Susținători de ieri și de azi

Într-o societate aflată aproape permanent în evoluție, o cauză își poate avea fructificarea numai în măsura în care are aderenți. Și fotbalul n-a dus lipsă de aceștia. Meditația ne-a fost inspirată de recenta reuniune a Consiliului Director al ACF Gloria ”™922, postată în găsirea sprijinitorilor financiari în cea de-a 20-a campanie în prima ligă a țării.

Mai la începuturi, în anii ”™20-”™30, meseriașii și proprietarii de pământ erau cei mai vajnici susținători ai sportului. GLORIA s-a bucurat și atunci de concursul Primăriei și al Prefecturii. După „înălțarea” fabricii de teracotă „Ceramica”, s-a asociat și administrația ei la susținerea echipei. După Război, sportul și în primul rând fotbalul (în Bistrița funcționau vreo 8”“10 echipe), a fost susținut preț de mai bine de un deceniu prin fonduri guvernamentale și aport al sindicatelor. Dar și oamenii își aduceau după puteri aporturi materiale.

Au urmat alte două decenii până la reorganizarea asociației Gloria în club de performanță, când „sângele” necesar activității echipei de fotbal a provenit în principal din cotizații și contribuții. Cei care s-au dovedit constant susținători au fost salariații din Spitalul Județean și din Intreprinderea de Transporturi Auto (șoferii). Dar și agricultorii și meseriașii și întreprinderile de comerț și-au adus un serios aport.

O întâmplare petrecută cu ani în urmă a rămas de pomină. Doi jucători ai Gloriei, Shimi Mund și Anton Schlessinger, șoferi în viața cotidiană, au venit la stadion, fiecare conducând un peridoc cu lemne: „de la șeful nostru … Cărbunaru, cu condiția însă, să batem azi pe Locomotiva Timișoara …”.

Au urmat alți ani, când marile firme născute și renăscute de-a lungul anilor, colectivele de susținători, începând cu directorii și patronii, s-au implicat în viața clubului și rezultatele au fost pe măsură. Anii din urmă au adus și aportul administrației locale, decizii ale consilierilor au întregit veniturile solicitate de activitatea fotbalistică de performanță. Astfel, de două decenii, într-un oraș și județ fără veleități în economia națională, cu contribuții pentru sport în urma celorlalți competitori, s-a reușit o prezență permanentă în primele 15 orașe mari din România.

Astăzi, în pragul unei noi ediții de campionat, Gloria ”™922 are încrederea că susținătorii și personalitățile locale, precum și iscusința managerială dovedită până acum vor găsi resurse ca numele Bistriței să meargă mai departe, spre cinstea locuitorilor ei.

 | 311 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On