Baschet: Are șanse să joace la JO de la Tokyo! Alexandra Uiuiu a pus umărul la calificarea României!

Alexandra Uiuiu ar putea juca la Jocurile Olimpice dacă va prinde lotul de baschet 3×3 ce va face deplasarea anul viitor la Tokyo.

Bistrițeanca a pus umărul la calificarea naționalei, jucând anul acesta în 10 partide pe care le-au disputat tricolorele în diferite competiții internaționale.

În urma acestor meciuri, dar și a altora din întrecerile europene și interne, România se află pe locul 4 în lume la acest sport, după Rusia, China și Mongolia. Conform regulamentelor FIBA, primele 4 echipe din clasamentul mondial se califică în mod direct la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Decizia a fost anunțată oficial, ieri, pe site-ul federației internaționale. Alte patru națiuni vor fi stabilite după disputarea unor turnee de calificare.

România a mai fost reprezentată o singură dată în intrecerile olimpice, la ediția de la Helsinki din 1952, atunci când, în competitia masculină de baschet, nu a reușit accederea în faza grupelor principale, jucând doar două meciuri preliminare cu Italia și Canada”.

 

La 30 de ani, 1,81 m și 70 de kg, fiica lui Alexandru Uiuiu – directorul Direcţiei pentru Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud are un CV demn de invidiat în baschet: 3 titluri naționale, două  Cupe ale Ligii Europei Centrale, o Cupă a României, medalie de argint cu naționala României U20, campioană națională la junioare III cu CSȘ Sibiu, nenumărate finale la seniori și juniori.

A jucat la ICIM Arad, Herzogenburg, CSM Târgoviște, CSU Alba Iulia, CSM Satu Mare. Impresionează și prin frumusețe, Uiuiu fiind votată de două ori Miss Baschet România.

Alexandra Uiuiu s-a alăturat Universității Cluj-Napoca pentru sezonul 2019-2020. În această vară era anunțată la CSM Sibiu, dar echipa s-a retras după tragerea la sorți din campionat, astfel că jucătoarele au fost nevoite să își găsească alte angajamente.

Extrema de 30 de ani a jucat în ultimele trei sezoane la CSM Satu Mare, finalista ultimelor două ediții de campionat., dar s-a remarcat și în naționala României de baschet 3×3, fiind a 4 jucătoare din România în clasamentul mondial, pe locul 80 în lume.

Baschetul 3×3 a fost experimentat la jocurile Olimpice de vară din 2010 de la Singapore și introdus în premieră pentru anul viitor, la Olimpiada de vară,

Fiecare echipă este formată din trei jucători și un înlocuitor. Jocul se joacă pe o jumătate de teren cu un coș. Fiecare lovitură reușită în interiorul arcului i se acordă un punct, în timp ce fiecărei lovituri reușite din spatele căciulii. Un meci durează 10 minute, cu moarte subită la 21 de puncte.

Câștigătoare este prima echipă care marchează 21 sau echipa cu cel mai mare scor la finalul celor 10 minute.

Adrian Linca

 | 1.413 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *