Vremea: Factorul deseori ignorat, cu potențial decisiv pentru soarta unui pronostic

Spre deosebire de alte sporturi, fotbalul se joacă în aer liber. Astfel, se poate întâmpla ca meciurile să fie amânate, dacă este ceață foarte deasă, plouă abundent, este viscol sau sunt căderi masive de zăpadă.

Asemenea situații sunt, însă, rare. Fotbaliștii își fac meseria și în condiții meteo vitrege. Aceste condiții își pun amprenta asupra jocului și, implicit, asupra rezultatului meciului. Prin urmare, orice parior ar trebui să țină cont de factorul „vreme”.

Mai întâi, trebuie să știi ce prevede regulamentul casei de pariuri la care joci referitor la meciurile amânate sau anulate. În general, este recomandat să cunoști întreg regulamentul și să citești cât mai multe recenzii, ca să nu fii luat prin surprindere de diversele situații care apar în timp ce pariezi. De exemplu, e bine să citești aici înainte să-și faci cont la Superbet.

Revenind la modul în care influențează vremea ce se întâmplă într-un meci de fotbal, analizăm trei scenarii posibile.

Teren îmbibat cu apă

Este contextul cel mai des întâlnit, în urma unor precipitații importante cantitativ sau a topirii zăpezii. Acest teren incomodează echipa care are posesie mai bună și care pasează la firul ierbii. Este îngreunată tranziția pozitivă. În schimb, este favorizată echipa care se află în apărare, pentru că fundașii primesc „o mână de ajutor” de la suprafața de joc.

Pe un teren îmbibat cu apă nu se înscriu multe goluri. În liga a doua din Franța, de exemplu, majoritatea meciurilor erau de „under” iarna, apoi de „over” de la jumătatea primăverii până spre finalul toamnei.

Dacă știi că meciul se va disputa pe un astfel de teren, mizează pe echipa care își axează jocul pe centrări (stilul „britanic”) și care are jucători care trag bine de la distanță. Mingea este mai grea și alunecoasă, misiunea portarului fiind complicată.

Ger

Temperaturile extrem de scăzute nu afectează jocul per ansamblu, ci numai o parte a fotbaliștilor. Cei care aleargă mult nu simt gerul. În schimb, portarii și jucătorii care nu participă activ la joc mai multe minute pot avea probleme atunci când acțiunea ajunge în zona lor.

Oricum, nu este plăcut pentru nimeni să îndure un frig teribil. Islandezul Sigurjonsson, de la CFR Cluj, a declarat de curând că îi place mult în România, pentru că este o vreme tocmai bună pentru fotbal, nu ca în țara sa. Având în vedere faptul că Islanda este Iceland în engleză, adică „tărâmul gheții”, îl înțelegem perfect.

Gerul afectează în primul rândul jocul fotbaliștilor care vin din Africa, cel puțin în perioada de adaptare la altă climă.

Caniculă

Jucătorii care provin din zone cu vreme foarte rece, precum Scandinavia, Canada sau nordul Rusiei, suferă cel mai mult atunci când trebuie să joace pe caniculă. Trebuie ținut cont de o asemenea observație atunci când se analizează un meci dintre o echipă din acea zonă și una dintr-o țară în care este cald de obicei, cum ar fi Portugalia sau Grecia.

Jucătorii care nu sunt familiarizați cu temperaturile ridicate își vor consuma foarte repede energia, le va fi foarte greu să alerge, iar pauzele de hidratare sunt maxim două într-o repriză.

Așadar, deși este deseori ignorat de cea mai mare parte a pariorilor, factorul vreme poate influența rezultatul unui meci, dacă sunt condiții meteo speciale. Înainte de a pune selecțiile pe bilet, uite-te și pe timpul probabil pentru orașul în care are loc partida. (P)

 | 1.208 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *