VIDEO/Poze în mișcare: Lucian Sănmărtean (the little magician)

Pe la sfârșitul anului 1988 umblam din clasă în clasă pentru a aduna (selecta) copii cu aptitudini pentru fotbal. Într-o pauză, la Școala Generală nr.1, am organizat o miuță cu copiii din clasa a-I-a. Unde era mingea, erau toți buluc, gramadă  și abia mai reușeam să scot mingea dintre ei. Dar se întâmpla o minune: o sfârlează de copil intra în poseia mingii și preț de câteva minute nimeni nu reușește să i-o mai fure.

Semifinala Cupei Speranțelor (minifotbal), Deva 1991. Mai sunt câteva minute de joc, scor alb, meci extrem de echilibrat. Luci primește mingea de la portar, îl atacă primul adversar, îl face din corp, ceilalți se pierd pe drum, ajunge singur cu portarul advers, îl culcă și lobează mingea peste el.

Turneu International la Koln, în 1997. Meci în grupă, conduceam la diferență de două goluri când, undeva în propriul careu, Luci (talie mică, sub un metru șaizeci) recuperează mingea,  driblează șase, șapte jucători germani (toți peste un metru optzeci), ajunge singur cu portarul, îl driblează și intră cu mingea în poartă. Pe margine toți antrenorii, spectatorii, aplaudă în picioare, n-au mai văzut așa ceva.

Panathinaikos Atena,  2003.  Toată lumea aștepta un transfer bombă: olandezul Dennis Bergkamp. După primele meciuri ale lui Lucian, acolo, antrenorul hotărăște: îl avem pe Sănmărtean, nu ne mai trebuie Bergkamp. Panathinaikos câștigă campionatul (dupa mulți ani de “secetă”) și fanii, în semn de prețuire, îi compun un cântec și postează pe Yotube un montaj intitulat sugestiv: “Sănmărtean – the little magician”. Normal, șefii clubului îl declară netransferabil.

Utrecht’ 2008, anul cel mai dificil din cariera lui Lucian. Antrenorul Willem van Hanegem (fostul mare jucător olandez) declară: “este unul din cei mai buni jucători din liga olandeză, dar accidentările repetate mă obligă să iau o decizie grea, incetarea raporturilor contractuale.

Bistrița, vara lui 2008, aleargă singur prin parc și nu-i vine să creadă că totul s-a terminat. Clubul Gloria, prima lui dragoste, îi permite să se pregătească cu echipa a doua.

2010, este anul când Lucian se simte împlinit, s-a născut Natalia, și încet, încet începe să semene cu “the little magician”, din perioadaPanathinaikos.

Constantin Sava

 | 699 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *