Wonderland-ul e mai greu decât și l-a imaginat. Acum vrea piste de biciclete și de avioane!

Ales de bistrițeni după o campanie în care a venit cu un proiect foarte îndrăzneț, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, declară la un an de mandat că Wonderland-ul este mult mai greu de realizat decât își imagina. Crede însă că îl va duce la bun sfârșit. Mai mult, vorbește și despre o pistă de avioane ușoare în Wonderland. Într-un interviu acordat pentru „Sportul bistrițean”, Crețu vorbește despre schimbarea de antrenor la Gloria, dar și despre bazele sportive pe care le are în plan.

S-a schimbat antrenorul la Gloria Bistrița. Cum vedeți această schimbare?

Am fost și eu invitat la o ședință a conducerii clubului, la care am participat o jumătate de oră. Dar, pentru că eu nu sunt în domeniu, nu mă pricep, am încredere în conducerea Gloriei, în președintele Jean Pădureanu. Nu poate decât să-mi pară rău că a plecat Sabău, cu care am avut o relație bună de colaborare. A fost un om foarte interesat și de dezvoltarea bazei sportive. Eu voi sprijini echipa în continuare, pentru că este un lucru deosebit să avem o echipă în prima ligă, cu solicitarea de a se găsi soluții să se aducă lumea la stadion. Să se găsească o firmă de comunicare care să rezolve această problemă. Dacă vor fi, în medie, 4000 de spectatori, voi fi mulțumit, indiferent de prețul biletelor și de alte condiții.

Ați fost la meciuri când pe bancă se afla domnul Cârstea?

Eu trebuie să recunosc că sportul l-am preferat de pe gazon, nu din tribună. Cred că am fost și când era domnul Cârstea antrenor. Eu mă uitam cine e pe teren nu cine e pe banca tehnică, așa cum și la filme mă interesează cine joacă, nu cine este regizorul. Nu știu ce să spun despre noul antrenor, știu că a mai fost la noi, dar unde a mai antrenat nu știu.

Ați declarat, în cadrul unei ședințe a tinerilor, că vreți să faceți piste de biciclete, de skate…

Este o problemă destul de complicată. Skate-board-ul este un sport relativ periculos. Eu am discutat cu tinerii care practică acest sport la baza de lângă Sala Polivalentă. Le-am promis că în momentul în care va veni mașina de turnat asfalt pe care am achiziționat-o, o să facem primele probe de turnat asfalt în zona respectivă. Le voi da o mână de ajutor să reparăm și să mai amenajăm lucrurile acolo. În legătură cu utilizarea bicicletei ca mijloc de transport, în anul viitor vom fundamenta o temă de proiectare, să ni se facă un studiu de fezabilitate și un proiect pentru amenajarea pistelor de bicicletă, așa cum am văzut în Besancon, în Copenhaga sau în Zielona Gora. Vor trebui câțiva ani până când se va realiza un sistem de circulație cu bicicleta în oraș. Dar țin să se facă acest sistem, pentru că dacă nu le creăm oamenilor condiții să circule cu bicicletele, nu vor circula. În ceea ce privește bicicletele ca sport, în Pădurea Schifferberg, de pe dealul Codrișor, este prevăzută, în Planul Urbanistic, o coborâre spectaculoasă până la bază la ștrand, sunt prevăzute piste pentru biciclete în Pădurea Schullerwald, unde avem un plan care se va finaliza zilele acestea și pe care probabil îl vom aproba în consiliu în luna august. De asemenea, vor exista piste pentru biciclete în zona Wonderland, pe Dealul Ghinzii.

Ați amintit de Wonderland. În ce stadiu se află?

Pentru Wonderland, am licitat Planul Urbanistic, este câștigat de o firmă din Iași. Suntem în discuții cu Unitatea Militară, pentru poligonul actual. Am găsit totală deschidere și la fostul comandant, la generalul Rus, am discutat cu șeful Statului Major și am antamat discuția cu comandantul unității, care la ora actuală este plecat. Vom continua discuțiile. Acolo, există deja un plan pentru o bază sportivă de la Viorel Moldovan, cu aprobarea Ministerului Apărării. Este foarte important acest lucru, ceea ce înseamnă că putem face pașii următori. Municipiul trebuie să se implice, să găsească o altă locație pentru poligon. Eu am propus pășunea de la Colibița. Dacă vom reuși să ne înțelegem, urmează ca în decursul anului acesta și anul viitor să mutăm poligonul, iar cei care vor dori concesiune, vor putea să concesioneze teren în zona respectivă. În afară de Gloria, mai există o solicitare materializată pe hârtie, pentru șase terenuri de tenis plus utilitățile aferente. Avem o solicitare pentru o pistă de avioane ușoare. Eu am privit-o puțin cu neîncredere, pentru că, să te gândești la aviație în Bistrița parcă e cam deplasat. Dar cel care a făcut solicitarea este un om de afaceri cunoscut în Bistrița, care are această pasiune, care m-a asigurat că pista respectivă este o fâșie de gazon verde bine întreținută, pe care pot să aterizeze aceste avioane ușoare și că în clubul național sunt și oameni din zona noastră și care ar dori o astfel de pistă. Am avut discuții cu firme care vor să facă Aquapark în zona respectivă și îmi exprim regretul că a plecat domnul inginer Viciu, care intenționa să realizeze o bază de natație de nivel olimpic.

Pare mai greu de făcut Wonderland-ul decât credeați?

Este mai greu de făcut Wonderland-ul decât mi-am imaginat. Nu credeam că, la ora actuală, nu o să avem Planul Urbanistic finalizat. Dar el este totuși încă în faza de lucru și apreciez că va fi finalizat la sfârșitul acestui an.

Un alt proiect este cel al firmei care vrea să amenajeze o piscină la Baia Populară…

Este o birocrație cumplită la nivel european. Este o birocrație și la noi. Timp de trei luni de zile, firma care dorește să facă acolo o bază de agrement, inclusiv un bazin semiolimpic, a fost blocată de consilierii Partidului Democrat Liberal. Dar lucrările continuă, am văzut un Studiu de Fezabilitate și Proiectul schițat, dar eu sunt convins că anul viitor vă pot provoca la un concurs de înot în bazinul de la Baia Populară.

S-au alocat bani pentru sport, fonduri nerambursabile. Unele cluburi nu i-au primit…

Ca să acceseze banii respectivi, cei care au obținut finanțarea, în afară de semnarea contractului, trebuie să vină cu documente care să arate că au făcut cheltuielile în mod legal. Nu dăm avansuri, iar cei care doresc să acceseze fondurile trebuie să aibă baza contabilă făcută, facturi și documente care să ateste că banii au fost cheltuiți așa cum cere contractul. Gloria a atras deja 5-6 miliarde până la ora actuală. Se vor da banii eșalonat, până la sfârșitul anului, în rate aproximativ egale. Echipa de handbal masculin nu a depus încă documente pentru atragerea sumelor.

Vă veți implica în echipa de handbal feminin?

Țin neapărat să avem această echipă pentru că baza umană este mai bună decât la băieți. La nivel mondial, handbalul feminin românesc este mult mai bine clasat decât cel masculin și avem șanse să fie o echipă de fete care va juca în Divizia Națională. Mergând cu gândul mai departe, putem să ne imaginăm că vom avea și meciuri internaționale.

 | 299 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On