Spre cea de a 29-a ediție a Jocurilor Olimpice

Spre cea de a 29-a ediție a Jocurilor Olimpice

Puține ore au mai rămas până la debutul unei noi ediții a J.O.- Beijing, 8 august 2008. Incontestabil cea mai grandioasă manifestare sportivă de pe Mapamond, cu suficiente dovezi materiale de cea mai impunătoare bază materială dintre toate edițiile.
Douăsprezece secole au constituit existența Jocurilor din antichitate. Viață lungă. Suficientă pentru a matura o filozofie care în bună parte nici azi nu este întrecută. Idealul de armonie în existența umană, exprimată într-un reper de maximă cuprindere: „kalos kai agatos”. Adică om frumos și bun. Formarea de oameni cu simțul măsurii, al frumosului și armoniei.
Și, cu toate acestea, instituția nu a rezistat. De la sucombarea Jocurilor antice au trecut alte 15 secole până când marele entuziast, pedagog și diplomat Pierre Fredi baron de Coubertin (1863”“1937) a reușit să reînsuflețească Jocurile.
Ca o recunoaștere a meritelor Greciei, pe pământul Eladei, la Atena în 1896, Comitetul Internațional Olimpic încredințează organizarea primei ediții a Jocurilor Olimpice moderne. Atena, Paris, Londra, Stockholm sunt etapele copilăriei Jocurilor moderne. Pentru ca apoi Anvers, Paris, Amsterdam, Los Angeles și Berlin să fie etapa adolescenței. A primilor mari iluștri medaliați: finlandezul Paavo Nurmi (aur în trei probe atletice de alergări de anduranță), americanii Johny Weissmüler (trei probe de viteză la înot) și legendarul Jesse Owens (patru probe atletice de viteză). Până în această etapă românii își trec în palmares două medalii: Henry Rang – argint, la călărie și România – bronz la rugby.
Londra (1948) redeschide seria Jocurilor, după un Război devastator. Ca atare și cadrul de organizare a fost unul modest.
Helsinki constituie un nou mod de organizare a J.O. Aici se vor afirma și apoi se vor impune până către finele mileniului II, țările din estul Europei. România obține prima medalie de aur: Iosif Sârbu ”“ tir. Va continua să cucerească la fiecare 4 ani 3, 4, 5 medalii de aur. Gimnastica, caiacul-canoe și canotajul vor constitui adevărate școli care impun sportul românesc. Ediție de ediție, România s-a clasat în apropierea locului 10 în ierarhia mondială a națiunilor. Mai mult, într-un context special, la ediția din 1984 – Los Angeles, România izbutește o clasare de excepție: locul 2 pe națiuni! Este epoca de aur a gimnastei, fără de egal, Nadia Comăneci.
Ultimele două ediții ale J.O. desfășurate la Sydney și Atena confirmă grandoarea dimensiunilor de organizare și participare. Peste zece mii de sportivi din aproape 200 de națiuni. O rețea de metrou, noi șosele și bulevarde, noi și moderne aeroporturi, exerciții repetate de organizare de ample competiții în baze sportive pe măsura evenimentelor olimpice. Aceste două ediții ale Jocurilor au fost de departe cele mai alese succese de organizare sportivă. Și performanțe sportive pe măsură.
Și iată-ne în pragul celei de a 29-a ediții a J.O. Beijing-ul – capitală și gazdă a J.O., manifestare mondială fără de egal. China întreagă s-a mobilizat pentru acest eveniment. Reușitele pregătirilor întrec orice precedent. Se anunță o performanță organizatorică greu de atins în viitor, chiar dacă viitoarea locație se numește Londra. Dar inteligența n-are limite. Chiar dacă Asia este maestrul detaliului ridicat la dimensiuni de grandoare, vestul este încă neîntrecut în inovație. O speranță există. Spre perpetuarea J.O., a păcii, a înțelegerii și binelui în lume!
O sută de sportivi vor apăra onoarea României. Cu sufletul alături de ei, așteptăm evenimentele luptei sportive.
Să vină imagini și știri din capitala lumii! Două săptămâni ”“ Beijing 2008!

 | 185 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On