Amenzi mai mici, echipe mai multe, premii pentru toți

– Adrian Voica va candida la șefia fotbalului județean cu un
program ce are ca idee centrală reducerea amenzilor date de comisia de disciplină

Cu o săptămână
înaintea alegerilor la Asociația Județeană de Fotbal, Adrian Voica, unul dintre candidații la scaunul de președinte, își face

cunoscute ideile pentru dezvoltarea fotbalului din județul nostru în perioada 2010-2013. Dintre acestea, cele mai importante par să fie legate de comisia de disciplină, care nu funcționează cum i-ar plăcea fostului arbitru. Voica spune că sancțiunile sunt prea mari și duc la reducerea numărului de echipe din județ. De asemenea, ar vrea ca amenzile aplicate jucătorilor să nu treabuiască plătite de cluburi, decât într-un procent anume. ”De ce să scoatem din cam-pionat o echipă ce nu poate plăti o amendă dată unui jucător? Vrem să plătească gruparea respectivă doar o cotă parte, iar restul să plătească jucătorul. Dacă nu va putea plăti, nu va mai putea juca fotbal. Pentru câte un jucător, riscăm să nu mai avem echipe în campio-nat”, crede Adrian Voica. El nu e de acord ca amenzile din județ să fie mai mari de 20-30 de milioane. ”100-300 de mi-lioane mi se pare exagerat. De unde să plătească echi-pele sumele astea. Ar trebui sancționați jucătorii, scoși din viața sportivă, dar echi-pele să meargă mai departe”, e de părere fostul arbitru.

Apoi, ar vrea să pro-pună ca din comisia de disciplină să facă parte și un re-prezentant al asociațiilor spor-tive, pentru o mai mare transparență.

”De 20 de ani nu se știe unde merg banii de la AJF”

Dacă va ajunge pre-ședinte, Adrian Voica vrea să premieze la finalul campio-natelor toate echipele implicate în competiție, să înființeze o cupă a AJF-ului, pe teren redus, care să umple pauzele competiționale sau să înființeze un site unde să apară toate deciziile asociației. Însă toate acestea necesită bani, bani pe care Voica e convins că AJF-ul îi are și în prezent, doar că nu-i gestionează bine. ”Cartonașele, taxele de înscriere, amenzile, toate sunt scumpe. Însă nimeni nu știe ce se face cu acești bani. Bănuiesc că se dau salarii și niște premii, care sunt destul de mici. De 20 de ani, nimeni nu știe unde merg banii. De fapt asociațiile sportive plătesc tot și trebuie să știe ce se întâmplă cu banii”, spune candidatul la presedinție.

Vrea mai mulți copii și juniori

Începând cu sezonul următor, Voica ar propune ca în județ să se joace obligatoriu cu juniori în teren. ”Un junior la liga a 4-a și 2 juniori la Liga a 5-a, fiindcă acest eșalon nu are campio-nat de juniori. Trebuie să promovăm copii, tineri, nu să tot jucăm cu boșorogi. Sunt destui copii în Rodna, Maieru, oriunde. Și în trecut s-a jucat cu junior în teren, așa se joacă și la Liga a treia. Copiii sunt viitorul”, spune Adi Voica, hotărât să reformeze și Comisia de copii și juniori din AJF, care a fost ”inexistentă în ultimii ani”

Reformă printre arbitri și
observatori

În ce privește arbitrii și observatorii, Voica e pe teren propriu. Spune că știe exact ce trebuie făcut pentru a crește numărul și calitatea celor care arbitrează.

„Am arbitrat cu niște copii care nu știau nici când e ofsaid. Trebuie să ne ocupăm mai mult de selecție, de formare. Persoana care se va ocupa va avea mult de lucru”, zice Voica lăsând senzația că nu e prea mulțumit de cum își face treaba actualul șef de la arbitri, Victor Ciocan. ”Nea Tori e serios, dar e prea blând,
n-ar supăra pe nimeni”, e caracterizarea făcută fostului mare fotbalist și arbitru.

Crede într-o relație mai
transparentă cu presa

”Fără presă nu-i nimic în lumea asta. Nimeni nu știe ce se întâmplă. Trebuie să fim mândri când vine presa la meciuri, când scrie despre ce se întâmplă pe la meciurile de fotbal din județ. Eu așa cred”, spune Adrian Voica la capitolul relație cu presa. În acest sens, e convins că și un site al AJF ar fi de mare ajutor. ”Trebuie să stimulăm un curent de opinie favorabil practicării fotbalului din județ și aici
ne-ar fi de mare ajutor o relație bună cu presa”

Ce îi reproșează
actualului președinte

Deși spune că sunt prieteni și că au arbitrat împreună, Adrian Voica are cel puțin un reproș pentru actualul președinte, Dan Jiga. ”Un președinte trebuie să fie peste tot, în mijlocul echipelor. Să meargă la un meci, la altul, să povestească cu oamenii, nu să-și trimită delegați. El a pierdut contactul cu asociațiile”, spune Voica despre Jiga, pe care nu l-a mai văzut de multă vreme pe la meciurile de fotbal. Pe de altă parte, recunoaște că are un concurent puternic pentru alegerile de săptămâna viitoare. ”E un contracandidat puternic. De atâta vreme știe multe lucruri, cunoaște multă lume. Însă eu vin cu o schimbare. Dacă oamenii vor schimbare, foarte bine, dacă nu să fie sănătoși”

Adrian Voica: CARTE DE VIZITÄ‚

– data și locul nașterii: 08.04.1968, Bistrița

– a jucat fotbal la juniorii Gloriei și în liga a III-a, la Mecanica și Progresul Năsăud până în anul 1990

– a devenit arbitru în 1990, iar între 1993-2004 a făcut parte din lotul C; între 2004 și 2007 a arbitrat în județ

– în 2007 a devenit observator în cadrul AJF

– are în total 1300 de meciuri arbitrate

– inginer, lucrează la AJOFM

– căsătorit, are o fată

 | 247 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On