Viorel Moldovan: ”Nu vreau să fiu un antrenor mediocru”

– bistrițeanul Viorel Moldovan are planuri mari la Vaslui, dar aruncă un ochi și spre Bistrița. Spune că Vasluiul e o primă etapă importantă în cariera lui de antrenor, dar că nu exclude niciodată revenirea lui la Gloria.

Viorel, cum comentezi meciul de la Bistrița?

A fost un meci reușit din punctul meu de vedere. Am reușit să câștigăm cu un categoric 3-0. Erau foarte importante aceste puncte pentru noi și ne-am pregătit la toate capitolele pentru această victorie.

Cum a fost reîntâlnirea cu bistrițenii, cu oamenii de care te leagă amintiri în acest oraș?

Îmi face plăcere să mă reîntorc întotdeauna la Bistrița. Mă întâlnesc mai mult cu rudele mele, cu familia și mă simt foarte bine aici. Apreciez foarte mult acest oraș, aici am crescut, am amintiri dintre cele mai frumoase despre primii pași în fotbal.

Simți că s-a schimbat ceva în sportul din acest județ în ultimii ani?

Da, s-au făcut foarte multe lucruri bune. Doar dacă ne gândim la infrastructura Gloriei, care s-a schimbat foarte mult. Terenul de joc e impecabil, nocturnă, vestiare, multe schimbări remarcabile. Mă bucur că au apărut.

Spectatorii te-au aplaudat când ai intrat pe teren. Crezi că ești la fel de iubit ca în vremurile în care jucai pentru Gloria?

Nu știu dacă sunt la fel de iubit. Mai ales acum, după acest meci. Poate unii mă înjură, alții mă apreciază, asta-i viața! Meseria e meserie și e bine să o faci cât mai bine acolo unde ești angajat. Așa am făcut și ca jucător, așa fac și acum ca antrenor.

Ai susținut la conferința de presă că Gloria nu te-a surprins cu nimic, că are același joc previzibil, cu mingi lungi, sărind peste construcție…

Da, știam cum joacă Gloria. Știam că e o echipă foarte bine pregătită, mai ales din punct de vedere defensiv, greu de manevrat, atât în deplasare, cât și pe teren propriu. O echipă care nu-ți dă spații, care primește greu gol și care mizează foarte mult pe fazele fixe pentru a face diferența. Dar, totuși, e o echipă cu un joc previzibil, un joc mult axat pe atacanți. Practic sare peste construcție și eu am analizat foarte bine treaba asta, pentru a nu avea surprize. Cred că am reușit să contracarăm foarte bine jocul Gloriei.

Jean Pădureanu susținea după meci că jocul s-a rupt de la acea lovitură de la 11 metri. Ești de acord cu acest punct de vedere?

Am văzut destul de greu de pe bancă acea fază. La pauză l-am întrebat pe jucătorul meu dacă a fost faultat și mi-a spus că da. Am văzut apoi reluări și cred că a fost penalty. Însă nu știu dacă acea fază a fost decisivă. Am avut în debutul meciului un 11 metri clar la hențul lui Frăsinescu. Însă la scorul acesta nu cred că-și mai au rost comentariile. Cu tot respectul pentru nea Jean, știu că echipa are probleme, știu cât suferă pentru acest club, dar nu cred că are rost să discutăm maniera de arbitraj.

Ce le-ai spus jucătorilor tăi la pauză, la 1-0 pentru voi?

Le-am spus să rămână la fel de concentrați și echilibrați ca în prima repriză. Le-am cerut mai multă agresivitate fiindcă mi s-a părut că am început jocul destul de timorați. În unele momente am reușit, în altele nu. Pe finalul primei reprize, Gloria a avut o perioadă destul de bună, când noi le-am dat prilejul și curajul că pot mai mult. Oricum, cred că jocul a fost la discreția noastră, chiar dacă am marcat ultimele două goluri în finalul meciului. Dar, vizavi de maniera cu care am abordat acest meci, cred că rezultatul a fost meritat.

La finalul meciului, conducătorii bistrițeni au fost mai vehemenți ca niciodată, simțind tot mai mult pericolul retrogradării. Consideri că acest meci ar putea fi crucial pentru Gloria, că ai putea fi numit la un moment dat ”groparul” echipei bistrițene?

Nu cred că putem vorbi despre așa ceva. Eu mi-am făcut doar datoria. Departe de mine gândul de a îngropa Gloria. V-am spus, m-am născut aici, m-am format aici și respect foarte mult oamenii care lucrează în acest club. Nu cred că în momentul de față se poate vorbi despre îngroparea Gloriei. Eu cred că ei au încă destule șanse să acumuleze puncte și să nu aibă probleme cu retrogradarea. Până una-alta, sper ca etapa următoare să-i ajut, indirect. Trebuie să câștig meciul cu Farul, o echipă care se bate cu Bistrița la retrogradare. Gloria are două meciuri dificile, la Iași și la Steaua. Sper să-i ajut pe altă parte și să câștig meciurile cu adversarele lor. Îmi doresc să se salveze de la retrogradare, merită acest lucru Gloria și acest oraș.

Te gândești că ai putea ajunge vreodată antrenor la Bistrița?

Sigur că da. Viața nu știi ce poate să-ți ofere. Am văzut aici condiții de muncă senzaționale, poți să-ți faci meseria ca la carte. Nu exclud ca în viitor să ajung să antrenez această echipă.

Ce nu ți-a plăcut la Gloria de azi?

Nu pot comenta ce nu mi-a plăcut. Îi respect prea mult pe acești oameni. Fac parte din aceeași breaslă cu Neluțu Sabău, nu privesc meciurile ca un spectator și de aceea nu pot comenta.

Ai fost solicitat vreodată să devii antrenorul Gloriei?

Da, îmi aduc aminte că s-a întâmplat asta când eram jucător la Timișoara. Nea Jean m-a sunat și mi-a propus să devin antrenor și jucător al Gloriei. Dar la vremea respectivă vroiam să mai joc și de aceea nu am acceptat propunerea. Dar nu poți să știi niciodată…

Într-un interviu pentru ”Sportul bistrițean” de acum câțiva ani spuneai că dacă ar fi să te întorci acasă ar trebui să dai întâi cu DTT prin club ca să faci curățenie. Își mai menții acest punct de vedere?

A fost doar interpretări diferite ale vorbelor mele. Nu e chiar așa. Era o discuție și nu cred că mai are rost să revenim asupra acelui subiect. Lucrurile sunt pe un drum bun aici la Bistrița și sper să continue și mai bine.

Ce crezi că are Vasluiul mai mult decât Bistrița în acest moment?

Vasluiul are un plan și un proiect ambițios. Am ales să fiu antrenor la Vaslui fiindcă nu mă mulțumesc cu puțin, îmi place să am un obiectiv, îmi place să lucrez sub presiune, îmi palce să am responsabilități, să îmi asum anumite aspecte. Am avut mai multe propuneri până la Vaslui, le-am refuzat. Nu-mi place să fiu un mediocru. Vreau de la această meserie mult mai mult. Am planuri mari, chiar dacă sunt la început de drum. Vreau să-i contrazic pe cei care spun că nu am destulă experiență și să le spun că am experiență, am jucat fotbal foarte mult timp, vin din iarbă, știu cu ce se mănâncă acest fenomen și parcă sunt antrenor de o viață. Mă simt foarte bine, sunt în pielea mea, pun foarte multă pasiune, muncesc și cred că, atunci când ești corect și muncești, rezultatele nu au cum să nu apară. De altfel, obiectivele mele sunt foarte îndrăznețe și sper ca Vasluiul să fie doar o etapă foarte importantă în cariera mea.

Ce le transmiți spectatorilor bistrițeni, suporterilor Gloriei, care în acest moment se tem de retrogradare?

Eu cred că Gloria nu va retrograda. Le spun suporterilor să fie optimiști, să fie alături de echipă, să susțină echipa, să vină în număr cât mai mare la meciuri. Cred că acesta este un lucru foarte important pentru o echipă, să fie susținută, să fie acompaniată. Echipa are nevoie de publicul bistrițean. Să știți că în interiorul meu sufăr la fel de mult ca orice bistrițean că lumea nu vine la stadion, sunt dezamăgit și eu de multe ori, ca și cei din conducerea clubului, că publicul spectator care e îndreptățit uneori să fie dezamăgit. Eu spun că toată lumea trebuie să fie unită și să facă tot ce se poate ca echipa să rămână în prima ligă!

 | 219 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On