Apel către neglorioșii Gloriei! Un editorial de Constantin Sănduță!

Cu puțin timp în urmă, la Bistrița, noua echipă a Gloriei 1922 a suferit umilitoarea   înfrângere în compania umbrei „bătrânei doamne” – UTA.  Scorul, în sine (1-3), n-ar fi, până la urmă, un capăt de țară, chiar dacă învingătoarea se afla pe penultimul loc în seria a II-a a diviziei secunde a țării. Ceea ce a emanat jenă, orgolii rănite, speranțe năruite, a fost modesta prestație a echipei locale. Nu că nu și-ar fi dat silința. Nu că n-ar fi luptat pe teren de-a lungul celor 90 minute. Nu că rezultatul s-ar datora nedreptăților de arbitraj sau repetatelor faze antijoc ale arădenilor.De fapt, fiecare jucător în parte a depus stăruitoare eforturi în multe minute de joc.
 
O analiză tehnică, în vestiarul echipei, a relevat la amănunt care au fost cauzele insuccesului. Probabil chiar prea amănunțit pentru ca memoria și rațiunea jucătorilor să le poată reține și, mai ales, a alege învățăminte.
 
Trebuie însușit de catre privitorii jocurilor, mai ales că, între gândirea în momentele de efort (joc) ale „actorilor” și comanda lanțului cinematic ce pune intr-o anumită mișcare corpul și membrele sale, nu este o legătură „bob cu bob”. Nici timpul de decizie, nici presiunea psihică impusă de lupta directă cu adversarul, toate nu ar permite ceea ce noi, cu multă „convingere”, din tribună, solicităm (de multe ori prea vocal). Până la urmă aspirația multora din echipă, din jurul ei, din tribune, opinia locală, „mort-copt” trebuie îndeplinită. Și antrenorii, în primul rând, știu asta.
 
Ai noștri antrenori au pentru aceasta și pregătirea universitară și experiența bogată a jocurilor de cel mai înalt nivel național și, în plus, au tinerețea cu a sa dorință de afirmare sportivă la timona echipei.
 
Totuși, care ar fi „hiba”, criza golurilor din ultimul timp, fie că vorbim de atac, fie de apărare?
 
Se joacă din fotoliu! O moștenire bolnăvicioasă la echipa noastră. Jucătorii noștri așteaptă mingea fără a se desprinde de adversar, așa că de puține ori pot fi serviți cu mingi utile. Există un adevărat cult care vrea să sporească șansele de a duce mingea în 16-imile  butului advers: „bubuiala” cu pase lungi, planate în centrul apărării adverse. Nimic mai ușor de respins (!), sau greu de controlat de înaintași. Când mingea ajunge pe căi laterale sau combinative, cel ce ar trebui să șuteze o face din poziție dezavantajoasă (dezechilibru, jenat serios de adversar, traiectorii de minge greu de stăpânit ș.a.) De aceea s-ar impune ca posesia mingii, circulația ei pentru dezechilibrarea apărării adverse să se facă permanent prin demarcarea neobosită a jucătorilor cei mai avansați (vârfuri) în diagonală și nu pe o traiectorie perpendiculară pe linia de fund. Astfel, pasele utile ar putea fi preluate de înaintași prin situații facile de șut la poartă și, concomitent, crearea de dezechilibre în apărarea adversă, apariția unor culuoare de penetrare a altor jucători.
 
A doua chestiune, conceptual simplă, este că, în faza de apărare, nu se așteaptă ca adversarul să primească mingea și apoi să fie atacat. Așezarea în zonă, în raport cu adversarul, trebuie să fie aceea care oferă cel puțin aceeași șansă cu adversarul de a ajunge la minge. Și, apoi, tot la fel de important este ca reamplasarea în faza de apărare s-o execute, concomitent, toți jucătorii din zonă ai echipei ce trebuie să recupereze mingea.
 
Analiza prestației echipei în campionat, până acum, conduce la afirmația că totul este bine în pregătire și totuși nu sunt rezultate!
 
De aceea sugerăm, ca om al domeniului, aceste două situații tactice care implementate, în conceptul de joc cerut de antrenori,  pot da roade. Doar prin exigența antrenorilor vis-a-vis de disciplina tactică încredințată fiecărui jucător, forța echipei va fi demonstrată prin rezultate pe tabela stadionului. În rest, echipa poate fi glorioasă!
 
Iată apelul ce poate fi avut în vedere,  cu convingere…
 
Constantin Sănduță
 | 917 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *