Tania Plăian, vicecampioană europeană! Doar o chinezoaică plătită de azeri a reușit s-o bată!

O bistrițeancă de 17 ani, cu o poveste tulburătoare de viață, a reușit să ajungă în finala campionatului european de tenis de masă de la Cluj Napoca și să aducă Bistriței și României o medalie de argint la această competiție.

După ce a luat bronzul pe echipe, Tania Plăian a ajuns pe podium și la individual. A trecut de o belgiancă în primii 64, apoi, pe rând, de o ploneză, o slovacă și două rusoaice. Ultima, Ekaterina Zirinova, partenera ei de dublu, cu care câștigase un bronz cu câteva zile înainte.

Însă, în finală, Tania  a dat peste Ning Jing, numărul 1 european la începutul anului. O jucătoare născută și crescută în China, transferată și plătită să reprezinte Azerbaidjanul.

”În acte e născută în 2000, dar copiii vorbesc între ei. Ne-am întâlnit și pe la alte competiții, am văzut-o și când am fost la un stagiu în China. Are, mai mult ca sigur, 20 de ani, nu 18.”, spune unul dintre antrenorii bistrițeni.

Ning Jing a bătut-o pe Tania în finală cu 4-0. Dar bistrițeanca se poate mândri cu prima ei medalie europeană, la individual. În rest, are în palmares tot ce se poate, la toate categoriile de vârstă de până acum, fiind componentă de bază în naționala de junioare a României.

 

Tania Plăian s-a apucat de tenis de masă la 9 ani. Crescută fără tată, cu greutăți materiale foarte mari, a avut norocul să fie botezată de antrenorul Marian Filipaș.

”Mama ei m-a rugat să o ajut să o mute dintr-o clasă foarte slabă, cu puțini copii, majoritatea romi, de la o școală din oraș, nu-i dau numele. I-am spus că nu pot face așa ceva, doar dacă se apucă de tenis de masă. Am transferat-o la Liceul Sportiv și a început să vină la sală. A fost un fenomen. După un an și jumătate de antrenamente, a devenit campioană națională la 8-10 ani.”, povestește Filipaș.

Tania e recunoscută pentru ambiția ei și pentru felul în care suferă la înfrângeri. Acum câțiva ani, după o competiție la Bistrița, plângea în hohote după ce pierduse finala. Îi promisese mamei ei că va câștiga și că o va ajuta să plătească ratele la bancă, după ce femeia girase pentru cineva un credit foarte mare, neachitat la timp. ”O să vezi, mamă, că o să câștig bani din tenis de masă și o să te ajut”

Acum Tania locuiește la Centrul Olimpic de tenis de masă, deasupra sălii Gheorghe Bozga din parcul municipal. Stă acolo fiindcă face 6 ore de antrenamente pe zi și pierdea prea mult timp pe drum, între școală și cartierul ANL, unde locuia cu mama ei.

E cea mai valoroasă jucătoare a Bistriței în acest moment, cea mai bună din Centrul Olimpic și bate cu putere la porțile echipei naționale de senioare. A început să aibă venituri bune din tenis de masă, participând la openuri și fiind premiată de CSM Bistrița, unde este legitimată. În 2017, a fost a 5-a în topul celor mai buni sportivi bistrițeni și premiată de Consiliul Județean și Primărie.

Adrian Linca

 

 

 

 

 

 | 6.231 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *