Viitorul sună bine

Ora 16.00, într-o zi de miercuri. Sala de sport de la Școala Generală Lucian Blaga vuiește. 28 de puști, unul mai mic decât altul, bat mingea. Atât se aude, zgomotul mingilor, în rest nimeni nu comentează nimic. Puștii, echipați cu tricouri de fotbaliști, cu Rădoi, Lampard, Kaka, Owen pe spate, execută cu sfințenie exercițiile tehnice. Preluări din lateral, conducerea mingii, duble cu capul. Fiecare exercițiu durează câteva minute, până se aude fluierul. Un puști blonduț, cu părul scurt îi dă mingea antrenorului să le arate următoarea schemă. ”E Robi Băciuț, e mortal puștiu` și are numai opt ani de zile. E unul dintre cei mai talentați la vârsta asta. Mai am vreo 10 de perspectivă”, îmi spune Constantin Sava, antrenorul grupei de copii născuți în 2000 de la Gloria Bistrița. „Haideți, menținerea mingii pe cap! Să vedem care face zece!”, le dă o nouă sarcină și continuă să explice. „Sunt vreo 28 născuți și în 2000 și în 2001. I-am selectat acum doi ani de zile de la școlile din Bistrița”¦ Unii au plecat, au mai venit alții și s-a format o grupă pe care o pregătesc”, continuă Sava.

„Generațiile sunt la fel, depinde cum te implici”

În era calculatoarelor și a tentațiilor, Constantin Sava spune că nu se confruntă cu probleme de selecție și nici de disciplină. Copiii vor să vină la fotbal, vor să ajungă fotbaliști, dovadă stând și tricourile cu nume de mari jucători pe care le poartă aproape fiecare dintre ei. „Avem șanse să scoatem fotbaliști, cred că ne putem asigura viitorul în fotbal cu astfel de copii. Ei vin la fotbal. Nu putem spune că în trecut erau mai buni și mai mulți. Generațiile sunt la fel, depinde cum te implici. Depinde cum se implică antrenorul, dar și părinții”, spune Constantin Sava.

Deasupra sălii, într-un balcon, un grup de părinți își urmăresc odraslele, visând probabil, fiecare dintre ei, ca puștiul pe care-l aduc astăzi cu mașina la antrenament să evolueze peste câțiva ani în fotbalul mare.

Încep primele competiții

În vârstă de 8 și 9 ani de zile, copiii antrenați de Sava n-au jucat deocamdată la nici un turneu. „Anul acesta vor evolua pentru prima dată într-o competiție, la Cupa Speranțelor. De asemenea, în 14 februarie vom participa la Oradea la un turneu amical” spune Constantin Sava. Copiii fac câte patru antrenamente pe săptămână, iarna în sala de la Școala Generală Lucian Blaga și vara pe teren sintetic.

Foto: Rândul de sus – Tămaș Ninel, Szekely Paul, Bretfelean Mihai, Stupinean Robert, Bălan Rareș, Moldovan Bogdan, Pop Adi, Orban Robert, Oniga Eric, Hatos Darius; Rândul de jos – Andreica Paul, Mândrean Lică, Timiș Ciprian, Moldovan Teo, Busiță Horațiu, Buta Sebi, Băciuț Robert, Vărădean Ionuț, Neamț Radu, Hotin Vicențiu, Forogău Darius, Cosmi Paul.

 | 102 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On