VIDEO:Pădureanu la „Corner”: „Mi-am scos pensia și am împrumutat clubul”

Jean Pădureanu a venit luni seara în studioul AS TV destul de relaxat pentru un om cu atâtea probleme pe cap. A fost dezamăgit când a auzit că nu merg telefoanele și că nu poate intra în direct cu telespectatorii. "Aș fi vrut să aud ce zic bistrițenii, să văd și părerea lor despre ce ni s-a întâmplat", a spus președintele Gloriei, deși mulți invitați se feresc de telefoanele în direct. Și-a dat jos sacoul, s-a tras mai aproape de instalația de aer condiționat și a răspuns cu calm, cu răbdare și cu multă diplomație la toate întrebările, unele dintre ele foarte incomode.

 
Domnule Pădureanu, știm că Viorel Duru a fost călăul Gloriei. Totuși, cine credeți că e în spatele lui ?
Eu bănuiesc multe variante. Însă de teamă să nu fiu întrebat mai multe, prefer să tac. Totuși ceva nu a fost curat. Timpul va permite să aduc și dovezi în sensul acesta și sper să nu rămână nepedepsiți de lege și de Dumnezeu. Am convingerea că, într-adevăr, a fost cineva în spatele lui Duru.
 
Cine credeți că a fost dușmanul numărul 1 al Gloriei în această perioadă?
Îm primul rând echipele care vroiau să joace în locul nostru. O să cercetez mai bine și o să mă edific ce s-a întâmplat. Apoi a fost și greșeala mea că în nenumărate rânduri am bătut monedă că de 21 de ani Gloria e în prima ligă. Și acest lucru a creat invidie și era normal. Erau oameni puternici, cluburi cu bugete foarte mari și Gloria cu un buget de subzistență, cu un Pădureanu fără nici o forță financiară, doar cu 45 de ani de experiență, reușea. Asta a creat dușmani.
 
Ați lăsat totuși să se înțeleagă că e mâna impresarilor…
E și mâna impresarilor. Dar timpul va decanta niște lucruri. Nu există crimă perfectă în lumea asta…
 
Nu ați avut relații foarte bune cu frații Becali în ultima vreme, nici chiar cu Ana Maria Prodan, care a plecat supărată de pe aici…
E adevărat, nu vreau să dau nume dar spun că acești impresari fac un mare rău fotbalului. Ei îi învață pe fotbaliști ce să facă și cum să facă, chiar să iasă niște rezultate convenabile lor.
 
V-au acuzat că i-ați fi turnat pe la DNA…
 
Martor îmi e Dumnezeu și cei de la DNA că nici nu m-au întrebat. Din contră, am vorbit eu la superlativ despre ei. Au făcut și lucruri bune, dar cele rele se contabilizează mai mult.
 

"Nu vreau să spun mai multe ca să nu se întoarcă împotriva mea"
 
Spuneți că e de vină Duru, că e și mâna impresarilor, dar nu considerați că ar fi și vina angajaților dumneavoastră din club?
Nu. Și vă spun și de ce. Obligațiile cluburilor către stat nu trebuiau trecute ca punctaje pentru licențiere. FIFA și UEFA a trecut la general criteriul financiar și se referă la datoriile dintre cluburi și membrii lor. Statul are alte mijloace să ne facă zob dacă nu ne plătim datoriile, nu are nevoie de licențiere. Aceste paragrafe au fost introduse și interpretate tocmai ca să fim la mâna cuiva.
 
Dar nu știați din timp de acest criteriu financiar, nu puteați găsi o soluție să plătiți, cu atât mai mult cu cât a fost vorba de o sumă relativ mică pentru Gloria, în jur de 100 de mii de euro?
În primul rând am avut de ales. Am avut o sumă la vremea aceea, în jur de 170 de mii de euro. Și am ales să plătesc salariile și datoriile către jucători. Trebuia să ciupesc din banii lor și să plătesc la stat dar am crezut că pot contesta suma de la finanțe. Lucru ce s-a întâmplat și acum un an, și acum doi ani, când ne-am judecat și s-a rezolvat. Ce-a trebuit să dăm am dat, ce trebuia să ni se șteargă, ni s-a șters. M-am bazat pe ce scrie în lege, că ai dreptul să contești. Numai că Duru nu a vrut să ia în considerare acest litigiu cu finanțele. Așa cum, de pildă le-a luat la alții în considerare alte criterii de licențiere, cum ar fi stadionul. Acolo scria clar că trebuie să specifici unde joci sau să ai contract de închiriere. Ei, sunt unele cluburi care au scris una și joacă pe unde apucă.
 
Se mai vehiculează și ideea că Gloria ar fi fost victimă în războiul lui Poli cu federația…
E și asta dar nu vreau să spun mai multe, fiindcă se pot întoarce împotriva mea în viitorul campionat. Ferească Dumnezeu de mai rău. Nu câștig nimic dacă fac publice mai multe lucruri pe care le știu, deși unii ar merita.
 
S-a spus și că n-ați avut avocat potrivit la TAS, că ați fi mers cu avocatul lui Iancu…
Nu e adevărat. Am avut avocați mai buni decât Poli. Am făcut un contract cu o firmă de avocatură din București, un băiat tânăr care ne-a susținut foarte bine cauza. Numai că în pauză, a rămas o ușă deschisă între noi și Duru. Și am auzit o convorbire telefonică a lui Duru. Am vrut să plec pe loc, să nu mai aștept răspunsul. Nu pot să spun mai multe, că nu vreau să fac rău echipei.
 

 
Dacă ați da timpul înapoi și ați ajunge înaintea licențierii, ce ați face?
Nu știu, poate trebuia să mai iau un împrumut sau să vorbesc jucătorii să-i mai amân…
 
Se spune că vremurile grele au venit odată cu Sabău. Că atunci ați făcut investiții prea mari, că ați adus jucători pe sume prea mari și la care încă le plătiți slarii, că v-ați întins mai mult decât vă ajungea plapuma.
Nu-i adevărat. În anii aceia am făcut venituri de aproape 6 milioane de euro din transferuri de jucători. Iar investițiile trebuiau făcute. Consiliul Județean și local contribuie foarte puțin. Și sunt puțini cei care se gândesc să facă ceva pentru Gloria. Eu m-am străduit întotdeauna pe cât am putut, cu exemplul personal, să nu fac avere de la club și m-am străduit ca nici colegii mei să nu facă asta. Și am reușit. 
 
 
"Am cerut să fiu cercetat după Legea 18"
 
Multă lume constă managementul de la club și în special numărul mare de angajați. De pildă, care este fondul de salarii în club?
 
 
În jur de 800 de milioane, la aproximativ 30 de angajați. Însă avem cheltuieli mari, cu cantina, cu întreținerea stadionului. Avem foarte multe lucruri de făcut, avem echipa a doua, 5-6 grupe de copii impuse prin manualul de licențiere. E adevărat că acuma am trecut la reducerea salariilor cu 50 la sută și chiar la disponibilizări. Oamenii au înțeles și restanțele la salarii.
 
Credeți că puteți funcționa în Liga a doua cu aparatul acesta administrativ?
Am făcut reduceri, am dat în șomaj, am rămas 5-6 inși. N-am avut de ales, asta e situația. 
 
Bistrițenii v-au văzut în topul celor mai bogați oameni din România. Cum explicați asta?
A venit un ziarist de la București și am trecut în revistă averea clubului. Și am ajuns la aproape 18 milioane. Și a apărut un articol în ziar că clubul lui Pădureanu are 18 milioane avere. Și oamenii care nu au știut să traducă articolul au înțeles că sunt banii mei. Clubul nu este privat, eu nu sunt patron. Sunt salariat al acestui club, organizat ca o societate non profit. Nu poate nimeni vinde sau face vreo mișcare fără aprobarea Consiliului Director sau a membrilor fondatori. La ședința Consiliului Local am cerut public să fiu cercetat după legea 18, să fie făcut public tot pasul pe care l-am făcut eu de când am venit aici. 
 
În cazul acesta, nu credeți că unii v-ar putea considera fraier, dacă v-au trecut atâtea milioane de euro printre degete și nu v-a rămas nimic?
Ba da, chiar cuvântul fraier înseamnă una și om cinstit înseamnă alta. Eu am fost un om cinstit care m-am mulțumit cu puțin și m-am mulțumit cu Gloria. Pentru că nu e la îndemâna nimănui la ora aceasta în România să conducă un club 45 de ani. Și am luat-o din campionatul regional și am dus-o 21 de ani în prima ligă. Toate bunurile mele sunt girate la bănci sau amanetate. De fapt, am doar un apartament, care e girat. Altceva nu am nimic. Am avut o Dacia 1100 care s-a rablagit și am vândut-o. Chiar și pensia mea, pe care nu am scos-o multă vreme, am dat-o cu chitanță de încasare la club. Din 93-94 când m-am pensionat se strânseseră ceva bani. Am scos de acolo vreo 800 de milioane și am împrumutat clubul. Am primit un premiu pentru bun management la club într-o perioadă de timp, vreo 50.000 de euro. A doua zi i-am scos și i-am băgat în club. Nu-mi pare rău nici dacă pierd acești bani.
 
Dar aveți angajați în club care au averi mai mari?
Sigur că unii au avut moșteniri, părinți mai înstăriți, au vândut case. Uni au, dar nu de la club. Am participat personal la toate vânzările de bunuri pe care le-am făcut de-a lungul timpului și știu exact ce s-a făcut cu banii și pot da socoteală. Doar un teren mi-a scăpat odată, dar așa e, cine nu deschide ochii deschide punga. M-am ferit ca dracu de tămâie de bani negri. Am știut că dacă iau o dată, o să iau și a doua oară și odată mă prinde. 
 
 
"Nu m-ar deranja dacă ar veni Horoba înapoi"
 
Resimțiți cumva că nu aveți un om de nivelul dumneavoastră care să vă ajute?
Eu m-a înconjurat de oameni pricepuți în general. Un Hatfaludi, un Gagea, un Răzvan Grec care se străduiește să învețe…
 
E o pierdere Horoba sau Băbuțan?
Aurelian nu a apucat să mă convingă. Eu am o părere bună, e capabil. Ca și Horoba. Un băiat bun cu care m-am ajutat. El a plecat de bună voie, nimeni nu l-a dat afară. Numai el știe de ce și pot afla și eu dacă e nevoie. Și dacă ar veni înapoi, nu m-ar deranja. Poate am putea lucra din nou împreună, poate nu aș mai fi eu capabil să lucrez cu el la vârsta mea. Dar nu ar fi nici o problemă. 
 
Ați luat două "țepe", anul acesta, una de la Moraes și alta de la federație. Dacă o luați și pe a treia, de la Primărie, rămâneți cu întreg bugetul descoperit.
Eu stau pe poziție și mă lupt cu toate cunoștințele mele să putem face un buget să ne putem descurca. În acești 45 de ani am avut situații mai grele ca asta. Sunt învățat.
Că s-a întâmplat așa la Primărie, nu sunt deziluzionat. Așteptăm și repriza a doua.
 
Sunteți un om credincios?
Da, îmi place să fac bine și nu-mi place să fac rău…
 
Credeți că retrogradarea asta ar putea fi o pedeapsă divină…
Probabil, undeva am greșit. Nu pot spune unde…
 
Vi se trage de la politică?
Sunt un simpatizant al social democrației, dar nu sunt activ, nu mă duc la ședințe. Nu încurc pe nimeni. Nu cred că are vreo treabă politica
 
Ce-ați fi ales dacă cineva v-ar fi spus că Gloria rămâne în Liga 1 numai dacă  plecați dumneavoastră?
Pe loc aș fi plecat. Eu iubesc mai mult această echipă decât orice. E un copil născut de mine și decât să moară aș fi plecat.
 

Care e situația echipei, a antrenorului, a jucătorilor…?
Manea rămâne în continuare, la fel ca marea majoritatea jucătorilor. Oricine poate pleca dacă încasăm ceva în schimb. Le-am și spus lui Albuț, lui Frăsinescu și altora care au vrut să plece. Căutatți-vă echipe și veniți la discuții.
 
Vă gândiți să folosiți mai mulți la localnici în Liga a doua?
Avem foarte mulți localnici în lot. Toți cei care vor convinge, vor juca. Le dăm drumul să joace, sunt cu ochii pe ei.
 
Ce faceți cu echipa a doua?
O ținem. Am găsit o soluție să o țină un primar din județ. Acolo va juca. Se va antrena aici și va juca acolo.
 
Cu alte cuvinte, sunteți optimist..
Eu sunt convins că dacă oamenii din oraș, antrenorii, jucătorii vor cupla doar jumătate la ce le cer eu, și nu le cer luna de pe cer, vom promova chiar din acest an.
 
Adrian Linca
 | 301 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *