„Sunt ortodox și n-am jucat niciodată cu Sabău!”

– Sandu Tăbârcă dezminte zvonurile care îl plasau în cultul Martorilor lui Iehova și variantele conform cărora ar fi fost un apropiat de-al fostului antrenor Ioan Ovidiu Sabău

Cine e Sandu Tăbîrcă din afara stadionului? Foarte puțini bistrițeni vă cunosc”¦

Sunt un familist convins, căsătorit, am două fete. Soția mea e româncă de naționalitate maghiară, din Timișoara. În prezent îmi este foarte greu fiindcă familia trăiește în Austria. Fetele vorbesc 4 limbi, au 12 și 13 ani, una e în clasa a 7-a, cealaltă în a 8-a. Tot la două-trei săptămâni voi încerca să zbor cu avionul să le văd, depinde cum vom avea meciurile. Este foarte dificil să le aduc în România. Soția ar fi de acord în orice moment. Însă fetele se află într-un moment important la școală. Acum se decide ce vor face în viață, ce școli vor urma. Au deja cercul lor, sunt la școli foarte bune. Și, sincer să fiu, învățământul din România m-a cam speriat în ultima vreme și pe mine și pe fetele mele. Am încredere în sistemul de învățământ de acolo, fără presiune, fără șpăgi.

Aveți afaceri, faceți politică?

N-am afaceri, nu fac politică. Politica mea e fotbalul. Știu că avem nevoie de politică, dar aș dori ca sportul să nu fie politizat. Și dincolo au fost mari probleme. Se zicea că una era echipa roșie, a partidului cutare, sau alta era echipa neagră, în funcție de apartenența politică. Dar au ajuns la un consens, că sportul e o îndatorire socială a comunității.

Se vorbește pe la colțuri că ați face parte din cultul Martorilor lui Iehova și că pe această filieră ați fi ajuns la Bistrița?

Dezmint categoric acest lucru, deși accept religia oricărui om de pe pământ. Am toleranță față de orice om care are o religie sau alta, atâta timp cât nu deranjează pe nimeni din jurul lui. Sunt ortodox și cred în religia aceasta, fără să exagerez într-un fel sau altul. Nu am nici o legătură cu Martorii lui Iehova, nu am jucat fotbal cu Sabău, nu am fost prieten cu el, v-am spus, am dat mâna prima dată cu el anul trecut, în Austria.

„N-am lucrat cu mistria în Austria”

Ce alte pasiuni aveți, hobby-uri, preocupări?

Înainte preocuparea principală era familia și hobby-ul era fotbalul. Acum fotbalul e preocuparea mea principală și familia e hobby-ul. Dar îmi pace să călătoresc. Întotdeauna mi-am planificat două concedii pe an, de câte două săptămâni, stresul vieții de zi cu zi fiind foarte mare. Am călătorit foarte mult, în multe locuri frumoase.

Ce vă place și ce nu vă place la orașul în care antrenați acum, Bistrița?

Dacă vă spun că am ieșit de 5 ori în oraș în 7 luni de când sunt aici, n-o să mă credeți. Îmi place că e un oraș mic, cochet. Îmi plac oamenii și accentul. Zonele sunt superbe. Mi-aș dori ca românii să devină din ce în ce mai conștienți de ce au și nu îngrijesc cum ar trebui. Dacă ar fi să vorbesc de ce nu-mi place aici, aș putea spune că sunt un pic trist de relația suporteri-echipă. Dincolo, echipele, chiar și cele mici, au un nucleu de spectatori, 1000-2000, care sunt înfocați și care trăiesc trup și suflet lângă echipă. Dacă aș reuși să insuflu asta la Bistrița, mai multă apropiere față de echipă, aș fi foarte satisfăcut.

S-a scris că ați lucrat în construcții în Austria, că ați fi pus umărul la refacerea Operei din Viena. E adevărat?

Da, am fost tehnician proiectant și am lucrat la refacerea unei părți din clădirea operei. Am fost cam al treilea om din acest proiect. Nu am fost zidar, nu am lucrat cu mistria în mână, deși nu ar fi nici asta vreo rușine. Este neplăcut însă că sunt întrebat de multe ori despre aspectele acestea, deși normal ar fi să se discute despre fotbal. Eu nu întreb niciodată un ziarist ce a lucrat înainte de a fi ziarist, nu? Înțeleg că lumea e avidă de nou, de cunoaștere, că vrea să știe cât mai multe despre mine. Dar aș vrea să fie mai preocupată de ceea ce fac acum.

Sandu Tăbîrcă – carte de vizită –

”¢ data nașterii: 11 iulie 1965 la Timișoara

”¢ cetățenia: austriacă

Ӣ domiciliul: Austria, Ybbs

”¢ stare civilă: căsătorit din 1992, 2 copii: Vanessa-Denise de 13 ani și Jessica-Isabelle de 12 ani.

”¢ a absolvit Liceul Electromotor din Timișoara, academia de sport din Viena în 1998, are diploma de profesor in fotbal și licența A UEFA, urmează cursurile licenței PRO în România

”¢ are o licență pentru copii și tineret din 2001 și a participat la câteva seminarii de medicină sportivă

”¢ a jucat fotbal între 1973 și 1998 la Viitorul Timișoara, Banatul Timișoara, Electromotor Timișoara, Șoimii Timișoara, UM Timișoara, VSE St.Pölten(Austria), ASK Ybbs(Austria), SV Neumarkt(Austria)

”¢ a început să antreneze în 1996 la SV Neumarkt

”¢ a fost director sportiv la școala de fotbal Amstetten, la academia LAZ Amstetten (Academie de fotbal), antrenor principal la SKU Amstetten (seniori L3), la FC Waidhofen (seniori L3) și director sportiv și antrenor AFW Waidhofen (Academie de fotbal)

Ӣ a urmat mai multe cursuri de specializare la Bayern Munchen, Udinese, Ajax, Arsenal, Chelsea sau Viena.

 | 749 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On