Atenție! Polițiștii de zăpadă umblă cu„notificarea”! Hai, FLIT! Un editorial de Adrian Linca!

Între două drumuri la grădință cu mașina de serviciu, șeful poliției comunitare s-a găsit și el în vorbă ca să-l audă subalternii că lucrează. Auzi la Frandeș: “Acum îi notificăm pe cei care nu au deszăpezit și, dacă nu se conformează, îi amendăm. Am ieșit să le spunem cu binele la agenții economici (…). Pe toți i-am scos la notificări, și Serviciul Control, și Serviciul de Ordine Publică”.

Auzi, i-a scos la “notificări”, mânca-ți-aș!  Și pe cine notifici tu, polițist de grădiniță ce ești?  Pe cetățeanul care-ți plătește ție salariul, telescoapele și benzina de navetă? Tot pe el îl notifici? Și pe ăia care nu dau zăpada de pe drumuri deși sunt plătiți de noi ca să o dea, nu-i notifici, măi polițist de zăpadă care ești tu? Toate aleile, spațiile publice și drumurile care n-au fost deszăpezite în ultimele zile la ce “notificări” intră, măi milițianule, măi? Și dacă te ține, de ce nu-I dai tu un uațap la primar, pe pârtie, să-l notifici că nu și-a dat zăpada din fața casei?

Luați unul câte unul și în timpul liber, polițiștii comunitari sunt oameni de treabă, bistrițeni onorabili. Îi înțeleg, jur, nu-s ei de vină că serviciul lor e de tot rahatul. Fac parte din cea mai ineficientă și inutilă instituție plătită din bani publici.

De pildă, dimineața la 8, tot orașul plătește niște statui cu caschete și cu veste galbene plantate în intersecții. Pur și simplu stau. Nu s-ar clinti pentru nimic în lume, poate nici dacă i-ar trece șușul. Unul singur am văzut, la poșta veche, implicat, oarecum, în ceva. Imita un polițist de circulație și lăsa senzația că e treaz, că nu doarme în papucii statului. Ä‚ilalți, rușinați parcă de postura penibilă în care i-a dus viața (căci penibil trebuie să te simți cu noaptea-n cap pe marginea bordurii cu un maieu fluorescent de drumuri și poduri) n-ar ajuta o babă să treacă strada nici să-i picuri cu ceară.

Pe pietonal, cerșetorii sunt la ei acasă.  Ați văzut vreun comunitar, vreodată, să “notifice” vreun jegos care îți întoarce mațele pe dos când ai avea și tu mai mare poftă de covrigi sau poale-n brâu? Răspund eu, NU, never! Ați văzut vreodată vreun polițist de-al lui Frandeș să “notifice” vreun căcăcios de pe pasajele ce-s  aproape mochetate cu rahați? Nu, sigur n-ați văzut.

Singurele chestii eficiente le fac doar când vrea primarul să iasă bine Zilele Bistriței sau Toamna bucatelor. Atunci îi așează edilul ca la “Nu te supăra frate” în parcarea de la Viișoara și îi ține în picioare câte două zile și două nopți ca să dirijeze mașinile de lângă târgul de vite.

Repet, n-am nimic cu oamenii, pe mulți chiar îi cunosc, nu-i vina lor. Ci a șefilor și șefilor șefilor lor, care-i discreditează și pe ei la un loc cu toată instituția. O instituție la care îți vine să-i spui oricum, numai poliție nu. Și care orice ar putea face mai util în timpul ăsta decât să-i notifice pe cetățenii de la care își umflă salariile. De pildă, chiar să pună mâna pe lopată. Măcar la Frandeș în curte să dea și ei zăpada, să poată intra șefulețul cu Dusterul de serviciu și să nu se ude la piciorușe când coboară cu ghiozdănelul.

P.S. Ultima dată când am scris despre poliția comunitară mi-au umflat mașina din fața Casei de Cultură, la un meci cu Dinamo. Erau parcate acolo zeci, dacă nu sute de mașini, inclusiv pe aleile din parc. Au extras-o pe a mea, ca pe o măsea stricată dintre toate alealalte, fiindcă, vezi-doamne, bloca accesul la garajul Casei de Cultură.

Acum m-aștept la alte chestii, mai perverse  un pic, stați pe fază, că vă povestesc după!

Adrian Linca

 | 1.721 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *