la suprafață. Cu cât lupți mai mult și ai valoare mai multă, cu atât rezultatele pe plan internațional se confirmă.
S-a găsit un succesor pentru această funcție?
Nu cunosc încă nimic despre acest lucru. Probabil se găsesc succesori, pentru că nimeni nu e de neînlocuit și viața merge înainte.
Aveați mai multe pârghii pentru pregătirea sportivilor?
Nu, pentru că e o funcție doar… Biroul Federal ar trebui să decidă dar, din păcate, decideau câteva persoane.
Bistrița este printre cele mai mari centre de pregătire din țară. De ce credeți că au reacționat așa pasiv?
Ei au reacționat pasiv întotdeauna față de Bistrița, dar probabil că nu le conveneau rezultatele.
Credeți că ați cedat prin această demisie?
Nu cred că am cedat din cauza problemelor. Am renunțat pentru că, dacă vor fi alegeri, voi participa și sper ca din noua echipă să nu lipsesc.
Deci aveți planuri de viitor?
Întotdeauna am avut planuri. Nu mă simt nici resemnat, nici retras.
Cum ați caracteriza mandatul actualului președinte?
Dacă punem la socoteală activitatea unei Federații, eu zic că mai mult de 20 la sută nu îi revine președintelui. 80 la sută le revine antrenorilor, sportivilor, cluburilor și abia pe urmă Federației.
Credeți că președintele are partea lui de vină la acest haos?
Până acum doi ani au mers normal lucrurile, dar de o vreme încoace lucrurile parcă nu mai merg așa de bine. Mai ales de când a început să se implice această contabilă, care le cunoaște pe toate. Ea mi-a cerut mie să o trimit pe Bernadette Szocs în pregătire la Constanța înainte de Campionatele Europene de Juniori. În primul rând funcția nu-i permitea să mă întrebe, în al doilea rând i-am răspuns că pe Berny o pregătesc să ia două medalii și, spre ghinionul lor, a luat patru.
Sportivii cum au reacționat când au auzit vestea?
Unii se bucură că voi rămâne mai mult acasă. Dar nu vreau să fac un act de bravură și nu vreau să fiu jelit. Este o decizie bărbătească, este decizia mea și nici nu am făcut-o publică până acum.
Considerați că ați greșit cu ceva în relația cu Federația?
Pot să spun că felul meu de a fi poate a deranjat. Poate că și eu greșesc, dar nu mi s-a spus în mod direct nimic. Dar, până la urmă, rezultatele sunt baza și, cu cât ai mai mulți dușmani, valoarea ta este mai mare. Poate că felul meu de a spune lucrurilor pe nume i-a deranjat…
Ultimele comentarii