World Cup 2014, faza pe fotoliu, optimi de finală: Portocala anemică!

Plasată înainte de Mondial în linia a doua a echipelor favorite la câștigarea trofeului, un soi de Astra Giurgiu a naționalelor calificate în Brazilia, echipa Olandei a ridicat multe sprâncene cu forcepsul după ce în primul meci a șters pe jos prin grajd cu vedetele spaniole, campioane mondiale, europene, galactice și intergalactice en-titre.

Problema este că Olanda a jucat în respectivul meci după principiul sănătos conform căruia Urma scapă turma, cele cinci goluri marcate în a doua repriză unor spanioli debusolați ca un GPS care-și reconfigurează traseul ștergând din memoria tuturor o primă repriză modestă. Același scenariu și în al doilea meci al Olandei, când Robben și van Persie s-au chinuit vizibil cu Australia, o formație care ulterior a luat bătaie ca-n Vestul Sălbatic de la o Spanie deja eliminată și plină de rezerve. Meciul cu Chile, în care olandezii au bătut 2-0, a avut darul de a bifa trei victorii și de a întâri impresia că Olanda este invincibilă și că va ajunge în finală mai ușor decât intră un cui în polistiren.

În meciul din optimi cu Mexic, crescătorii de lalele au dat-o din nou în diverse, prinzându-se că joacă la mondiale într-un moment în care spectatorii începeau să părăsească stadionul. Olanda a jucat atât de șters, încât România lui Pițurcă ar fi putut să spere la un meci pierdut doar cu 1-0. Pe de altă parte, mexicanii au tras de ei ca de gantere, naționala nord-americană fiind la conducerea jocului în majoritatea timpului, ratând ocazii importante și ignorând faptul că olandezii pot să câștige chiar și când nu se prezintă la stadion.

Întâlnirea a început lent în cuptorul de la Fortaleza, lalelele pierzându-și poziția naturală după ce s-au transformat în ghiocei la doar câteva minute de la startul meciului. Mexicanii au prins curaj și au forțat intrarea în morile de vânt, atacurile lor lovindu-se de portarul Cilessen, cel mai răsărit jucător olandez în prima parta a partidei. Nici măcar pauza de hidratare care ar fi trebuit să le bage apă-n fotosinteză nu i-a trezit pe europeni, loviți de o astenie demnă de un concediu la băi. Singura tresărire de orgoliu al portocaliilor a venit în ultimul minut al prelungirilor primei reprize, atunci când Robben a fost faultat în careu, însă arbitrii de la Mondiale suflă și-n iaurtul înghețat când îl văd pe olandez secerat după seria de simulări odioase inventate de jucătorul care-n timpul liber lucrează la uzina Bayern din Munchen.

Așa cum ne-au obișnuit însă în ultimele meciuri, olandezii au prins aderență abia în a doua repriză și doar după ce au luat gol. Mexic a înscris imediat după revenirea de la vestiare, Giovani dos Santos marcând un gol de la 25 de metri pe care portarul Olandei îl putea para fără probleme dacă nu ar fi adormit în post (GIF). Virajele olandeze spre poarta Mexicului s-au întâlnit însă cu Zidul Plângerii Ochoa, mai eficient în blocarea traficului decât bariera de colecție din Pipera. Continuând linia de evoluții excepționale de la Mondiale, portarul mexican – care de astăzi este jucător liber și poate semna cu orice club și-l dorește – a zidit barele și și-a pus alarmă, scoțând cu reflexe de leoaică gestantă orice încercare olandeză de gol.

Deși meciul a curs în continuare în direcția porții mexicane, portocalii nu au reușit să revină pe tabelă decât foarte târziu, pe când tarabele erau deja goale. Se întâmpla în minutul 88, Wesley Sneijder fiind omul care a oprit Apocalipsa Lalelelor cu un glonte de la 16 metri tras cu atâta sete, încât mingea a fost pierdută de pe radar pentru câteva zecimi de secundă (GIF). Loviți în splină, mexicanii au reacționat mai prost decât dacă s-ar fi trezit cu un kil de jalapenos în stomac după o operație de colecist, iar Rafa Marques l-a călcat în careu pe Robben când mai erau câteva secunde de joc. A fost pentru prima dată în istoria fotbalului când a fost penalty corect acordat și simulare în aceeași fază, fizica de baltă învățată de olandez făcându-l că, atunci când este călcat, să sară trei metri în sus ca peste ștacheta de la prăjină (GIF). Penalty-ul a fost rezolvat de Huntelaar (GIF), care califică astfel Olanda mai departe după ce echipa europeană a reușit performanța de a juca fotbal cinci minute din 90 și de a câștiga meciul.

OLANDA-MEXIC 2-1 (0-0)
Au marcat Sneijder (88), Huntelaar (90+3-pen), respectiv Giovani dos Santos (48)
 

Costa Frica

În sferturile de finală, Olanda va întâlni Costa Rica, echipa din America Centrală reușind imposibilul: să scoată din competiție spectaculoasa națională a Greciei, care la finalul competiției a marcat mai multe goluri în prelungirile meciurilor decât în timpul regulamentar de joc. Pentru a reuși să bată fantastica echipă grecească, Costa Rica a avut însă nevoie de mai multă răbdare decât are un contabil când umple Excel-uri cu cifre seci, excepționala Grecie reușind să revină când nu se mai aștepta nimeni și să piardă de asemenea când nimeni nu se aștepta la asta.

Măreții jucători ai Greciei au reușit un monumental joc-spectacol vecin cu moartea clinică în prima repriză a partidei. Analiștii pun acest fapt pe seama conștiinței sociale pe care grecii au căpătat-o după problemele financiare de la mijlocul anului trecut, uriașii jucători eleni simțindu-se responsabili pentru productivitatea europenilor și încercând astfel să-i trimită la culcare cât mai devreme duminică seara. Nici Costa Rica nu s-a omorât însă cu firea, astfel că organizatorii acestui meci au început să împartă banii înapoi pe bilete la pauză, după ce hoarde de spectatori și-au cerut drepturile invocând faptul că filmul 300 a fost mult mai alert decât meciul de pe Arena Pernambuco din Recife.

Meciul a trecut într-o viteză superioară în minutul 52, când Costa Rica a marcat după o fază în care superbii greci au părut bătuți în cuie pe teren la o fază în care mingea s-a plimbat cu viteza lavei întărite printre bravii fundași eleni și a intrat în poartă după un șut mai degrabă ratat a lui Ruiz (GIF).

eciul a continuat să fie atât de plictisitor, încât costaricanii au dat dovadă de bunăvoință și empatie cu telespectatorii pentru a anima jocul. Oscar Duarte s-a sacrificat și a primit cartonaș roșu, lăsându-i pe exuberanții greci să atace încă o jumătate de oră în căutarea golului care să-i ducă în prelungiri. Terenul s-a răsturnat brusc înspre poarta costaricană, însă mijlocașii și atacanții greci par rapizi doar când joacă contra lui Goian, astfel că atacurile lor au părut mai degrabă reluări slow-motion ale Mondialelor din ’50 decât faze demne de o optime la World Cup 2014. În sfârșit, văzând că fantasticii greci se chinuie ca un cerb care învață să conducă excavatoare, zeii din Olimp au pus mână de la mână și au marcat în locul lor în minutul 91 după o fază încurcată, trimițând meciul în prelungiri (GIF).

Cum grecii nu știu să profite decât de propriul sistem fiscal, prelungirile au însemnat încă 30 de minute de chin pentru telespectatorii care nu au murit de plictiseală până atunci. În loc să forțeze un gol decisiv, minunații greci au experimentat o variantă în mizerie a sistemului tiki-taka, pasând infinit în așteptarea penalty-urilor. Penalty-uri care, în condițiile în care grecii nu au mai avut cum să bage autobuzul în poartă,  i-au calificat mai departe pe costaricani, echipa din America Centrală reușind să marcheze toate cele cinci lovituri de la 11 metri. De la incredibilii greci a ratat Gekas, care probabil ca va fi trimis să negocieze cu Merkel viitoarele tranșe de salvare a Greciei în contul datoriei pe care o are de acum înainte pentru fantastica națională care l-a făcut mare.

GRECIA-COSTA RICA 1-1 (0-0), 4-5 după penalty-uri
Au marcat Papastathopoulos (90+1), respectiv Ruiz (53)
 

Luni în Optimile de Finală la World Cup 2014

Franța-Nigeria (ora 19)
Germania-Algeria (ora 23)

Mircea Meșter / mircea mester.ro

 | 378 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *