Adevăruri nesigure. Un editorial de Constantin Sănduță despre cazul de dopaj al lui Răzvan Martin

Afirmam, de curand (2 august) la aceeasi rubrica, ca, in sport, adevarurile sunt, de cele mai multe ori,  credibile, sigure si confortabile.

          Referinta era adresata valorosului halterofil Razvan Martin, de la Centrul National Olimpic din Bistrita, care, la ultimele J.O., cucerise o medalie de bronz. Era cea mai inalta distinctie olimpica cucerita de un sportiv licentiat pentru o structura bistriteana.

          Cu “surle si trambite”, Razvan Martin a fost inconjurat, la sosire in Bistrita, de catre lumea sportului. Mai mult, dupa ce Federatia de specialitate “l-a ridicat in slavi”, ca de altfel si autoritatea sportive judeteana, Consiliul Local l-a primit in randurile cetatenilor de onoare a municipiului Bistrita. O distinctie aparte, cu onoruri si multe obligatii morale. A fost indusa o stare generala de onorabilitate, prin galoanele cucerite pe podiumul de concurs al halterelor olimpice.

          Si, iata insa, certitudinea unui adevar paleste in urma comunicatului forului olimpic international care ii retrage medalia de bronz, in urma expertizei medicale care a decelat, la sportivul nostru, indici de dopaj in organism.

          Deci,  medalia a fost cucerita intr-un mod fraudulos. Sportivul neaga, dar Comitetul Olimpic International se mentine ferm pe pozitie, in baza probelor existente in cele mai renumite laboratoare de specialitate.

          Sunt putin importante consecintele materiale ale premierii performantei.

          Ceea ce ramane ca o invatatura, este raspunsul la intrebarile: ce au facut antrenorii sai in pregatirea pentru marea intrecere? Unde a fost veghea lor, sau sunt si ei partasi la esec? Dar F.R.Haltere si laboratorul antidoping romanesc nu aveau obligatia unui control preventiv spre binele sportivului si al prestigiului romanesc?

          Cu multa munca, de-a lungul multor ani,  a unei largi cohorte de truditori ai performantei, s-a cucerit o memorabila medalie romaneasca in lumea olimpica…

          Un simplu gest necugetat a clatinat edificiul moral al credibilitatii halterelor romanesti.

          Iata ca o medalie de bronz olimpica, un adevar nesigur, aduce, in loc de prestigiu, multa defaimare!

          Fie ca drumul sportiv, pe mai departe, a tanarului nostru performer Razvan Martin sa reconfirme talentul sau, puterea sa de lupta si dorinta lui de mantuire.

 

                                                          Constantin Sanduta

 | 844 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *