Peste 400 de copii de 11 ani și mai mici au jucat 3 zile în cel mai tare turneu de minifotbal care se organizează la Bistrița. Pentru Cupa Lucian Sănmărtean s-au luptat 38 de echipe din toată țara, împărțite pe 4 categorii de vârstă: 2010, 2008, 2009 și 2010. Transilvania Bistrița a reușit să câștige trofeul pus în joc la una dintre categorii, să termine pe 2 la alte două grupe de vârstă și să joace finala mică la cea de-a 4-a întrecere.
Transilvania Bistrița, clubul organizator, e la a 4-a ediție a acestui turneu, pe care l-a dezvoltat de la an la an. Cu ajutorul firmei Transilvania Broker și cu numele internaționalului bistrițean pe frontispiciu, competiția își permite deja să selecteze cluburile participante și să fie un reper între turneele de acest gen din Ardeal.
S-a jucat pe stadionul Jean Pădureanu, împărțit de-a latul în două terenuri, dar și la bazele sportive Alex și Raoul. Cluburile n-au plătit taxă de înscriere și au avut apă la dispoziție de la Aqua Carpatica, partenerul întrecerii. La final, toate echipele au primit cupe și diplome, plus o poză cu autograf de la Lucian Sănmărtean, prezent la festivitatea de premiere.
”Mă simt minunat că acești oameni din clubul Transilvania, dar și sponsorul lor Transilvania Broker, m-au primit alături de ei și împreună facem ca acești copii să fie văzuți, să poată ajunge fotbaliști adevărați. Avem toate condițiile, avem destui jucători talentați și trebuie să-i ajutăm să iasă sportivi adevărați”, a declarat Sănmărtean la finalul jocurilor.
Transilvania, mai tare decât campioana națională la 2006!
La categoria vedetă, cea mai mare din turneu, Transilvania Bistrița a reușit să cucerească trofeele puse în joc, pentru cea mai bună echipă și pentru cel mai bun jucător.Echipa antrenată de Horațiu Pârțiu a început cu dreptul competiția, învingându-și marea rivală din ultimii ani, Luceafărul Cluj. Cu mulți susținători în tribună, bistrițenii au dominat partida cu foștii campioni naționali și au câștigat-o fără drept de apel, 3-0.
Au urmat apoi două jocuri la fel de bune, împotriva unor echipe recunoscute la această categorie, Kinder Târgu Mureș și ASA Târgu Mureș, câștigate de Transilvania Bistrița fără drept de apel, cu 3-1 și 3-0. Cu primul loc rezervat înaintea ultimei partide, bistrițenii și-au permis un ultim joc mai lejer, în care au folosit tot lotul avut la dispoziție și pe care l-au pierdut cu 2-1 în fața echipei Atletic Gurghiu.
Cel mai bun jucător al categoriei 2006 a fost desemnat Radu Ștefan Cacior, numărul 10 al echipei lui Pârțiu.
Transilvania Bistrița: Iuga, Fetti, Chiș, Urs, Rusan, D. Andrei, Raus, Bor, Cacior, Spătăreanu, Palfi, Oșan, Rusz, Ciornei, Șolderea
Locul 2 la 2008, adversar puternic în finală!
La 2008, au jucat 12 echipe împărțite în 3 grupe, tot pe stadionul Jean Pădureanu. Transilvania Bistrița a aliniat o echipă condusă de Constantin Sava, fostul antrenor al lui Lucian Sănmărtean. Cu două victorii și un egal în grupă (4-1 cu Juniorul Vâlcea, 3-1 cu Luceafărul 2 Cluj și 1-1 cu Artys Botoșani), bistrițenii s-au calificat în faza următoare de pe primul loc în grupă.
Dar un egal cu prima echipă a Luceafărului și o înfrângere cu 2-0 în ultimul joc cu Poli Iași, au plasat-o pe locul doi în clasamentul final. Trofeul Lucian Sănmărtean pentru cel mai bun jucător a mers la Fabian Timofte, de la Poli Iași.
”Sunt mulțumit de felul în care au înțeles copiii să lupte în toate meciurile. Am jucat bine, dar am avut un adversar puternic în Politehnica Iași.”, a spus, cu fair-play, Constantin Sava la final.
Transilvania Bistrița: Bucșa, Moldovan, Pop, Man, Buda, Pătraș, Sonea, Chiș, Zbânca, Monița, Ciuma.
În competiție a participat și o altă echipăbistrițeană, Ardealul, dar echipa lui Bogdan Nap a obținut o singură victorie în grupă, 3-1 cu Viitorul Ungheni. S-a bătut pentru locul 7, unde a scos o victorie și un egal cu Luceafărul 2 și Viitorul Zalău.
Finală mică la 2009, trofeu câștigat de un fost fotbalist al Gloriei!
La categoria 2009, s-a jucat în două grupe de câte 5 echipe, la Baza Sportivă Raoul. Transilvania Bistrița, tot cu Constantin Sava antrenor, a avut ghinionul să dea în grupă peste cea mai tare echipă din turneu, Plimob Sighet, antrenată de fostul jucător al Gloriei, Emil Dăncuș.
Bistrițenii au câștigat toate celelalte partide din serie (3-0 cu LPS Bistrița, 2-1 cu Artys Botoșani și 5-0 cu Primavera Satu Mare) dar au pierdut cu 3-0 în fața echipei lui Dăncuș și au ieșit de pe locul 2 în grupă. Astfel, au dat peste locul 1 din cealaltă serie, Juniorul Râmnicu Vâlcea. A fost un meci foarte disputat, scorul curgând de la egal la egal până la 4-3 pentru oaspeți.
Dezamăgiți că au pierdut finala mare, copiii lui Sava nu s-au mai putut concentra suficient în finala mică pe care au pierdut-o cu 1-0 în fața echipei Sporting Cluj. Trofeele puse în joc au fost adjudecate de maramureșenii lui Emil Dăncuș, atât pentru cea mai bună echipă, Plimob Sighet, cât și pentru cel mai bun jucător, decarul Răzvan Mărincean.
Transilvania 2009: Poenar, Ferencz, Seica, Mihalca, Mihăilă, Leuca, Monița, Covrig, Chibulcutean, Tripon.
LPS Bistrița, echipă antrenată de Sergiu Gabor, a ieșit din grupă pe locul 3 (2-0 cu Artys Botoșani și 5-0 cu Primavera Satu Mare) și s-a clasat în final pe locul 6, după o victorie cu Profi Botoșani (1-0) și o înfrângere cu Poli Iași (3-0)
Vicecampioană la 2010, la un pas de trofeu!
La 2010, s-a jucat pe Baza Alex, în două grupe de câte 5. Transilvania Bistrița a aliniat două echipe, ambele antrenate de Cristian Spătăreanu. Prima echipă a reușit să iasă din grupă pe locul 1 după 3 victorii cu Rapid Cluj (6-2), Luceafărul Cluj (1-0), Primavera Satu Mare (2-0) și un egal cu Artys Botoșani (2-2). Și apoi să învingă în semifinală pe Viitorul Sighet cu 2-0 și să joace finala mare cu Primavera Satu Mare.
Copleșiți de emoțiile firești pentru niște copii de 7 ani, bistrițenii s-au pierdut după ce au încasat ușor un prim gol și nu au mai putut reveni, scorul final fiind 0-3. Însă diferența de valoare n-a fost așa de mare precum o arată scorul, copiii lui Spătăreanu fiind la un pas de marele trofeu. S-au mulțumit în cele din urmă cu locul și cu trofeul acordat celui mai bun jucător, Tudor Seichei.
Echipa a doua, și mai mică decât prima (2011), a câștigat doar experiență la acest turneu anunțându-și candidatura printre favoritele de anul viitor.
Transilvania 2010: Pavelea, Seichei, Scurtu, Covrig, Lăzărescu, Coșoiu, Cârstea
Transilvana 2011: Marțian, Lerint, Suciu, Bozbici, Marica, Chiș, Turda
Tricoul lui Sănmărtean, nerevendicat încă la tombolă
Pe parcursul celor trei zile din cadrul Cupei Lucian Sănmărtean s-a organizat o tombolă caritabilă, în sprijinul lui Iannis, un băiețel de nici 7 ani care a fost diagnosticat cu o boală cumplită: leucemie limfoblastică acută. S-au pus în vânzare bilete cu înseriate cu valoarea de 5 lei, care au fost adunate în urne plasate la fiecare bază sportivă. S-au strâns astfel în jur de 6000 de lei, bani care îl vor ajuta pe Iannis să ajungă la o clinică din Italia, unde medicii s-au arătat dispuși să îl trateze.
La festivitatea de premiere, s-au extras 5 bilete din urne și s-au oferit premii câștigătorilor. Astfel, posesorul biletului cu numărul 1182 (nerevendicat încă) e așteptat să intre în posesia unui tricou original al naționalei de fotbal a României, cu numărul și autograful lui Sănmartean. Iar posesorii biletelor cu seriile 1170 și 1494 au puse deoparte două mingi oferite de sponsorii turneului, la fel ca și cei ai biletelor 1673 și 1445 care au intrat deja în posesia lor.
De asemenea, se mai pot face donații pentru Iannis în conturile:
RO71RNCB0032120987210001 – COSTEA IANNIS-CHRISTIAN – BCR
RO62INGB0000999906116809 – COSTEA IANNIS CHRISTIAN – ING BANK
Adrian Linca
Mai multe fotografii pe pagina de facebook sportulbistritean.ro
Ultimele comentarii