Victorii fără goluri

Victorii fără goluri

Subiectul mi-a fost inspirat de apariția tânărului portar Greab în poarta echipei de seniori Gloria 1922 (II) Bistrița. O reprezentativă aflată pe val cum s-ar zice, în sensul că prestațiile ei ne dezvăluie faptul că tinerii ei jucători bat la poarta consacrării prin titularizări în divizia A, la loturi naționale, dar și prin promisiunile de catapultare în liga secundă a României a echipei.
Se pare că poarta este bine protejată de apărători, din rândul cărora se distinge portarul! Puține goluri primite, multe goluri înscrise!
Și mi-au revenit în minte nume ale marilor portari: Zamora, Grosics, Iașin, Beara, Banks, Zoff, Schumacher, dar și românii David, Voinescu, Toma, Răducanu și alții.
Dar m-am gândit și la școala cehă de portari, din care s-au născut Planicka, Schroijf, Ivo Victor, Petr Cech și mulți alții.
O vreme la Iași se afirmase o școală națională de portari în frunte cu Costaș. În anii din urmă, preocuparea de a depista și pregăti portari parcă a ostenit pe la cluburile noastre. De aceea poate am și impostat atât de mulți portari străini și cu valoare îndoielnică.
La Bistrița, de ani mulți s-a afirmat „comanda de producție” de portari. A fost desemnat și maestrul lor: A. Nalați. Dar iureșul de selecție necesar n-a fost nicicând convingător din partea antrenorilor dedicați juventiștilor. Abia în ultimi 2-3 ani se constată o revigorare consistentă. A fost asociat la această intreprindere și fostul portar glorios Șara. Așa că, alături de Tătărușanu, devenit titular în echipa lui I. O. Sabău, au început să promită alte elemente: Greab (n. 92) Istrate (91), Uilean (94).
Rămâne de văzut dacă la Bistrița se va naște o școală de portari…
Cu portari buni, golurile vor fi puține și victoriile multe!

 | 110 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On