Vom fi ce-am fost și chiar mult mai puțini

Vom fi ce-am fost și chiar mult mai puțini

În perspectiva evoluției unei societăți, sănătatea (fizică și morală) este un complex de factori de primă condiție. Avem sănătate, putem pune la cale frumosul viitor. N-o avem, viitorul sumbru se impune. Specialiștii știu prea bine asta.

Ultimul studiu al Academiei Române confirmă un tablou ce ne înfioară demografic pentru secolul XXI. Și aceasta după ce specialiștii administrației sănătății, ai învățământului, ai armatei, piața muncii ne-au avertizat ani de zile!

Un militant social cu armele scrisului, Rene Pârșan, conchide că ”vom fi cu mult mai puțini, dar cu mult mai neinstruiți, dar sensibil mai bolnavi, fiecare om bun de muncă va căra în spate un pensionar și o jumătate de handicapat. Leii economisiți azi pentru alocațiile acordate pentru creșterea copilului vor naște pui de mâțe. Din păcate, părerile Academiei nu au nici o greutate pentru ”¦”. Trezește-te decident, trezește-te cetățean responsabil! Uniunea Europeană înseamnă și înflorirea neamului.

Prieten bun al unor bistrițeni, Dan Ciachir, un ales comentator la o publicație centrală, afirmă, evocându-și colegii de liceu: „La volei și la fotbal erau buni elevii de origine modestă, care băteau mingea pe maidan, adesea corigenți, nu cei de familie bună, cu 10 pe linie, care stătuseră prea mult în casă, făcându-și lecțiile minuțios””¦ Aș vrea să-l completez în sugestie pe D. Ciachir: sportul nu este și nici nu va fi nicicând apanajul corigenților, după cum reușita în viață nu este monopolul celor care cunosc pe deplin ungherele camerei de studiu. Și nici nu este de acceptat sistemul învechit al unor profesori care apreciază valoarea elevilor după nota de la matematică (sau botanică sau istorie”¦) La modul sumar, viața a demonstrat că un individ este valoros în măsura aptitudinilor sale cultivate și puse în slujba societății. Așa că un elev poate fi valoros și prin vocația sa la arte, sau matematică, sau sport. În definitiv, sportul constituie suportul temeinic al luptei pentru sănătate. Încercările la care te supune ”te vaccinează moral pentru viață”.

Distinsul bistrițean dr. M. G. Buta, în recenta sa carte dedicată ”tabloului de absolvire” a liceului, evocă sănătatea remarcabilă a procesului de formare a viitorilor oameni de trenă socială și rostul pozitiv al corpului profesoral din Colegiul „Liviu Rebreanu”.

Primarul nostru evoca recent, la inaugurarea platformei de educație fizică și sport a Școlii Generale nr. 1, pe de o parte aportul familiei titratei schiorițe Purdea la realizarea ei, cât și faptul că Bistrița deține locul I pe țară la suprafața de baze sportive în raport cu populația.

Nu cred în această ultimă afirmație. Dar cred că ritmul de înmulțire și modernizare a bazelor sportive în municipiul Bistrița a crescut în comparație cu gradul de folosire a lor.

Cineva trebuie să prevină afirmația din titlu. Cine incendiază interesul pentru exercițiul fizic ca factor esențial de sanogeneză? Funcționează oare macromecanismul de determinare a rezultatelor?

 | 162 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On