„Am învățat să lucrez în echipă datorită sportului”

Ioan Nelu Botiș, deputat de Bistrița-Năsăud, își petrece majoritatea timpului în Parlament sau în birou. Face sport destul de rar, din cauza programului foarte încărcat. Activitatea lui sportivă nu a fost întotdeauna la fel. Botiș a făcut, în tinerețe, handbal de performanță, sport pe care l-a practicat până la 24 de ani. Acum recunoaște că nu mai face sport, dar iubește în continuare handbalul. Ștefan Birtalan a rămas idolul său în continuare. Cât despre sprijinirea sportului, Botiș crede că ar trebui să se aloce mai mulți bani pentru activitățile sportive ale copiilor și tinerilor.

Încă de când erați elev ați practicat sportul. Care a fost primul sport cu care ați avut contact?

Am început handbalul la Handbal Club Municipal Bistrița, cu domnul profesor Sorin Berbecar. Am fost pivot. Am continuat apoi la Cluj, avea Politehnica Cluj o echipă de handbal și am jucat acolo. Am ajuns vicecampion național.

Numai handbal?

Am mai jucat în școală fotbal și tenis de masă, dar handbalul a fost practic sportul în care m-am consacrat.

Acum mai jucați?

Nu, după 24 de ani ar fi cam greu.

Dar v-a folosit sportul? Le recomandați sportul copiilor dumneavoastră?

Ca sport de echipă, să simți gustul victoriei este un lucru interesant. Să lupt să câștig este un lucru pe care l-am învățat. Handbalul este un sport de echipă. Am învățat să lucrez în echipă datorită acestui sport. Unul dintre copiii mei a făcut fotbal și celălalt a jucat Go mai mulți ani și apoi s-au orientat mai mult spre școală, spre limba germană, limba engleză.

În timpul liber mai apucați să faceți sport?

Din păcate, programul este unul destul de încărcat și nu-mi mai permite să fac sport. E și foarte greu pentru că, dacă intri în Parlament la ora 9.00, ieși la 6-7 seara pentru că apar pauze foarte mari. Te duci, votezi, după care vin negocierile. Cât timp sunt negocieri, stai la grup sau pierzi vremea pe holuri și seara când vii nu mai ai chef de sport. E o anumită lene, pe care mi-o asum.

Vă uitați la sport?

Mă uit doar la handbal.

Și ce echipă favorită aveți?

Bistrița. Am sprijinit echipa HCM-ului, atunci când i-a fost greu, când a pus bazele și după aceea a preluat-o Marin Rus. Acum sunt niște probleme, dar finanțare din partea Primăriei există. Dacă se vor înțelege la nivelul conducerii, echipa are finanțare și poate continua. Dacă vrei să faci performanță îți trebuie bani mulți, dar pentru Liga a II-a există bani.

Nu vă uitați la fotbal?

Nu, cu regret o spun, deși am jucat în echipa Liceului, la Liviu Rebreanu și la Andrei Mureșanu ca portar, nu mă atrage acest sport. E prea lent pentru mine. Eu sunt un tip extrem de dinamic. Handbalul și baschetul se conformează dinamismului pe care îl cer eu.

Baschet ați jucat?

Am practicat volei. Înot mai puțin, știu să înot, dar nu am făcut înot de performanță.

Vă amintiți cu drag vreun jucător sau antrenor de handbal care să vă fi inspirat?

Din cei cu care am jucat eu, îmi amintesc că am avut un coleg care mai joacă pe la Satu-Mare. Și Ștefan Birtalan e un jucător care mi-a plăcut.

Vă amintiți vreun gol?

Da, în armată… Jucam la Lipova, în echipa armatei. Am dat un gol de la mijlocul terenului. Am crezut că sunt pe semicerc, m-am întors și am dat la poartă și am și marcat. Îmi mai amintesc că era o extremă, Matei, la Timișoara, cu care am avut un contact foarte dur. A căzut cu tot corpul pe capul meu și atunci a fost prima și ultima dată când am văzut stele verzi. Chiar se văd stele verzi.

Un mesaj pentru tineri…

Să facă sport pentru că viața sportivă trebuie începută de când sunt mici.

Credeți că este subfinanțată această activitate?

Se aruncă foarte mulți bani în fotbal. Dar eu aș da acei bani pentru copii, să facă sport copiii.

 | 225 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On