Voica vs. Săsărman, un deceniu de confruntare

 

Era începutul anului 2003, când patru bistrițeni, foști colegi de echipă la Gloria și prieteni foarte buni, după ce au terminat-o cu sportul de  performanță, au hotărât să continue activitatea fotbalistică, la nivel de amatori, încingând câte o miuță pe terenul de bitum al clubului. Suntem convinși că majoritatea dintre cititori și-au dat seama că acești patru “frați pentru fotbal” sunt Titi Voica, Valer Săsărman, Sebi Moga și Dorel Zegrean. Tot jucând câte o miuță, la care își invitau prieteni din copilărie și din perioada când activau la Gloria, la un moment dat Voica și Săsărman hotărăsc să-și facă fiecare câte o echipă și să înceapă să joace regulat meciuri “echipa lui Titi contra echipei lui Săsă”. Dar cum erau patru jucători pentru două echipe, s-a trecut la negocieri serioase, care au dus la includerea lui Moga în echipa lui Săsă și a lui Zegrean în echipa lui Voica, după care cei doi antrenori și-au făcut un lot de jucători, pe majoritatea lor îi găsim în cele două echipe și astăzi, după zece ani.

La început, deoarece pe acea vreme nu existau încă terenuri sintetice, meciurile s-au jucat pe terenul de bitum al Gloriei, apoi, la începutul anului 2005, când s-a inaugurat în Bistrița primul teren sintetic, meciurile s-au disputat pe acel teren, lângă Petrom. Odată cu inaugurarea Bazei sportive Alex, cele două echipe și-au mutat cartierul general pe terenul de lângă podul Jelnei, excepția fiind doar perioada în care s-a schimbat covorul la această bază, când cele două echipe au jucat pe terenul de la Școala Generală nr.2.

Mulți cititori o să se întrebe de ce mediatizăm doar această competiție a foștilor jucători ai Gloriei și nu și alte astfel de confruntări. Confruntarea Voica-Săsărman are, după știința noastră, cea mai lungă durată, iar dacă unii dintre dumneavoastră cunoașteți și alte astfel de întreceri, de lungă durată, vă rugăm să ni le aduceți la cunoștință, pentru a le promova.

De zece ani de zile, de două ori pe săptămână, miercurea de la ora 18 și sâmbăta de la ora 11, indiferent de anotimp sau condiții atmosferice, pe soare, pe ploaie, pe ninsoare, cele două echipe joacă un fotbal de calitate, se joacă numai la victorie, ambele echipe concep greu că ar putea pierde jocul, confruntările sunt foarte echilibrate, iar victoriile sunt împărțite între cele două combatante. Se țin statistici, fiecare echipă are trecut într-un caiet toate jocurile disputate pe perioada unui an calendaristic.

Deși se joacă foarte serios, de la  aceste jocuri nu lipsesc replicile haioase: Titi către Săsă “Săsă, așa-i că-s bun?”, la care Săsă răspunde: “Titi, când mai câștigați și voi un meci?”, ironii fine mult gustate de către spectatorii fideli ai acestei confruntări. La fel de gustate sunt și disputele verbale între Ică Felecan și Ciobi Bașa, pe tema „a fost sau n-a fost fault sau henț”, răsturnări de scor greu previzibile. Cum e și firesc, la astfel de acțiuni, în special sâmbăta, după joc urmează repriza a treia, în care maestrul-bucătar Gogu le pregătește un grătar ca la mama acasă, stropit cu vin și bere, prilej pentru a face analiza jocului și pentru a se depăna amintiri.

Pe parcursul celor zece ani de confruntări, cele două echipe au avut și o serie de invitați de marcă: Viorel Moldovan, Nicolae Manea, Florin Bătrânu, Leo Grozavu, foști internaționali români.

Lotul  lui Titi Voica: Marius Buta (Butonu), Nicolae Griga (Pieptosu), Titi Voica, Dorel Zegrean, Abiel Deac, Daniel Holbură, Gabriel Szabo (Gobe), Sorin Ciuzan, Gabi Cârstea, Gheorghe Bașa (Ciobi), Roberto Hasnaș, Teodor Flore, Cornel Pop (Șnițel jr), Călin Prahase, Cornel Roșu (Pilu), Daniel Filip (Râsu), Daniel Opran (Bucu).

Lotul lui Valer Săsărman: Gheorghe Rus (Pitaru), Vlad Cioncan, Valer Săsărman, Sebi Moga, Neluțu Șara, Ică Felecan, Claudiu Borodi(Gloria), Paul Gaborean, Bogdan Nap, Adrian Moldovan, Alin Moldovan (Pițulă), Radu Ilieșiu (Milionaru), Sorin Buricea, Eugen Pudilic, Lucian Popa (Moldoveanu)

Titi Voica: „Facem sport în primul rând pentru că sportul înseamnă sănătate, jucăm pentru că avem fotbalul în vene, ne simțim foarte bine împreună și ne bucurăm când vedem că la aceste jocuri vine lumea să ne vadă, asta înseamnă ca n-am trecut prin fotbal degeaba.”

Valer Săsărman: „Suntem și noi ca și profesioniștii, ne-am intrat într-un ritm, miercuri și sâmbăta meciuri, sunt niște jocuri foarte echilibrate și, chiar dacă nu există o miză deosebită, se joacă exact ca într-un joc oficial, fiecare echipă vrea să câștige fiecare joc”.

Leon Buhai / sportulbistritean.ro


 | 1.301 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *