Zanca și sportul, Gabi Szabo și baletul

Se aude că șeful sportului județean, numit în aceste vremuri grele pe criterii politice și nu de va-loare, încearcă să boicoteze crosul Gabi Szabo. Nu ar fi alocat niciun bănuț pentru acest eveniment, nici măcar cât a dat pentru o întrecere de biciclete zburătoare, de altfel și acela un moment onorabil în rezumatul concursurilor din ultima vreme. Ba chiar se zice că ar încerca să eclipseze un pic întrecerea atletică din acest an, organizând exact în aceeași zi un alt concurs, la aruncări, în memoria antrenorului Moruțan.

Recunosc, Gabi Szabo mi-a ieșit și mie de la suflet odată ce a și-a pus pantofii de atletism în cui. Am vibrat ca toți românii la performanțele ei de pe pistă, dar după ce s-a retras m-a dezamăgit pas cu pas. Răceala față de bistrițenii lângă care a crescut și ariciul pe care l-a avut întotdeauna în buzunare când a venit vorba să dea înapoi câte ceva din milioanele spre care a propulsat-o urbea noastră sunt argumentele care m-au convins cel mai repede să o uit pe micuța atletă cu tenișii rupți de zgura dură de pe Liviu Rebreanu. La birou, prin fede-rație și minister, Gabi nu e la fel de eficientă ca pe stadion și nici nu are
nimeni pretenții să se ridice la același nivel. M-aș fi așteptat să miște ceva înspre Bistrița, să se agite un pic pentru revigorarea acestui sport în ju-dețul nostru. Nu prea și-a bătut capul cu așa ceva, n-a tras-o niciodată ața prea tare spre casă.

Dar, cu chiu cu vai, s-a născut un cros care-i poartă numele și care, încet-încet, a devenit un eveniment remarcabil în calendarul sportiv bistrițean. Cât e meritul ei și cât al altora e mult de discutat. Important e până la urmă că rezistă această întrecere, ba chiar crește în valoare de la un sezon la altul.

Aversiunea pe care o are directorul DS față de Gabi Szabo e transmisă de la tatăl său, antrenorul Ioan Zanca, care a înghițit greu performanțele realizate de mai tânărul și zvăpăiatul său coleg Zsolt Gyön-gyössy, soțul și mentorul fostei campioane mondiale. Însă asta n-ar trebui să-i influențeze deciziile pe care Zanca junior le ia ca director al sportului, dacă ar reuși să-și păstreze un minim de echilibru și control pe care îl cere funcția. Concluziile în acest caz ar trebui să iasă din creier și nu din ins-tincte primare. Pentru Bistrița crosul Gabi Szabo tinde să devină un eveniment internațional notabil și ar trebui sprijinit, mai ales din postura unui șef de sport provenit din antrenor de atletism. Dacă se confirmă că Zanca nu-i ajută, ba chiar le bagă bețe în roate organizatorilor, atunci e clar că e mai potrivit la lipit afișe în campanie decât la condus sportul din județ.

 | 239 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On