Un proiect mereu util

Un proiect mereu util

”În multe puncte ale cetății Corint există băi, unele construite din banii tezaurului public, iar altele construite cu banii împăratului Hadrianus. Cele mai vestite sunt băile din preajma templului lui Poseidon; ele au fost zidite de bărbatul spartan Eurycles și împodobite cu marmură de diferite feluri…La intrarea în aceste băi, pe stânga, se află o statuie a lui Poseidon, iar alături o statuie a zeiței Artemis la vânătoare…”

(Pausanias, călătorie în Grecia)

Timp de peste 5 decenii, ”cetatea” noastră Bistrița a beneficiat de ”băile” de la Cascadă. O școală estivală pentru mai multe generații. Rațiuni economice au scos-o din circuitul educației și sanogenezei. O anumită consolare a adus construcția ulterioară a bazinului municipal de la poalele Schifferbergului. Mai apoi și cele două bazine (reduse) din apropierea pădurii schullerwald, au completat zestrea în materie. Cele 2-3 luni pe an cu soare de vară la Bistrița abia deschid pofta. Exercițiiile fizice în apă și în natură sunt bine cunoscute și recunoscute pentru efectele lor în creșterea și dezvoltarea organismelor tinere. Și în consecință apare ca firească așteptarea permanentizării ”gimnasticii în apă” în cadrul unui viitor bazin acoperit.

Cunosc doi oameni curajoși pe care și Primăria îi știe și care s-ar apuca de treabă. Le trebuie în primul rând un amplasament convenabil colectivității bistrițene. Cine-i poate însoți în aceste proiecte? Înainte de obișnuitele suspiciuni și întrebări deșarte, ”oamenii mari” s-au născut ca să ajute să fie depășite capcanele noilor proiecte. Cine sunt aceștia? Suntem oare așa departe de antichitate?

 | 272 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On