Alexandra Uiuiu, în vacanță la Bistrița

Are doar 19 ani și deja a prins un contract în străinătate, la vicecampioana Austriei, Herzogenburg. E bistrițeancă, dar a făcut performanță la Sibiu și la Arad, într-un sport care nouă ne este străin: baschetul. Alexandra Uiuiu, fiica scriitorului bistrițean Alexandru  Uiuiu, este una dintre cele mai bune baschetbaliste ale României. De două ori campioană națională cu junioarele Sibiului, de două ori campioană și o dată vicecampioană cu ICIM Arad, participantă trei ani la rând în ALL Star Game și câștigătoare a trofeului Miss Baschet 2006, Alexandra are un singur regret, acela că nu poate juca pentru Bistrița.

– Carte de vizită –

Nume:  Alexandra Uiuiu
Data nașterii: 20.02.1989
2003-2004       Clubul Asociația Sportivă MAGIC Sibiu (campioană națională)
2004-2005       Clubul Asociația Sportivă MAGIC Sibiu  (campioană națională)
2005-2006       Clubul Sportiv "Baschet Club ICIM" Arad (transferată în retur de la Sibiu) ”“ campioană națională
2006-2007       Clubul Sportiv "Baschet Club ICIM" Arad (vicecampioană națională)
2006-2007       U18 Feminin România medaliată cu argint în Grupa B valorică a Campionatului European Under18 și a promovat în Grupa A valorică
– De două ori participantă în Echipa Jucătoarelor Române la ALL Star Game
– Miss Baschet în 2006

 

            După un sezon destul de greu la Arad, cu unele tensiuni avute cu antrenorul echipei, Alexandra Uiuiu a venit în vacanță la Bistrița, pentru a petrece câteva săptămâni cu tatăl său. Profită de scurta vacanță pentru a se recrea. Nu uită însă de sport, merge la sală sau la bazinul de înot. Până în septembrie, când va pleca la noua sa echipă din Austria, Alexandra are de trecut însă un examen important, cel pentru obținerea carnetului de șofer.
Recunoaște, nu-i place foarte mult să dea interviuri formale. Vorbește însă deschis despre viața ei, despre carieră, despre baschet. A terminat un sezon destul de dificil, refuzând prelungirea contractului cu ICIM Arad, a fost lăsată destul de mult pe bancă de antrenorul Adrian Budurean. A ales să joace în Austria. ”La noi în țară, echipele de pe primele patru locuri se axează foarte mult pe jucătoare străine, așa că am ales să joc mai mult, de aceea am semnat un contract în Austria. Am avut mai multe oferte din străinătate, până la urmă am ales această echipă, unde cred că mă voi integra destul de ușor, având în vedere că vorbesc destul de bine limba germană”, spune Alexandra. Un alt motiv pentru care pleacă din țară, pe lângă faptul că va câștiga mult mai bine, este acela că ”la noi sportivii nu sunt foarte respectați”.

Dorința Alexandrei: o echipă la Bistrița

            Încă de când era mică Alexandrei i-a plăcut sportul. A făcut și tenis, dar baschetul i-a plăcut în mod deosebit, chiar de pe vremea când juca în curtea școlii cu băieții. Spune că-i va rămâne toată viața recunoscătoare primului ei antrenor din Sibiu, Călin Anton. ”La Bistrița, cu siguranță n-aș fi ajuns baschetbalistă. De ce? Pentru că acest fenomen este aproape inexistent aici. Sincer, nu știu de ce un oraș ca Bistrița nu are o echipă de baschet, nu are nici măcar o clasă la Liceul Sportiv. Cred că totuși există mulți bistrițeni care iubesc acest sport și care ar putea să pună umărul pentru a face o echipă”, spune Alexandra Uiuiu, baschetbalista bistrițeană ce și-ar dori să joace aici. Trăiește totuși cu speranța că odată dorința i se va îndeplini și, de ce nu, peste câțiva ani poate va ajuta și ea la formarea unei echipe de baschet.

 | 180 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On