Se simte la Bistrița, tot mai insistent, un vânt interogator: unde ne sunt suporterii (spun administratorii echipei)?, de ce nu se simte galeria noastră (spun spectatorii)?, cine ne încurajează în „fiece bătălie” fotbalistică (spun jucătorii)?, unde sunt sărbătorile dedicate altă dată celor adulați în fotbal? A dispărut total un personaj des întâlnit în centrul Bistriței, când grupuri însuflețite de izul burghez și sfătos al meseriașului, ”drucker”, făceau și desfăceau…
Au proliferat de-a lungul și de-a latul țării grupuri „pastelate” moral care se declară partizani „până la moarte” ai cauzei unei echipe sau alteia. Cu siguranță că cei mai mulți dintre componenți nutresc simțăminte curate și se manifestă ca atare. O altă parte, minoritară, antrenează atmosfera de spectacol civilizat spre devieri stânjenitoare, uneori huliganice. „Se dau în stambă”, incită prin sloganuri ori texte cu conținut obscen, prin simboluri sau bannere „mai mult decât deșuchiate” la denigrarea dirijată a unor personaje, a unor valori ale societății, la xenofobie, la discriminări (naționale, rasiale, religioase). Gesturi deșănțate conduc la violență, la deteriorarea bunurilor și periclitarea siguranței fizice, la încălcarea ordinei și disciplinei, a spiritului de fair-play. Mai mult, compromit competiția și condiția sportivă a clubului, oricare ar fi el.
Pe măsura dimensiunii căpătate de activitatea fotbalistică, aceea de fenomen social, autoritățile în materie au reglementat calitatea manifestării sub raport disciplinar prin Legea 4/2008. Printr-un asemenea „filtru” actele antisociale sunt sancționate prelevând moralitatea manifestărilor.
Pentru a stimula în stadioane spiritul de corectitudine, Federația Română de Fotbal a lansat „Trofeul fair-play” în rândul și pentru cluburile din prima ligă. Din ierarhizarea anului 2008/2009, ACF Gloria 1922 Bistrița nu s-a remarcat nici la ocuparea unei poziții codașe, dar nici la o poziție de podium pentru că, de fapt, clubul bistrițean nu s-a remarcat (printre alte criterii) prin galeria sa.
O analiză a stării de fapt face obiectul conducerii executive a ACF Gloria 1922 Bistrița. Să sperăm că va avea ecou în viitorul apropiat spre întremarea morală a tuturor participanților la spectacolele de pe municipalul bistrițean.
P.S. Am asistat duminică la inaugurarea unui stadion, la Romuli, care ar onora condiția oricărei alte localități din județ. Peste orice așteptări! Cinste celor ce l-au născut: constructori, consilieri locali, executivul primăriei, locuitori la… altitudine. Și peste toți și toate abnegația primarului Ion Monița și valoroasa Hotărâre de Guvern ce sprijină asemenea proiecte. Să fie-ntr-un ceas bun!
Ultimele comentarii