Bistrițencele au luat argint la naționalele de gimnastica ritmică

Echipa de juniori I a Liceului cu Program Sportiv Bistrița la gimnastică ritmică a câștigat recent medalia de argint la Campionatul Național de gimnastică ritmică. Însă antrenoarea Ica Sigartău este supărată, deoarece fetele ei au pierdut aurul pe mâna lor.

În perioada 7-9 octombrie a avut loc la Arad Campionatul Național de gimnastică ritmică la junioare mici, mari și senioare. Echipa de junioare mici între 10 și 12 ani s-a întors cu medalia de argint. „Sunt puțin nemulțumită pentru că noi am fost campioane anul trecut și atunci era și Ioana Bârsan în grupă, care între timp a trecut la altă categorie și care ne-a adus foarte multe puncte. Oricum puteam să venim pe locul I, dar fetele au avut foarte multe ratări. Nu avea cine ă ne bată dacă ele nu aveau atât de multe ratări. Au fost foarte multe sportive în concurs, dar nu aveau exerciții atât de complicate ca și ale fetelor mele. Puteau să facă exerciții foarte bune, dar au ratat. Oricum, trebuie spus și că ele sunt în primul an la junioare mici și mai au încă ani buni în care să confirme și să obțină reyultate foarte bune”, povestește antrenoarea Ica Sângeorzan.

Despre greșelile fetelor sale, atrenoarea spune că majoritatea au fost banale și nu se aștepta la asta. „Cred că au fost și influențate una de alta. Dacă a ratat prima, a mers după panou, a început să plângă, următoarea a fost influențată și așa am ajuns la greșelile astea în lanț. Și nu au fost greșeli din aruncări înalte, complicate ci simple, aruncări din mână, așa, când te așteptai mai puțin”, explică doamna gimnasticii ritmice din Bistrița.

Între primele 8 în finala pe aparate

În afara argintului de la echipe, trei fete din Bistrița au reușit să intre în finala pe aparate printre primele opt. Olteanu Ștefania s-a calificat pentru Cupa României, un concurs de gală care are loc în fiecare an și la care nu se oferă medalii, dar onoarea de a participa acolo este uriașă. „Se califică doar primele șase fete la fiecare aparat și competiția în sine este un spectacol, o gală a celor mai buni sportivi”, spune Sigartău. Tot la București merge și Zady Timea de 10 ani, care este vicecampioană națională la individual compus și campională națională la cerc. Tot la marea gală din 19 noiembrie va merge și un ansamblu de gimnaste până la opt ani și care s-au clasat pe locul patru la o competiție dedicată gimnastelor foarte mici.

Bârsan și Olteanu selecționate la lotul național

Două dintre fetele antrenate de Ica Sigartău la Bistrița, Oana Bârsan și Ștefania Olteanu, au fost selecționate în lotul național de junioare. „După regalul de la Cupa României se va face o centralizare a sportivelor selecționate la București și se va face o pregătire cu toate fetele din țară. În acest fele fetele se cunosc, se împrietenesc și vor avea același stil de pregătire. Pentru că noi, antrenorii fiecare suntem diferiți, și sportivii sunt diferiți, dar în aceste antrenamente centraliyate se ajunge ca fetele să aibă toate o linie la fel. Trebuie să învețe aceeași piruetă, aceeași săritură, acum că una o execută cu capul într-o parte sau alta cu zâmbet, astea sunt individualitățile fiecărei fete”, adaugă Sigartău.

Ica Sigartău: „Sunt bulversate de schimbarea categoriei”

Singura explicație a Icăi Sigartău pentru performanțele mai puțin grozave ale fetelor din anul acesta este faptul că majoritatea au schimbat categoria la care au evoluat, iar acest lucru de obicei îi bulversează pe sportivi. „Oana Bârsan, de exemplu, este încă foarte mică, are 12 ani și e prima dată când evoluează la junioare mari. Mai are încă trei ani de acum înainte. Pentru că inclusiv 15 ani, face junioare. Oricum această trecere de la o categorie la alta este destul de dificilă pentru că se schimbă complexistatea exercițiilor și chiar dacă ele se ridică la nivelul cerințelor din acest punct de vedere, le urmărește mereu gândul dificultăților. Ele știu deja că dacă nu fac dificultatea aia nu fac punctajul necesar, iar la început acest lucru le inhibă puțin”, explică antrenoarea. 

Mihai Mincă

 | 262 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *