Directorul tehnic al Gloriei, Remus Vlad, a acceptat propunerea lui Jean Pădureanu de a se ocupa mai mult de centrul de copii și juniori, de instruirea antrenorilor bistrițeni.
Domnule profesor, cum ați trăit victoria cu Rapid?
Am fost destul de circumspect. Eram mulțumiți cu un rezultat de egalitate. Dar uitați că 3 puncte sunt extraordinar de importante în această luptă pentru evitarea retrogradării. Și nu numai în lupta cu celelalte echipe ci în lupta cu noi, cu jucătorii noștri. Am pierdut câțiva jucători și spre bucuria noastră, înlocuitorii au intrat în ritm și își fac datoria. Mă bucur tare mult pentru Cavalli, că punctează. El are un anumit nivel de pregătire dar sunt convins că, deși a jucat în Serie B sau în serie C, are o experiență mare, în campionate puternice. Drept dovadă că a marcat 3 goluri în câteva etape.
Cu cât au crescut șansele Gloriei de a rămâne în Liga 1?
Cu mult. Punctele cu Rapid sunt extraordinar de importante. Eu chiar sunt optimist în legătură cu niște rezultate care pot să ne fie favorabile și să terminăm aproape de mijlocul clasamentului.
Ce jucători v-au plătut în acest meci?
Mi-a plăcut Albuț, chiar dacă a fost surprins de șutul lui Roman, dar rămâne același jucător care dă încredere echipei. Apoi Szukala, care devine un lider, iar la mijlocul terenului, în jurul lui Mărginean, trebuie strânși acei tineri care să-și facă loc în echipă precum Paul anton. Îl aștept și pe D Agostino, care e un jucător de picior stâng și poate crea niște relații de joc foarte bune pe acea parte.
Cum ați văzut duelul celor 2 antrenori, Manea și Șumudică?
Sigur că diferența a fost făcută de experiența și maturitatea lui Manea. El poate fi primit ca junior în categoria antrenorilor în vârstă iar Șumudică face parte încă din categoria debutanților. Lipsa lui de experiență și-a spus cuvântul. Nu e posibil ca în minutul 60 să ai toate schimbările efectuate.
„Jucătorii vin neinstruți de la juniori, e o problemă și cu antrenorii”
V-am văzut coborând din nou în iarbă, la antrenamentele echipei a doua…
Am avut o discuție acum două săptămâni cu președintele care mi-a spus foarte ferm că trebuie să producem jucători. Să-i descoperim, să-i lansă și să ne consolidăm echipa cu jucători din propria pepinieră. Va trebui să avem schimbul de mâine. Mai mulți. Mie mi-a încolțit imediat ideea. Și președintele mi-a spus că vrea să mă implic total. Și m-am îmbrăcat în trening și am redescoperit plăcerea de a antrena. Că de câțiva ani stau doar pe margine și dau sfaturi. Mi-a spus să-mi iau antrenorii de care am nevoie, să-i pun la muncă, să-i sfătuiesc, să-i corectez. De două săptămâni eu fac toate antrenamentele tactice cu echipa a doua. Și am constatat multe deficiențe nu numai la jucători, ci și la antrenori.
La ce fel de deficiențe vă referiți?
Antrenorii nu lucrează destul, nu lucrează cu țintă exactă. Pe grupe de vârstă. Fiindcă jucătorii care ajung la juniori 1, nu mai vorbesc de echipa a doua, trebuie să fie deja jucători formați. Trebuie să cunoască tactică, sisteme de joc, moduri de acționare în diferite situații. Nu mai spun că au deficiențe tehnice cum nu s-a pomenit. Au probleme de preluări, de tehnică individuală.
Vreți să spuneți că fotbalul bistrițean are o problemă cu antrenorii de la copii și juniori?
E o problemă și cu antrenorii, nu doar cu ei. Trebuie să umblăm la conținutul antrenamentelor, la mijloacele folosite în antrenamente pentru a dezvolta tehnica, tactica, pregătirea fizică. Iar eu mi-am propus, dincolo de faptul că mă implic la echipa a doua, să mă ocup de tehnicienii din centrul de copii și juniori. Centru care, de altfel, este foarte bine organizat, schematic. Someșan e foarte harnic, se ocupă foarte bine de latura administrativă. Și eu mi-am propus să mă ocup mai atent de partea tehnică
Sunteți mulțumit de corpul antrenorilor de la Gloria s-au trebuie făcute schimbări?
Sunt mulțumit, nu trebuie schimbați oameni, trebuie schimbate mentalități, nu persoane. Echipa a doua are câțiva jucători, Greab, Fizeșan, Roman, Patca, Pădurariu și alții, care sunt valori individuale, însă ei nu fac o echipă redutabilă. Eu nu mă iau după rezultate, mai ales la Liga a treia unde întâlnim jucători cu experiență, unii care au peste 30 de ani. Dar ei trebuie să învețe ce înseamnă sistem de joc, modul. Unde trebuie să joace ei, ce trebuie să facă în teren, cum trebuie să acționeze într-un moment sau altul, să se poziționeze bine în teren. Ei vin neinstruiți de la juniori și baiul nu e la ei, ci la antrenori.
„Laboratorul fotbalului e terenul de antrenament. Pădureanu mi-a promis că o să dea o atenție mai mare copiilor și juniorilor”
Antrenorii de la juniori acuză mereu lipsa terenurilor de antrenament. E asta o justificare?
E adevărat. Însă pe sintetic poți să faci o primă fază a tacticii. Pe urmă te muți pe teren mare.
Pe care teren? Că juniorii nu au nici un teren mare al lor. De ce n-ați insistat, în toți anii în care ați fost lângă Jean Pădureanu, să realizați un teren pentru juniori?
Ohoo, știe, îi spun mereu. Problema asta s-a pus în mod constant. Însă întotdeauna au fost alte priorități. Încă de acum 20 de ani când primul secretar, Bușui, ne-a cerut performanțe și eu i-am arătat terenul crăpat. Unde să realizăm performanțe? Laboratorul fotbalului e terenul de antrenament. Ca să creștem jucători, să avem performanțe trebuie terenuri. Atunci nu aveam nici teren de joc ca lumea pentru echipa mare. Și atunci s-a făcut terenul mare. Președintele știe, înțelege, dar întotdeauna proiectele s-au oprit din cauza banilor. Momentan ne putem descurca pe Iproeb, unde intrăm 2-3 zile și pentru antrenamente. În plus avem și Mecanica la dispoziție. Deocamdată stăm binișor la nivel de echipa a doua, iar juniorii s-ar putea să intre din când în când pe Iproeb și să joace la Beclean. Din cauza terenurilor au mari probleme de tehnică. Așa am ratat și generația de 85 care a fost campioană națională. Au ajuns la acel nivel cu deficiențe foarte mari. A fost o generație care, din păcate, când a trecut la seniorat, avea minusuri mari.
Se poate vorbi de o criză a antrenorilor de juniori?
Nu e o criză. Ei trebuie să se lupte cu mentalitățile lor, cu pasiunea lor, cu preocuparea lor, de dimineața până seara. Nu înseamnă că fac doar antrenamente. Trebuie să-i urmărească și la școală, în familie, nu să meargă la șprițuri cu părinții lor. Să fie corecți față de copii, pentru că ei îi formează. Școala de fotbal Gloria Bistrița trebuie să fie o participantă la formarea caracterului acestor copii. Dacă nu înțeleg ce înseamnă să fii formator de jucători, e degeaba tot efortul. Deși, să fiu corect, în ultima vreme am văzut o îmbunătățire a interesului antrenorilor pentru echipele lor. Dar nu e suficient.
Cum vedeți viitorul centrului de copii și juniori?
Președintele mi-a promis că o să dea o mai mare atenție copiilor și juniorilor. Toată treaba asta ar avea nevoie de un buget separat. Eu aș vrea să mă ocup de așa ceva, cât mai pot și mai sunt în putere. A fost o încercare în acest sens acum câțiva ani. Eu pot să fac un proiect și să-l prezint clubului. Dacă lucrez așa, cu o echipă de antrenori, într-un an de zile o să zbârnăie echipa a doua pe teren. Când termină junioratul trebuie să fie cu 90 la sută bagaje de seniori. Dacă nu reușesc până la finalul sezonului viitor, mă las de fotbal, mă retrag la pensie.
Adrian Linca
Ultimele comentarii